Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Ξαφνικές απολύσεις στα ΕΑΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ.ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...

Το κράτος στον ρόλο αδίστακτου εργοδότη! 250 εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά συστήματα (πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) βρέθηκαν από χτες απολυμένοι, καθώς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αρνήθηκε να ανανεώσει τις συμβάσεις τους. Όλοι τους εργάζονται με συμβάσεις έργου και αμοιβές 700-800 ευρώ το μήνα, εδώ και 5,6, 7 ακόμα και 8 χρόνια μερικοί από αυτούς.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, όμηροι των εκάστοτε κυβερνήσεων, είναι γνωστό πως είναι απολύτως απαραίτητοι για τη λειτουργία της εταιρείας. Παρ’ όλ’ αυτά διώχνονται από τη δουλειά τους, σε μια συγκυρία μάλιστα τρομακτικά δυσμενή για την αναζήτηση νέας εργασίας.

Οι 250 εργαζόμενοι καταγγέλλουν μάλιστα τον αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη και τον γραμματέα κ. Τόσκα για «απαράδεκτη καθησυχαστική τακτική», επειδή τους είχαν υποσχεθεί ανανέωση των συμβάσεών τους μέχρι να προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, για τον οποίο οι ήδη συμβασιούχοι θα είχαν έξτρα μοριοδότηση. 

Να τονιστεί εδώ, ότι όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος», στην εταιρεία υπάρχουν –ανάμεσα σε όσους απολύονται- άνθρωποι με οικογένειες, που διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους , για τους οποίους η αναζήτηση δουλειάς μέσα στην παρούσα οικονομική κρίση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Δηλωτικά της κατάστασης είναι και τα λόγια του απολυμένου από τα ΕΑΣ Γιάννη Νικολακόπουλου:  « Είμαι 25 χρονών και επένδυσα τη ζωή μου όλη πάνω σε μηχανές. Ήθελα να παντρευτώ, αλλά τώρα που με απολύσανε ούτε και αυτό δεν μπορώ να κάνω. Τώρα πλέον θα ακολουθήσω το μονοπάτι της ανεργίας. Το κράτος έπρεπε να μας δίνει δουλειές, όχι να μας αφήνει στο δρόμο…»

Στον εμπαιγμό και στην απόλυσή τους οι εργαζόμενοι απαντούν με δυναμικές κινητοποιήσεις από σήμερα κιόλας το πρωί, με συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία των ΕΑΣ στον Υμμητό.

Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης και Θοδ. Δρίτσας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
• Οικονομικών
• Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Καταρρέουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και 1400 περίπου εργαζόμενοι οδηγούνται στο απόσπασμα! Η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί.

Τα ΕΑΣ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ), δεν είναι ένας οποιοσδήποτε όμιλος. Είναι η μοναδική αμυντική βιομηχανία της χώρας και μια από τις ελάχιστες αλυσίδες βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα. Μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που είναι τέταρτη παγκοσμίως σε εισαγωγή οπλικών συστημάτων, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία οδεύει για κλείσιμο.
Οκτώ μήνες μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, ο πρώην βιομηχανικός κολοσσός, για τα Ελληνικά δεδομένα, είναι χωρίς παραγγελίες και μέχρι πρόσφατα χωρίς διοίκηση. Από τον Μάιο, αδυνατεί να καταβάλλει έγκαιρα την μισθοδοσία στους εργαζόμενους. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) σε συναντήσεις (25/05/2010 ,06/07/2010) με τα σωματεία εργαζομένων του Ομίλου Εταιρειών Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους, ότι θα επιλυθούν τα θέματα πληρωμών των μισθών τους και θα επιδιωχθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών για την δανειοδότηση της εταιρείας από τις τράπεζες. 

Αναφέρθηκε επίσης και στην απόφασή του να ανανεώσει τις συμβάσεις έργου 246 εργαζομένων στα ΕΑΣ για ένα τρίμηνο, ώστε να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες σε ειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό. Οι συμβάσεις έργου των 246 εργαζομένων είναι συνεχόμενες από το 2005 και λήγουν στις 31.07.2010, οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και τα σωματεία ζητούν την εργασιακή τους αποκατάσταση.

Δεν ανέλαβε όμως καμία δέσμευση για το κύριο πρόβλημα των ΕΑΣ που είναι «η έλλειψη παραγγελιών από το ΥΠΕΘΑ. Αν εξαιρεθεί η σύμβαση των πυρομαχικών των 30 mm APACHE, που υπεγράφη τον Ιανουάριο, καμία άλλη σύμβαση δεν έχει υπογραφεί, είτε προχωρήσει την υπηρεσιακή διαδικασία», όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησής του (27/05/2010) προς το ΥΠΕΘΑ ο Μανούσος Κωνσταντίνος, τέως διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ.

Επειδή είναι παράνομο (βάσει της Κοινοτικής οδηγίας 1999/70 ΕΚ του Συμβουλίου) και ηθικά απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι επαναλαμβανόμενα και μακροχρόνια με συνεχείς συμβάσεις έργου για να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Επειδή χωρίς παραγγελίες, τα ΕΑΣ, θα καταρρεύσουν και ή θα κλείσουν η θα μετατραπούν σε διαμεσολαβητή συμφερόντων(ελληνικών και ξένων).
Επειδή τα ΕΑΣ διαθέτουν σημαντικές εγκαταστάσεις, τεχνογνωσία και εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό παραγωγικής ανάπτυξης για τη χώρα.
Επειδή ο νυν Υπουργός Οικονομικών (Γ. Παπακωνσταντίνου) καθώς και ο νυν Υπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας (Ευαγγ. Βενιζέλος και Π. Μπεγλίτης) σε επερώτηση 53 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις 02/04/2008 -την οποία συνυπέγραφαν- προς την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, με θέμα: «Πορεία επιταχυνόμενης συρρίκνωσης και απαξίωσης της Αμυντικής Βιομηχανίας» εγκαλούσαν τους αντίστοιχους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης «γιατί οδηγούν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία σε οικονομική και παραγωγική απαξίωση».

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους των ΕΑΣ;
2. Προτίθενται να προχωρήσουν και με ποιο χρονοδιάγραμμα στην μετατροπή των εν λόγω συμβάσεων έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου με βάσει την κοινοτική οδηγία 1999/70, σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις έργου όταν είναι επαναλαμβανόμενες και μακρόχρονες, υποκρύπτουν εργασία αορίστου χρόνου και πρέπει να μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθώς αποδεικνύεται ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες;
3.  Γιατί συνεχίζουν την πορεία που είχε χαράξει η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ και οδηγούν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία σε οικονομική και παραγωγική απαξίωση;
4.  Θα ενημερώσουν τη Βουλή, τους πολίτες και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, για τα σχέδιά τους σχετικά με το μέλλον των ΕΑΣ;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΑ ΜΩΡΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕΣ.

KLYSMA είπε...

ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΑΥΤΟ ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΕΣ ΤΟ ΣΤΟΥΣ 250 ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝΕ.ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟ ΑΦΗΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΣΑΙ.