Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ακλόνητο το αυθαίρετο στον Όλυμπο.ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ!!!


Της Σοφίας Χριστοφορίδου
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δέκα μήνες μετά το πρωτοσέλιδο της “Μ” (10 Σεπτεμβρίου 2009), και παρά το πρωτόκολλο κατεδάφισης που εκδόθηκε για το αυθαίρετο στην κορυφή του Ολύμπου, το οίκημα όχι μόνο έχει ολοκληρωθεί αλλά κατακλύζεται από εκδρομείς που ανεβαίνουν τα Σαββατοκύριακα με τα τζιπ τους στα 2.500 μέτρα, εντός του πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Ο δρόμος που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’80 μέχρι την κορυφή του Ολύμπου αποτέλεσε την κερκόπορτα που οδηγεί σταδιακά στην περιβαλλοντική άλωση του Ολύμπου. Ακολούθησε η κατασκευή του αυθαίρετου κτίσματος στο βουνό σύμβολο για την Ελλάδα (που είναι περιοχή Natura και κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος), για να έρθει στη συνέχεια η επιδρομή των τζιπ.

“Το παράνομο κτίσμα βρίσκεται ακόμη στη θέση του και οι φόβοι μας, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται. Στο σημείο αυτό καταφθάνουν καθημερινά μηχανοκίνητα παντός είδους, ο χώρος γύρω από το αυθαίρετο έχει μετατραπεί σε πάρκιγκ, ενώ κάποιοι προσπαθούν να ανέβουν ψηλότερα. Οι διανοίξεις "αγροτικών" δρόμων προς τις ψηλές κορφές φέρουν με μαθηματική ακρίβεια τον θάνατο του βουνού”, επισημαίνει ο Ηλίας Τσολακίδης, εκ μέρους της εθελοντικής ομάδας δράσης Πιερίας.

“Φοβάμαι ότι σύντομα θα δούμε να διαπλατύνεται ο δρόμος, να χτίζονται ταβέρνες και ξενοδοχεία, να γίνεται ο εθνικός δρυμός του Ολύμπου βορά των διαφόρων συμφερόντων” τονίζει από την πλευρά του ο Δημήτρης Μαυροειδής, πρόεδρος του συλλόγου “Φίλοι του Περιβάλλοντος Πιερίας”.

Ορειβάτες με τζιπ

Το αυθαίρετο στη θέση “Χριστάκης”, στην κορυφή του δυτικού Ολύμπου “ανήκει” στον Ορειβατικό Σύλλογο Καλυβίων, ο οποίος το διαφημίζει στο ίντερνετ, αναφέροντας ότι κτίστηκε “με σκοπό να προσφέρει στέγη σε κάθε ορειβάτη, που θα βρεθεί στην περιοχή”. Το “καταφύγιο” καλύπτει επιφάνεια 80 τετρ. μ. και μέχρι εκεί μπορούν να φτάσουν άνετα οι “ορειβάτες” με τα τζιπ.

Μάλιστα, το νέο έχει κυκλοφορήσει στα διάφορα site των συλλόγων 4Χ4 και ο ένας προτρέπει τον άλλον, ενημερώνοντας τους εκδρομείς για την ύπαρξη του δρόμου και του καταφυγίου. Την περασμένη Κυριακή μέλη ενός τέτοιου συλλόγου διοργάνωσαν μια τέτοια εκδρομή, από όπου προέρχεται και η φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα η “Μ”. Ο δε Ορειβατικός Σύλλογος Καλυβίων διοργανώνει κάθε χρόνο ορειβατική εκδρομή την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου. Τώρα δε που υπάρχει και χώρος φιλοξενίας, η συμμετοχή αναμένεται να είναι μεγαλύτερη.

Αυθαίρετο και ακλόνητο

Το οίκημα άρχισε να κατασκευάζεται το καλοκαίρι του 2009 και στις αρχές Σεπτεμβρίου ο σύλλογος “Φίλοι του Περιβάλλοντος Πιερίας” υπέβαλε αναφορά στην εισαγγελία Λάρισας, επισυνάπτοντας και το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “Μ” (10/9/2009) για το αυθαίρετο.

Ακολούθησε με βραδείς ρυθμούς η γραφειοκρατική διαδικασία και τον χειμώνα το δασαρχείο Ελασσόνας συνέταξε πρωτόκολλο κατεδάφισης. “Εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε, το κάναμε” λέει η δασάρχης Φρειδερίκη Αποστόλου, παραπέμποντας στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας Θεσσαλίας, που όμως επί έξι μήνες δεν έκανε καμία κίνηση για να γκρεμίσει το αυθαίρετο.

Το θέμα βρίσκεται σε γνώση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία έχει στα χέρια της και 5.641 υπογραφές πολιτών που ζητούν την αυστηρή νομική προστασία του Ολύμπου, με επέκταση των ορίων του εθνικού δρυμού από τα 40.0000 στρμ. που όριζε διάταγμα του 1938 στα 230.000 στρμ.


Αυθαίρετο και στη Λεπτοκαρυά: Παραμένει στη θέση του παρά τα πρόστιμα


Αντίστοιχο παράδειγμα με αυθαίρετο κτίσμα στον Όλυμπο υπάρχει και στην ανατολική πλευρά του βουνού. Προ δεκαετίας κτίστηκε ένα αυθαίρετο οίκημα σε υψόμετρο 1.000 μ. μέσα στον εθνικό δρυμό, για να λειτουργήσει ως ορειβατικό καταφύγιο. Και τότε εκδόθηκαν πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και κατεδάφισης, επιβλήθηκαν πρόστιμα, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: δέκα χρόνια μετά το αυθαίρετο βρίσκεται στη θέση του.


“Το θέμα είναι να προλάβεις τέτοιες ενέργειες εν τη γενέσει, αν κτιστεί, στην Ελλάδα δύσκολα κατεδαφίζεται” παραδέχεται ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του εθνικού δρυμού Ολύμπου Παύλος Ανδρεαδάκης. Ο φορέας του οποίου προΐσταται διαθέτει μόλις δύο φύλακες για την περιφρούρηση 230.00 στρεμμάτων, η μία εκ των οποίων βρίσκεται σε άδεια λοχείας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: