Τον ασκό του Αιόλου στα Βαλκάνια και όχι μόνο αναμένεται να προκαλέσει η νομιμοποίηση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου.
Σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) η αλβανική πλευρά δεν παραβίασε καμία διεθνή νομοθεσία με την μονομερή της ενέργεια να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της από την υπόλοιπη Σερβία.
Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Χισάσι Οβάντα, κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του σκεπτικού και της απόφασης ανέφερε πως το Διεθνές Δίκαιο δεν εμπεριέχει καμία «απαγόρευση στις πράξεις ανακήρυξης ανεξαρτησίας», μη αφήνοντας ουσιαστικά κανένα περιθώριο παρερμηνείας του κειμένου.
Με τη συγκεκριμένη διατύπωση, το Διεθνές Δικαστήριο τυπικά έχει δώσει απάντηση στο σερβικό ερώτημα «είναι νόμιμη η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας;», δηλαδή αν «καλύπτεται από τη διεθνή νομοθεσία;». Η απάντηση που δόθηκε είναι όχι ότι «επιτρέπεται» ή «απαγορεύεται», αλλά ένα συμπέρασμα δια της ατόπου απαγωγής: «εφόσον δεν απαγορεύεται ρητά, επιτρέπεται»!!! Εν ολίγοις, το Διεθνές Δικαστήριο, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τον πολιτικό του χαρακτήρα αποφεύγοντας επί της ουσίας να τοποθετηθεί στην ουσία του ερωτήματος!!! Αποφεύγει να τη χαρακτηρίσει ρητά ως «νόμιμη», επιλέγοντας το «δεν είναι παράνομη»!!!
Υπενθυμίζεται ότι το Βελιγράδι είχε καταφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο σε μία προσπάθεια να «βρει το δίκιο του». Στις 8 Οκτωβρίου 2008 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ικανοποιήσει το Σερβικό αίτημα για την εξέταση του θέματος. Από τις 2 Δεκεμβρίου του 2009 είχε ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία.
Το Διεθνές Δικαστήριο ζήτησε από τις χώρες-μέλη του να αποφανθούν επί του θέματος και μεταξύ άλλων έθεσε κάποια ερωτήματα εκ των οποίων δύο θεωρούνται τα πλέον σημαντικά:
Πρώτον, «επιτρέπεται η ανεξαρτητοποίηση τμήματος χώρας υπό συνθήκες που δεν είναι αποικιοκρατικές;». Δεύτερον, «Μήπως το κείμενο για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου που παρουσιάστηκε στο Ραμπουιγιέ, κατοχυρώνει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των εθνοτήτων;».
Στην όλη διαδικασία συμμετείχαν και εξέθεσαν τις απόψεις τους 36 χώρες, αριθμός ρεκόρ για τέτοιας υφής ζητήματα ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά συμμετείχε και η Κίνα.
Οι 15 δικαστές εξέδωσαν την απόφασή τους η οποία θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι μη δεσμευτική και γνωμοδοτικού χαρακτήρα. Η θετική για την αλβανική πλευρά διατύπωσή της είναι σίγουρο πως θα δώσει το πρόσχημα σε κάποιες χώρες να προχωρήσουν στην αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους. Υπενθυμίζεται πως για την ώρα 69 χώρες έχουν αναγνωρίσει την Πρίστινα, συμπεριλαμβανομένου και 22 κρατώ-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι συνέπειες της καθαρά πολιτικής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα φανούν στο άμεσο μέλλον και αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τα Βαλκάνια, τα οποία δεν αποκλείεται να εισέρχονται σε μία νέα περίοδο αστάθειας και αναταραχής.
defencepoint
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου