Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Ποια είναι η ελληνική πολιτική για το Κοσσυφοπέδιο;

Η κυβέρνηση συντηρεί την πολιτική της ευμενούς -προς το Κοσσυφοπέδιο- αβεβαιότητας όπως φάνηκε μετά τις επισκέψεις Δρούτσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

Δύο επισκέψεις ιδιαίτερης σημασίας πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στη Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο. Και μόνο από τη διατύπωση της πρότασης ανακύπτει ένα σοβαρό ζήτημα, αφού εξισώνεται η Σερβίας, κράτος αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ, με το Κοσσυφοπέδιο, που επιδιώκει την αναγνώρισή του από τη διεθνή κοινότητα. Κατά συνέπεια, η πραγματοποίηση επίσκεψης από Έλληνα αξιωματούχο, τη στιγμή που η Αθήνα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως την Πρίστινα, εγείρει το ερώτημα εάν υφίσταται de facto αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως κράτος.


Μία πρώτη εξήγηση ενδεχομένως να συνδέεται με τη σύγκλιση απόψεων που παρατηρείται μεταξύ του ελληνικού και του αλβανικού στοιχείου, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, το αδύνατο σημείο αυτής της πολιτικής προσέγγισης επικεντρώνεται στην σταδιακά αλλά σταθερά επιδεινούμενη στάση του αλβανικού στοιχείου σε θέματα όπως η έγερση του υποτιθέμενου ζητήματος της «Τσαμουριάς». Μήπως ο τακτικισμός στο ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου δεν φέρει τα αποτελέσματα που ενδεχομένως επιθυμούν οι εμπνευστές αυτής της πολιτικής;


Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει επιτέλους την πολιτική – αν υπάρχει – που ασκεί και να μη διστάζει ακόμη και να υποστεί την κριτική της αντιπολίτευσης. Το «η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων» δεν αποτελεί σοβαρή πολιτική θέση, ούτε καλύπτεται πίσω από την υποτιθέμενη επιθυμία της ελληνικής πλευράς να μεσολαβήσει για να «κάτσουν στο τραπέζι» Βελιγράδι και Πρίστινα.


Στο ταξίδι του στο Βελιγράδι ο Δημήτρης Δρούτσας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και τον υπουργό Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς. Η Ελλάδα υπέγραψε με τη Σερβία Μνημόνιο για Συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Στο Κοσσυφοπέδιο ο Δημήτρης Δρούτσας συναντήθηκε με τον «πρόεδρο», Φατμίρ Σεντίου και τον «πρωθυπουργό», Χασίμ Θάτσι. Τα εισαγωγικά θα τα διατηρήσει στα κείμενά του το «defence-point» μέχρι να δεήσει η ελληνική πλευρά να μας ξεκαθαρίσει ποια είναι ακριβώς η πολιτική της Ελλάδας και αν αναγνωρίζει ή όχι το Κοσσυφοπέδιο ως κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: