Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Νίκου Καζαντζάκη




Ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης σε σεμνή και λιτή τελετή αποκάλυψε την προτομή του μεγάλου Έλληνα στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη, στις 30 Μαΐου 2010 στη νέα πλατεία επί της λεωφόρου Παν. Τσαλδάρη και Αιμ. Βεάκη στο κέντρο της πόλης.

«Τιμούμε με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του τον Κρητικό, τον άνθρωπο που διεύρυνε με το έργο του τους ορίζοντες του λόγου και του πνεύματος», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παχατουρίδης και πρόσθεσε: «Οι Κρητικοί στην πόλη μας και σε όλο τον κόσμο είναι περήφανοι για τον Νίκο Καζαντζάκη, το λαμπρότερο μέχρι σήμερα πνευματικό τέκνο της γενέθλιας γης τους».


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι: «Στο Περιστέρι, αποτελούν οι Κρητικοί ένα πανάξιο, ζωντανό και δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό, που χωρίς να λησμονεί την αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα, αγκάλιασε με θέρμη τούτη την πόλη και πάντα συνέβαλε και συμβάλλει και στη γενικότερη ανάπτυξή της, αλλά και στην ιδιαίτερη πνευματική ανέλιξή της. Στο Περιστέρι θέλουμε να παράγουμε, να προβάλλουμε και να τιμούμε την τέχνη και τον πολιτισμό»!


Για το νόημα της ημέρας μίλησε η πρώην Υπουργός Παιδείας Κύπρου Κλαίρη Αγγελίδου, η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Κλεοπάτρα Πρίφτη.


Στο τέλος, ακολούθησε η βράβευση μαθητών που κέρδισαν στο διαγωνισμό του Δήμου Περιστερίου, που αφορούσε το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Η προτομή είναι μια δημιουργία του γλύπτη Γιάννη Μπάρδη και είναι δωρεά του κ. Γιάννη Λιναρδάκη.


Το «παρών» έδωσαν οι Βουλευτές Β’ Αθηνών Μιλένα Αποστολάκη, Μίμης Ανδρουλάκης, Κώστας Γείτονας, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο πρώην Δήμαρχος Περιστερίου Θεόδωρος Δημητρακόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου Αλέξης Σταυρούλιας, η Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Σοφία Αλεξοπούλου, Νομαρχιακοί, Δημοτικοί και Διαμερισματικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και σύλλογοι της πόλης, κ.ά.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: