Τι ωραιότερο από το να αυτονομηθεί ενεργειακά ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος, όπως η Αρχαία Μεσσήνη, και να φωτιστεί εξ ολοκλήρου από φωτοβολταϊκά δίνοντας το καλό παράδειγμα για την πράσινη ανάπτυξη; Κι όμως. Το αίτημα για την εγκατάσταση των συστημάτων αυτών εκτός του αρχαιολογικού χώρου, σε έδαφος ερευνημένο χωρίς αρχαιότητες, δεν εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Ο λόγος; Τα φωτοβολταϊκά θα είχαν οπτική επαφή με τα αρχαία. Και εφόσον το ΚΑΣ έχει αρνηθεί άδειες για τον ίδιο λόγο σε ιδιώτες επενδυτές, δεν θα το επέτρεπε ούτε στον εαυτό του. Χώρια που μπορεί κάποιοι να επανέλθουν ζητώντας επανεξέταση παλιών αιτημάτων.
Επί της αρχής η απόφαση είναι έντιμη.
Ωστόσο, δεν υπακούει στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την εφαρμογή εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Στη συζήτηση που έγινε, το Συμβούλιο χαρακτήρισε το σχέδιο «πρωτοπόρο» και θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών απομακρυνόταν από τον αρχαιολογικό χώρο, για να μην τον βλάπτει αισθητικά. Γι' αυτό θα χρειαστεί να υποβληθεί στο ΚΑΣ νέα μελέτη.
Μέχρι τότε η Αρχαία Μεσσήνη θα είχε εξασφαλίσει ηλεκτρική ενέργεια για να φωτίζονται κάθε βράδυ επί τέσσερις ώρες τα μνημεία της ή μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες (ανάλογα με την έκταση που θα καταλάμβανε η εγκατάσταση). Το αρχικό σχέδιο απαιτούσε για την εγκατάσταση 800 τ.μ. διασπασμένα σε δύο των 400 τ.μ. το καθένα.
Ο φωτισμός των σημαντικότερων μνημείων του χώρου -Αρκαδικής πύλης, θεάτρου-Κρήνης Αρσινόης, Αγοράς, σταδίου κ.λ.π.- θα γινόταν με 570 λαμπτήρες. «Πολύ φως. Οσο θα χρειαζόταν για να φωτιστεί μια ολόκληρη κωμόπολη. Δεν σκέφτεστε μήπως αλλοιώνεται έτσι η εικόνα που έχουμε γι' αυτόν τον τεράστιο ερειπιώνα;», παρατήρησε ένα μέλος του ΚΑΣ. Ολα αυτά, όμως, θα εξεταστούν όταν βρεθεί άλλος χώρος, μακριά από την Αρχαία Μεσσήνη, για να ακουμπήσουν τα φωτοβολταϊκά που θα τη φωτίσουν.
Παράλληλα, το ΚΑΣ ενέκρινε τις νέες παρεμβάσεις που προγραμματίζει ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, ο οποίος σκάβει εκεί από το 1986 και έχει αποκαλύψει όλα τα δημόσια και ιερά οικοδομήματα που είδε ο Παυσανίας. Αφορούν αναστηλώσεις και συντηρήσεις στον ναό της Ειλειθυίας, στη βορειοανατολική γωνία του Γυμνασίου και στις δύο παρόδους του αρχαίου θεάτρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου