Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Για απαγωγή Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα κατηγορεί το Ιράν τις ΗΠΑ...

Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ έχουν απαγάγει έναν Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα και τον κρατούν παρά τη θέλησή του υποστηρίζει ότι κατέχει η Τεχεράνη, μία ημέρα πριν την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιπλέον κυρώσεις στο Ιράν.

Πρόκειται για τον Σαχράμ Aμίρι, ο οποίος εργαζόταν στην ιρανική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και είχε εξαφανιστεί πέρυσι κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Σαουδική Αραβία. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το Ριάντ τον συνέλαβε και τον παρέδωσε στις ΗΠΑ, κάτι που αρνούνται τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ουάσιγκτον.

Τη Δευτέρα, η ιρανική τηλεόραση πρόβαλε ένα βίντεο στο οποίο άνδρας που φέρεται να είναι ο Σ.Αμίρι λέει ότι απήχθη και οδηγήθηκε στις ΗΠΑ, όπου βασανίστηκε. Σύμφωνα με τα λεγόμενα στο βίντεο, ο άνδρας βρίσκεται στην Αριζόνα.

Την Τρίτη, η Τεχεράνη κάλεσε τον πρέσβη της Ελβετίας στο Ιράν (ο οποίος διαχειρίζεται και τις σχέσεις Ιράν και ΗΠΑ) και του παρέδωσε στοιχεία, τα οποία υποστηρίζει ότι αποδεικνύουν την απαγωγή όπως αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει απαγάγει τον Σ.Αμίρι. «Έχουμε απαγάγει έναν Ιρανό επιστήμονα; Η απάντηση είναι όχι» δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρνούμενος όμως να σχολιάσει εάν ο Σ.Αμίρι βρίσκεται ή όχι στις ΗΠΑ.

Αύριο θα ψηφίσει τελικά το ΣΑ του ΟΗΕ το προσχέδιο της απόφασης για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο προεδρεύων του Σώματος αυτόν τον μήνα, πρεσβευτής του Μεξικού στον Οργανισμό, Κλοντ Έλερ.

«Οι συνεμπνευστές του σχεδίου ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να το καταθέσουν για ψήφιση αύριο στις 10.00 (17.00 ώρα Ελλάδος)», ανακοίνωσε ο Έλερ.

Το σχέδιο προβλέπει πως το Ιράν δεν θα μπορεί να επενδύει σε ορισμένες ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως ορυχεία ουρανίου και πως τα πλοία του θα μπορούν να υπόκεινται σε νηοψίες στα διεθνή ύδατα. Επίσης, απαγορεύει την πώληση στο Ιράν οκτώ νέων τύπων βαρέων όπλων, όπως άρματα μάχης.

Το σχέδιο συνοδεύεται και από τρία παραρτήματα που καταγράφουν τα φυσικά πρόσωπα, τις εταιρείες και τις τράπεζες του Ιράν που θα προστεθούν στις ήδη πληττόμενες από τις προηγούμενες κυρώσεις οντότητες, που περιλαμβάνουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδίων στο εξωτερικό.


Την άποψη ότι οι όποιες κυρώσεις αποφασίσει ο ΟΗΕ να επιβάλλει εκ νέου στο Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικές, διατύπωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται και συμμετέχει στην περιφερειακή σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχω την άποψη ότι αυτό το ψήφισμα (του ΟΗΕ) δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικό, δεν θα πρέπει να θέτει την ηγεσία του Ιράν ή τον ιρανικό λαό σε δυσκολία».

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, προειδοποίησε σήμερα τη Δύση πως δεν θα συμφωνήσει σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, αν επικυρωθεί από τον ΟΗΕ ένας τέταρτος «γύρος» κυρώσεων σε αυτό, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Είπε επίσης πως η συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία και τη Βραζιλία για ανταλλαγή ουρανίου για πυρηνικό καύσιμο είναι μια «προσφορά» του Ιράν που δεν θα επαναληφθεί.

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προέτρεψε τη Ρωσία να μην συνταχθεί με τους «εχθρούς του Ιράν» και είπε ότι οι ΗΠΑ «θα βγουν χαμένες» αν περάσουν τα νέα μέτρα κυρώσεων του ΟΗΕ προς το Ιράν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικούς κύκλους η πολυαναμενόμενη σχετική ψηφοφορία στον ΟΗΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ίσως και αύριο, Τετάρτη, και όπως διαρρέουν διπλωματικοί κύκλοι η πρόταση για νέες κυρώσεις θα υπερψηφιστεί.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: