Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Απολύσεις εξπρές



Του Κώστα Κατίκου

Απολύσεις «εξπρές» από τον Σεπτέμβριο, με περικοπή των αποζημιώσεων στο 50% και 12μηνη «δοκιμαστική εργασία» με το 80% (ίσως και το 70%) του βασικού μισθού (χωρίς αποζημίωση), φέρνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή των «εργασιακών αλλαγών» που προβλέπονται στο μνημόνιο με την «τρόικα»!

Οι ρυθμίσεις «κλείδωσαν» χθες σε σύσκεψη που είχε ο υπουργός Α. Λοβέρδος με αρμόδια στελέχη και μένει ανοιχτό μόνο το θέμα του χρόνου που θα προηγείται (προειδοποίηση) πριν την απόλυση ενός εργαζόμενου. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο εργαζόμενος παίρνει τη μισή αποζημίωση όταν -ανάλογα με την προϋπηρεσία του- ειδοποιείται από 1 μήνα μέχρι και 2 χρόνια πριν την καταγγελία της σύμβασης. Όταν η απόλυση γίνεται χωρίς προειδοποίηση και εκτός του προβλεπόμενου χρόνου, τότε παίρνει το 100% της αποζημίωσης.

Το υπουργείο το μόνο που θα κάνει είναι να μειώσει τους χρόνους προειδοποίησης. Ετσι ώστε οι απολύσεις να γίνονται στο «άψε σβήσε» και αυτόματα να πληρώνεται το 50% της αποζημίωσης! Ο ΣΕΒ στις προτάσεις που έστειλε χθες στο υπουργείο, προτείνει τον 1 μήνα προειδοποίησης, ανεξάρτητα από το αν ο εργαζόμενος έχει 1 χρόνο, ή 35 χρόνια υπηρεσίας! Το υπουργείο απορρίπτει τον 1 μήνα και -υπό την αίρεση ότι θα το αποδεχτεί και η «τρόικα»- εξετάζει να καθιερώσει τρεις περιόδους, για τους μισθωτούς:

* Μέχρι τα 10 έτη υπηρεσίας, να προηγείται 1 μήνας ειδοποίησης πριν την απόλυση.
* Από τα 10 μέχρι τα 20 έτη, να προηγούνται 2 μήνες, και
* Από τα 20 έτη υπηρεσίας και άνω να προηγούνται 3 μήνες.

Οταν δεν τηρούνται οι χρόνοι ειδοποίησης (1 έως 3 μήνες), τότε ο εργαζόμενος θα παίρνει ολόκληρη την αποζημίωση. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να ισχύσουν και τα δύο. Δηλαδή μισή αποζημίωση με 1-3 μήνες ειδοποίησης και μείωση της αποζημίωσης όταν δεν υπάρχει προειδοποίηση.

Για τους εργατοτεχνίτες, το καθεστώς των αποζημιώσεων δε θα αλλάξει, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη. Οι φθηνότερες και πιο γρήγορες απολύσεις θα συνδυαστούν όμως και με νέα αυξημένα όρια απολύσεων. Εδώ υπάρχει τελική πρόταση που έχει ως εξής:

* Σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 150 άτομα, επιτρέπονται 5 απολύσεις κάθε μήνα. Σήμερα επιτρέπονται 4 απολύσεις με όριο από 20 έως 200 άτομα. Οι απολύσεις είναι ελεύθερες για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 20 άτομα.

* Σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 150 άτομα και πάνω, επιτρέπονται απολύσεις σε ποσοστό 4% το μήνα και μέχρι 30 άτομα. Σήμερα επιτρέπονται απολύσεις 2% και μέχρι 30 άτομα, για εταιρίες που απασχολούν πάνω από 200 άτομα.

Το σκηνικό των επώδυνων μέτρων έρχεται να συμπληρώσει και η φθηνή εργασία -μέσα από τις συμβάσεις μαθητείας διάρκειας 12 μηνών- και μάλιστα χωρίς καμία αποζημίωση απόλυσης. Το υπουργείο αντί συμβάσεων μαθητείας προτείνει ένα «υβριδικό» όρο, που έχει να κάνει με τη δοκιμαστική περίοδο εργασίας για 12 μήνες, με αμοιβή το 80% (ίσως και το 70%) του βασικού μισθού, δηλαδή με μισθό 591 ευρώ, αντί των 740 ευρώ. Το μοντέλο αυτό θα έχει εφαρμογή σε ανέργους μέχρι 25 ετών και μόνο με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τις ηλικίες από 15 έως 18 ετών.

Κλείνουν, τέλος, και οι πόρτες για συμβάσεις και αυξήσεις μισθών που «υπογράφονται» μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, καθώς το υπουργείο προτείνει να υπάρχει συμφωνία και των δυο μερών (εργοδότη – εργαζομένων) για να μπει «Διαιτητής», κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο και μοιραία οδηγεί στο τέλος των συμβάσεων μέσω του ΟΜΕΔ.

Ανοιχτό είναι το θέμα των αποζημιώσεων που βάσει νόμου καταβάλλονται με τη συνταξιοδότηση και αντιστοιχούν στο 40% της αποζημίωσης που καταβάλλεται λόγω απόλυσης, για όσους έχουν επικουρική ασφάλιση. Το υπουργείο εξετάζει να μειώσει το ποσοστό, στο 20%. Αυτό δε σημαίνει ότι θα επηρεαστούν και τα υψηλότερα ποσοστά αποζημίωσης που δίνονται από μεγάλες εταιρείες ως «μπόνους» στους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται, καθώς οι εν λόγω αμοιβές έχουν να κάνουν με την πολιτική που ακολουθεί η κάθε επιχείρηση.

Το σχέδιο του Π.Δ. θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην αντιπροσωπεία της τρόικας, και στη συνέχεια στους κοινωνικούς εταίρους. Στόχος είναι να ισχύσει από τον Σεπτέμβριο αφού προηγηθεί η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα -όπως πληροφορείται ο «ΑΤ»- οι εκπρόσωποι της τρόικας, φέρονται να ξεσκονίζουν και τον άρτι ψηφισθέντα εργασιακό νόμο του υπουργείου, με ενδεχόμενο να θέσουν θέμα τροποποίησης των διατάξεων για τη μερική απασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία και την αποζημίωση για εργασία του Σαββάτου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: