Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Πονοκέφαλος η ιδιωτικοποίηση των Μέσων Μεταφοράς .

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΛΙΑ
Θερμό καλοκαίρι αναμένεται στις μεταφορές, με την κυβέρνηση να αναζητεί τη χρυσή φόρμουλα για την ακριβή μορφή και έκταση που θα έχει η είσοδος των ιδιωτών στον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες και τον διαγωνισμό για τις οπτικές ίνες να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στην αναπτυξιακή ατζέντα.
Εφ’ όλης της ύλης συνάντηση είχαν χθες για δύο ώρες στο υπουργείο Μεταφορών -και όχι στο Μαξίμου λόγω των κινητοποιήσεων- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης και ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας.

ΟΣΕ – ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Ο σιδηρόδρομος θα μπει πρώτος στην «κλίνη του Προκρούστη», καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο εξυγίανσης που θα προβλέπει:

* προσέλκυση ενδιαφέροντος ιδιωτών για τη λειτουργία και εκμετάλλευση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (έντονο το γαλλικό ενδιαφέρον)
* δραστικές περικοπές ζημιογόνων δρομολογίων
* αύξηση τιμών στα εισιτήρια
* μείωση προσωπικού κυρίως με μετατάξεις
* αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας (ιδιώτες)

Τα συσσωρευμένα χρέη αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ και το μνημόνιο προβλέπει λουκέτο στον ΟΣΕ το Μάρτιο του 2011 εάν δεν έχει αρχίσει μέχρι τότε να μειώνεται το έλλειμμα.
Το μεγάλο αγκάθι για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας είναι εάν θα προκριθεί ή όχι το μοντέλο μίας ιδιότυπης ιδιωτικοποίησης με τη συμμετοχή των εργαζομένων στο κεφάλαιο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών πιέζει ασφυκτικά για να σταματήσει ο δανεισμός των συγκοινωνιών από το Δημόσιο. Ο κ. Ρέππας είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα με μείωση των ελλειμμάτων μέσα από παρεμβάσεις:

* αύξηση των τιμών των εισιτηρίων (από 1 σε 1,15 ευρώ από το 2011)
* συγχώνευση των εταιρειών συγκοινωνιακού έργου σε δυο: μία με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και άλλη μία με Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ
* ψαλίδι σε ζημιογόνα δρομολόγια και στις υπερωρίες του προσωπικού

Προωθείται επίσης η ανάθεση των έργων της συλλογής των εισιτηρίων και του συστήματος τηλεματικής σε ιδιώτες.

ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ - ΦΟΡΤΗΓΑ

Ο διαγωνισμός για τις οπτικές είναι ένα τεράστιο σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία υποδομής τεχνολογιών και σύνδεσης κάθε γωνιάς της Ελλάδας με το γρήγορο ίντερνετ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να τρέξει ο διαγωνισμός, που έχει ήδη καθυστερήσει πολύ, καθώς πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ, που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία.
Το υπουργείο θα παρουσιάσει σύντομα και τις τελικές ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών, όπου αναμένεται μείωση του κόστους για την απόκτηση νέας άδειας φορτηγού ή βυτιοφόρου σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: