Σε μια βδομάδα «η ώρα της αλήθειας», για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε ότι στις 22 Ιουλίου θα ανακοινώσει την συμβουλευτική πρότασή του για τη νομιμότητα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου έναντι της Σερβίας.


«Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Χισάσι Οουάντα, θα ανακοινώσει την συμβουλευτική πρόταση σε δημόσια σύνοδο η οποία θα γίνει στο Μέγαρο της Ειρήνης στη Χάγη», ανακοινώθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο.

Η Σερβία, το Κόσοβο και 29 κράτη περιλαμβανόμενων των ΗΠΑ και της Ρωσίας μετείχαν, το Δεκέμβριο του 2009, σε προφορική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, διαδικασία που ζητήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μετά από αίτημα της Σερβίας.

Στο Βελιγράδι Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς εκτίμησε ότι η συμβουλευτική αυτή πρόταση θα αποτελέσει «την ώρα της αλήθειας».

«Η ανακοίνωση της συμβουλευτής αυτής πρότασης θα αποτελέσει την ώρα της αλήθειας και μια προειδοποίηση προς αυτούς στην Πρίστινα που θεωρούν ότι μπορούν να τροποποιούν τους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου με μια μονομερή ενέργεια», πρόσθεσε ο κ. Γέρεμιτς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Οκτωβρίου του 2008 η Σερβία ζήτησε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για να αποφανθεί για τη νομιμότητα ή μη της μονομερούς ανακήρυξης από το Κόσοβο της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία.

Εξήντα εννέα χώρες εκ των οποίων οι 22 από τις 27 της ΕΕ έχουν ήδη αναγνωρίσει το Κόσοβο των 2 εκατομμυρίων κατοίκων το 90% των οποίων είναι Αλβανοί. Το Βελιγράδι εξακολουθεί να θεωρεί το Κόσοβο επαρχία της Σερβίας. Από την ίδρυσή του, το 1946, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει εκδώσει 25 συμβουλευτικές προτάσεις.