Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Παίρνουν πίσω το ΕΚΑΣ από συνταξιούχους!

Εδωσαν το ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους που δεν το δικαιούνται, από λάθος της μηχανογράφησης και τώρα τους το ζητούν πίσω με περικοπή της σύνταξης κατά 25% (1/4) κάθε μήνα, εφόσον οι μη δικαιούχοι δεν το επιστρέψουν αυτοβούλως!

Οι συνταξιούχοι που πληρώθηκαν κατά λάθος το ποσό του ΕΚΑΣ, ανακαλύφθηκε εκ των υστέρων ότι είχαν ηλικία κάτω των 60 ετών και σύμφωνα με το νόμο δεν μπορούν να παίρνουν το βοήθημα, με εξαίρεση τη σύνταξη αναπηρίας. Επίσης από ελλιπή στοιχεία της μηχανογράφησης πληρώθηκε ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους που έπαιρναν και επίδομα παραπληγίας, αλλά και εδώ εντοπίστηκε εκ των υστέρων ότι δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι του βοηθήματος.

Το ΙΚΑ με επείγουσα εγκύκλιό του και προς αποκατάσταση των λανθασμένων πληρωμών, θα αποστείλει ατομικά ειδοποιητήρια στους "κατά λάθος δικαιούχους" (που δεν είναι πολλοί) ζητώντας τους να επιστρέψουν πίσω ατόκως τα ποσά που εισέπραξαν.

Όμως όπως επισημαίνεται στην ίδια εγκύκλιο (ημερομηνία 28/5) αν οι συνταξιούχοι δεν το επιστρέψουν τότε θα τους καταλογιστεί το ποσό που πήραν και θα τους παρακρατείται το 25 (1/4) της μηνιαίας σύνταξης μέχρι να επιστραφεί το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό.

Εδώ είναι που γεννάται το ερώτημα καθώς η πληρωμή του ΕΚΑΣ δεν έγινε με δόλο του συνταξιούχου, αλλά όπως λένε έγκριτοι νομικοί, οφείλεται σε λάθος της υπηρεσίας, και ως εκ τούτου, η επιστροφή του με πράξη καταλογισμού ερμηνεύεται ότι υπάρχει δόλος εκ μέρους του "μη δικαιούχου".

Στην εγκύκλιο του ΙΚΑ, επισημαίνονται τα εξής:
* Χορηγήθηκαν εκ παραδρομής, αναδρομικά από 1-1-2009, ποσά Ε.Κ.Α.Σ. σε συνταξιούχους οι οποίοι συμπληρώνουν το 60ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος 2010.

* Χορηγήθηκε Ε.Κ.Α.Σ. σε συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν και επίδομα παραπληγίας, επειδή για το έτος 2007, τα εισοδήματα του οποίου αποτελούν κριτήριο για τη χορήγηση του Ε.Κ.Α.Σ. για το έτος 2009 , δεν υπήρχε σύνδεση στο αρχείο συντάξεων.

* Σε συνταξιούχους οι οποίοι συμπλήρωσαν το 60ό έτος της ηλικίας τους κατά το έτος 2009, χορηγήθηκαν αναδρομικά ποσά Ε.Κ.Α.Σ., όχι από την 1η του επομένου μήνα της συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας αλλά από την 1/1/2009.

Η Διεύθυνση Πληροφορικής έχει ήδη αποστείλει καταστάσεις συνταξιούχων στους οποίους χορηγήθηκε το Ε.Κ.Α.Σ. χωρίς να το δικαιούνται προκειμένου να διακοπεί άμεσα από τον Ιούλιο.

Στο θέμα της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, θα πρέπει άμεσα βάσει των ανωτέρω καταστάσεων να αποσταλούν προσκλήσεις, με τις οποίες θα καλούνται οι συνταξιούχοι να επιστρέψουν τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους μέσα σε ένα μήνα.

Αν δεν το πράξουν θα γίνεται καταλογισμός και θα αναζητούνται άτοκα τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά με παρακράτηση μέχρι το 1/4 από το ποσό της μηνιαίας σύνταξης.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: