Στη Χάγη Κάτω από τη διεθνή πίεση που ασκείται στην Τουρκία για την υπόθεση, οι εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη άρχισαν χθες ανακρίσεις για να εξακριβωθεί κατά πόσον ο Ολγκάτς διέπραξε εγκλήματα πολέμου. Μιλώντας στο πρακτορείο Ρώυτερ, ο εισαγγελέας Αλί Τσακίρ δήλωσε ότι διέταξε την έρευνα με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου. Εάν προκύψει η τέλεση παρανόμων πράξεων, ο φάκελος θα σταλεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ο ηθοποιός Αττίλας Ολγκάτς, σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι πυροβόλησε έναν αιχμάλωτο ύστερα από διαταγές ανωτέρων του όταν υπηρετούσε στον τουρκικό στρατό. Ισχυρίστηκε επίσης ότι σκότωσε εννέα Ελληνοκυπρίους, αλλά αργότερα ανασκεύασε τα λεγόμενά του. Υπέρ της προσαγωγής του Τούρκου ηθοποιού σε δίκη τάχτηκε ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ. Ακόμη κι αν είπε ψέματα, πρέπει να δικαστεί, έγραψε ο Μπιράντ στη «Μιλιέτ», επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν πρέπει να επιτρέψει να περάσει αυτή η υπόθεση χωρίς τιμωρία. Πρέπει να δικαστεί «για να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο πως δεν ανεχόμαστε τέτοια συμπεριφορά» σημειώνει ο Μπιράντ. Ο Τούρκος δημοσιογράφος κάλεσε ταυτόχρονα τις εισαγγελικές αρχές να κινήσουν νομική διαδικασία κατά του ηθοποιού για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Διέπραξε έγκλημα» «Τι κακό μας βρήκε!» έγραφε χθες η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ενώ η οργάνωση Επιχείρηση Καθαρής Κοινότητας κατηγόρησε τον Τούρκο ηθοποιό Αττίλα Ολγκάτς ότι διέπραξε έγκλημα εναντίον της Τουρκίας με τη δήλωσή του πως το 1974 εκτέλεσε 10 Ελληνοκυπρίους. «Πρέπει να διευκρινιστεί τι προσπαθούσε να κάνει και ποιους εξυπηρετούσε ο Ολγκάτς», ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Αλί Νομέρ. Κάλεσε τους Τούρκους εισαγγελείς να παρέμβουν και ζήτησε να γίνουν εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν ο Ολγκάτς έχει την πνευματική του ισορροπία. «Πρέπει να τιμωρηθεί» είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης. Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ», η Τουρκοκύπρια Πλουμέρ Κιουτσιούκ, μέλος της Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Τουρκία για να έχει επαφή με τον Αττίλα Ολγκάτς. Ωστόσο η κατάθεσή του πρέπει να γίνει οικειοθελώς.
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΙΕΣΗ
οι εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη άρχισαν ανακρίσεις για να εξακριβωθεί κατά πόσον ο Ολγκάτς διέπραξε εγκλήματα πολέμου«Είχε τύψεις και ζητούσε να δικαστεί στην Ελλάδα» «ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ να φύγω στην Ελλάδα και να οδηγηθώ ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Υπηρέτησα το 1974 στην Κύπρο και στο διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου “Αττίλα” σκότωσα Έλληνες και Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους...». Στα τέλη του 1990 με αρχές του 1991, «ένας ψηλός, ευσταλής άνδρας» συναντήθηκε στο ελληνικό προξενείο της Σμύρνης με τον τότε υπάλληλο- νυν δήμαρχο Νευροκοπίου Δράμας Βασίλη Γιαννόπουλο.
«Η ιστορία που άκουσα τότε είναι η ίδια με αυτή που διηγήθηκε ο Τούρκος ηθοποιός Αττίλα Ολγκάτς», είπε στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιαννόπουλος. «Η φιγούρα του ανθρώπου που είδα αυτές τις μέρες στην τηλεόραση ταιριάζει με τη φιγούρα του ανθρώπου που είχε έρθει τότε στο προξενείο. Βεβαίως έχουν περάσει είκοσι χρόνια, σχεδόν, αλλά η ιστορία που μου διηγήθηκε τότε είναι ακριβώς η ίδια, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια».
Ο κ. Γιαννόπουλος, που περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τη συνάντησή του με τον άνθρωπο που πιθανολογεί ότι είναι ο Αττίλα Ολγκάτς στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», είχε κάνει πλήρη αναφορά στην υπηρεσία του τότε, ενώ επισημαίνει ότι πριν από δύο χρόνια είχε περιγράψει την υπόθεση στην εκπομπή «Φάκελοι». «Είχα απέναντί μου έναν άνθρωπο σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση», περιγράφει ο κ. Γιαννόπουλος. «Ήρθε στο προξενείο και μου ζήτησε να εξομολογηθεί. Μου είπε ότι ζούσε με εφιάλτες και τύψεις και ότι δεν άντεχε άλλο. Γύρευε λύτρωση μέσα από τη δικαιοσύνη. Στη συνέχεια, όμως, χάθηκαν τα ίχνη του, αν και είχαμε ορίσει ραντεβού για να δούμε τη μεθόδευση της φυγάδευσής του. Ίσως να τον παρακολουθούσαν οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας. Πάντως, δεν εμφανίσθηκε ξανά», καταλήγει ο δήμαρχος Νευροκοπίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου