Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Αδυναμία και Απροθυμία Επιβολής των Μηχανισμών Ελέγχου στην Αγορά Καυσίμων.



Η πολιτεία ενθαρρύνει το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης! Δεν μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί όλη αυτή η ιστορία που ξεκίνησε με την «διαρροή» της πρόθεσης του οικονομικού επιτελείου να εξισώσει το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης και αφού δημιουργήθηκε αναστάτωση στην αγορά, τώρα έρχεται και λέει ότι η σχετική απόφαση μετατίθεται για τον Ιανουάριο του 2011!

Το θέμα μπάζει από παντού. Και θα ξεκινήσουμε από το τέλος. Είναι δυνατόν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να ετοιμάζονται να εξαγγείλουν ένα μέτρο, χωρίς να έχουν εξετάσει ενδελεχώς όλες τις παραμέτρους του; Διότι, καταρχήν, περί αυτού πρόκειται. Εκ των υστέρων «ανακάλυψαν» ότι δεν προλαβαίνουν, λέει, να δώσουν έγκαιρα το επίδομα θέρμανσης στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις από τον Οκτώβριο, οπότε αναβάλουν την εξίσωση για αργότερα. Η αιτιολογία μοιάζει σαθρή.

Το πιθανότερο είναι ότι «δεν υπάρχει σάλιο» ούτε για επιδόματα και καθώς πάντα είναι μπροστά το κρίσιμο τεστ για την κυβερνητική παράταξη με τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, φαίνεται ότι αποφασίσθηκε στο παρά πέντε στροφή 180 μοιρών. Από τον Ιανουάριο, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει…Τώρα, αν στο μεσοδιάστημα και μετά την εξαγγελία των προθέσεων - αντί για μέτρα, τώρα εξαγγέλλονται προθέσεις- το δημόσιο χάσει έσοδα, αφού οι καταναλωτές θα σπεύσουν να κάνουν προμήθειες με τη χαμηλή τιμή, ενώ και το λαθρεμπόριο θα ενταθεί, αυτό μάλλον δεν δείχνει να ενοχλεί κανέναν.

Όμως, η ουσία της υπόθεσης είναι εξίσου έωλη. Είναι δυνατόν, οι οικονομικοί επιτελείς να επικαλούνται λόγους πάταξης του εκτεταμένου λαθρεμπορίου που γίνεται με το πετρέλαιο θέρμανσης για την εξομοίωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης; Τι μας λένε δηλαδή; Ότι ολόκληρη οργανωμένη, υποτίθεται, πολιτεία δεν έχει μηχανισμούς ελέγχου για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου και επιλέγει να μετατοπίσει τα βάρη, και πάλι, στους πολίτες, προκειμένου να χτυπήσει το λαθρεμπόριο; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Όλοι, από την πολιτεία, ως τις εταιρίες πετρελαιοειδών και τους πρατηριούχους, παραδέχονται δημόσια πια, ότι το λαθρεμπόριο με το πετρέλαιο θέρμανσης οργιάζει. Σε 1,2 δισ. ευρώ υπολογίζεται η χασούρα για το ελληνικό δημόσιο από τη λαθρεμπορία και τη νοθεία των καυσίμων. Ο πρώην πρόεδρος των Βενζινοπωλών Δημ. Μακρυβέλιος το είχε πει απερίφραστα στην ημερίδα του ΙΕΝΕ, που έγινε την 1η Ιουλίου. «Δεν γίνεται λαθρεμπορία χωρίς τη συμμετοχή επίορκων υπαλλήλων». Και κανενός το αυτί δεν ίδρωσε.

Αντί, λοιπόν, η επίσημη πολιτεία να εξαπολύσει εκτεταμένους και αυστηρούς ελέγχους σε ολόκληρο το φάσμα διακίνησης καυσίμων, επιλέγει την εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης. Τι προβλήματα συνεπάγεται ένα τέτοιο μέτρο, εάν και εφόσον τελικά εφαρμοσθεί από την 1/1/2011;

Πρώτα-πρώτα, θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα νοικοκυριά στη συντριπτική πλειοψηφία τους. Διότι το επίδομα θέρμανσης, αν δοθεί, θα περιορισθεί σε μια πολύ μικρή κατηγορία καταναλωτών.


Έπειτα, αν δεν υπάρξει ρητή απόφαση για τον προορισμό χρήσης των δύο ειδών πετρελαίου, υπάρχει το ενδεχόμενο οι καταναλωτές να αγοράζουν πετρέλαιο κίνησης, αφού θα έχει πλέον το ίδιο κόστος και να το χρησιμοποιούν ως θέρμανση. Το πετρέλαιο κίνησης έχει σαφώς καλύτερη ποιότητα από το θέρμανσης. Η περιεκτικότητα του σε θείο είναι μόλις 10 PPM, όταν το θέρμανσης έχει 1000 PPM.

Επιπλέον, η απόδοση του είναι πολύ καλύτερη από το θέρμανσης και μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και στους οικιακούς καυστήρες. Σε αυτήν την περίπτωση, φαίνεται να διαγράφεται ο κίνδυνος το πετρέλαιο θέρμανσης να μην έχει ζήτηση και τελικά να περάσει στα αζήτητα. Μήπως τελικά, εκτός από την επιβάρυνση των καταναλωτών, πληγούν και τα διυλιστήρια, με επιπλέον κόστη παραγωγής και ενδεχομένως ακύρωση και των σχετικών επενδύσεων που έχουν κάνει;

Οι άλλες συνέπειες για τις οποίες αντιδρούν οι πρατηριούχοι, ότι δηλαδή, θα ακολουθήσουν και άλλα λουκέτα αν εφαρμοσθεί το μέτρο αυτό, φαντάζουν ελάσσονος σημασίας μπροστά στα παραπάνω.

Κάποιος, συνεπώς, πρέπει να μιλήσει στο οικονομικό επιτελείο για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Εκτός κι αν ο καινούριος υπουργός Οικονομίας Μιχ. Χρυσοχοϊδης έχει έτοιμους μηχανισμούς ελέγχου, με την εμπειρία του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη….
energia



Δεν υπάρχουν σχόλια: