Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Ερντογάν : Πασάς στα... Γιάννενα!

thumb

«Σουλτάνος» σ’ όλη τη Μεσόγειο, και μετά βλέπουμε, έχει αποφασίσει να το «παίξει» ο Ερντογάν, που ακολουθεί κατά γράμμα το «νεο-οθωμανικό» όραμα του σύμβουλού του επί πολλά χρόνια και σημερινού υπουργού Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου.

Το 24ωρο που βρέθηκαν στην Αθήνα, ο Ταγίπ και ο Αχμέτ, κάνοντας μεταξύ άλλων και μαθήματα... δημοσιογραφίας, μία τούρκικη ναυτική αρμάδα έπλεε στο κεντρικό Αιγαίο, ακριβώς στον 25ο μεσημβρινό, συμμετέχοντας στην άσκηση Firtina.

Οι φρεγάτες «Turgut Reis», «Kemal Reis», «Gaziantep», «Giresun» και το πετρελαιοφόρο «Akar» αποτελούν την «Τουρκική Ναυτική Δύναμη Μεσογείου», η οποία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Άγκυρας, αναλαμβάνει να περιπολεί από τα τούρκικα παράλια μέχρι το Γιβραλτάρ και από εκεί μέχρι τα ανοιχτά της Μέσης Ανατολής με τριπλό στόχο:

-Την ενίσχυση της συνεργασίας της Τουρκίας με τις χώρες της Μεσογείου.

-Τη συμβολή στη σταθερότητα και ασφάλεια στη Μεσόγειο.

-Την υποστήριξη της... αντιτρομοκρατικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ Active Endeavour.

Περιφερειακός ηγεμόνας

Ποιος ζήτησε τη συμβολή της Τουρκίας; Κανείς. Αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει την κυβέρνηση Ερντογάν να προσπαθήσει να επιβάλει την ηγεμονική της παρουσία στην περιοχή ως μίας περιφερειακής υπερδύναμης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η ναυτική της αρμάδα θα επισκεφτεί την Τυνησία, την Αλγερία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία και την Αίγυπτο.

Η επίσκεψη όμως που έχει προκαλέσει ανησυχία στην Αθήνα, είναι αυτή που έχει προγραμματιστεί στις 20 Ιουνίου στην Αλβανία. Τα πλοία των Τούρκων θα δέσουν σε Δυρράχιο και Αυλώνα και οι 1.300 άνδρες των πληρωμάτων τους θα αποβιβαστούν στα δυο αυτά λιμάνια, τα οποία έχουν διαμορφωθεί ως ναυτικές βάσεις με τούρκικα χρήματα.

Για να μπορέσει να γίνει η «τούρκικη απόβαση», χρειάστηκε να υπάρξει αλλαγή της αλβανικής νομοθεσίας, η οποία μέχρι τώρα δεν επέτρεπε την παρουσία ξένης στρατιωτικής δύναμης άνω των 500 ανδρών. Το αλβανικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της τούρκικης στρατιωτικής παρουσίας και, αν σκεφτούμε ότι είναι το ίδιο Κοινοβούλιο που πήρε πίσω τη συμφωνία καθορισμού των χωρικών υδάτων με την Ελλάδα, τότε είναι κατανοητές οι ανησυχίες της Αθήνας για την τούρκικη παρουσία στην Αλβανία.

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική παρουσία στην Αλβανία έχει ήδη αρχίσει να ξεχνιέται από τα Τίρανα, που φαίνεται ότι με την Άγκυρα τα βρίσκουν καλύτερα. Μπορεί η Αθήνα να ξόδεψε αρκετά εκατομμύρια για την κατασκευή νοσοκομείου στο Αργυρόκαστρο, αλλά η Άγκυρα έχει κάνει άλματα. Αλβανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στις Στρατιωτικές Ακαδημίες της Τουρκίας και σύντομα θα αρχίσει και η εκπαίδευση Αλβανών πιλότων.

Τι θα πετάνε;

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι Αλβανοί παζαρεύουν την παραχώρηση σε συμβολικές τιμές αεροσκαφών F-16 block 30, δηλαδή από την πρώτη φουρνιά που είχαν αγοράσει οι Τούρκοι στη δεκαετία του ’80.

Η «αυτοκρατορική» ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο θα ολοκληρωθεί στις 5 Ιουλίου, αλλά η αρμάδα θα συνεχίσει να περιπολεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Βέβαια η εμμονή της Άγκυρας να πάρει ρόλο πρωταγωνιστικό στη Μ. Ανατολή, έχει αρχίσει να προκαλεί και προβλήματα.

Οι Αμερικάνοι, που θεωρούν πάντα εξαιρετικά σημαντική σύμμαχο την Τουρκία, έχουν αρχίσει να βλέπουν με καχυποψία τα πέρα δώθε του Ερντογάν στην Τεχεράνη και τις συμφωνίες για τον εμπλουτισμό ουρανίου και τα σχετικά. Όσο για τις σχέσεις με το Ισραήλ; Αυτές πάνε κυριολεκτικά από το κακό στο χειρότερο και η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα επιχείρησε αυτήν ακριβώς την περίοδο να αναθερμάνει τις δικές της σχέσεις με το Τελ Αβίβ, χωρίς όμως επιτυχία.

Τα γεγονότα με τα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, έπαιξαν κι αυτά τον ρόλο τους.

Ψάχνεται η Αθήνα

Από τις 25 Μαΐου 10 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη (5 F-16 και 5 F-15) είχαν μετασταθμεύσει στη Σούδα για να συμμετάσχουν σε κοινή αεροπορική άσκηση με ελληνικά αεροσκάφη. Η άσκηση με τη κωδική ονομασία «Μίνωας», προέβλεπε πτήσεις στο Αιγαίο με εναέριες μάχες αλλά και εικονικές προσβολές στόχων καθώς και εναέριο ανεφοδιασμό από ισραηλινό ιπτάμενο τάνκερ.

Η Αθήνα ενέδωσε στο ασφυκτικό πρέσινγκ του Τελ Αβίβ για την άσκηση, πιστεύοντας ότι κάτι θα είχε να κερδίσει σε επίπεδο εθνικό από αυτήν τη συνεργασία. Τη προηγούμενη φορά που οι Ισραηλινοί είχαν πάρει το Αιγαίο για ασκήσεις, είχε γίνει της κακομοίρας. Το 2008, 100 μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ έκαναν άσκηση στο Αιγαίο, αλλά και στο πεδίο βολής Κρανέας. Τα αεροσκάφη τότε δεν είχαν μετασταθμεύσει αλλά απογειώνονταν από βάσεις του Ισραήλ, εκτελούσαν τις αποστολές και επέστρεφαν.

Το Τελ Αβίβ, επικαλούμενο τη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ που βρίσκεται σε ισχύ από το 1994, είχε αξιώσει και είχε πετύχει να μη δημοσιοποιηθεί απολύτως τίποτα για την άσκηση.

Αμέσως μετά βέβαια, οι ίδιοι «έσπρωξαν» το θέμα στις αμερικάνικες εφημερίδες παρουσιάζοντας μάλιστα το σενάριο της άσκησης ως πρόβα τζενεράλε για επίθεση στο Ιράν! Οι φωτιές που άναψαν στην Αθήνα εξαιτίας αυτών των διαρροών δύσκολα έσβησαν και γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε αίτημα για να γίνουν ασκήσεις στο Αιγαίο, εμφανιζόταν επιφυλακτική.

Η επιδείνωση των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων υποχρέωσε το Τελ Αβίβ να στραφεί στην Αθήνα και να πιέσει για τη διεξαγωγή ασκήσεων στο Αιγαίο. Η άδεια δόθηκε, αλλά οι Ισραηλινοί την έκαναν... την κουτσουκέλα τους. Από τις 25 Μαΐου που άρχισε η άσκηση μέχρι και τις 31 Μαΐου που διακόπηκε λόγω των γεγονότων με τα πλοία, οι Ισραηλινοί πιλότοι αρνήθηκαν πεισματικά να πετάξουν ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, περιοχή που τη θεωρούν... αδιευκρίνιστης κυριαρχίας!

Όχι, δεν προσπαθούσαν να καλοπιάσουν τους Τούρκους.

Να μη στενοχωρήσουν τους εμπνευστές του μοιράσματος του Αιγαίου στη μέση ήθελαν, που δεν είναι άλλοι από τους Αμερικάνους...

ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια: