Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

«Ελληνικό επώνυμο» στο νέο σχολείο του Μπεσλάν

Το όνομα του ηρωικού δασκάλου Γιάννη Κανίδη θα φέρει το νέο σύγχρονο σχολείο-οικοτροφείο στο Μπεσλάν.
Έξι χρόνια μετά το «λουτρό αίματος» που προκάλεσαν τρομοκράτες σε σχολικό συγκρότημα της πόλης Μπεσλάν, της Βόρειας Οσετίας, με περισσότερους από 350 νεκρούς, μεταξύ αυτών και 155 μικρά παιδιά, ένα νεόδμητο σχολείο θα θυμίζει σε όλους την ηρωική πράξη του 74χρονου ομογενή, δάσκαλου γυμναστικής, Γιάννη Κανίδη, ο μεγαλύτερος σε ηλικία όμηρος των τρομοκρατών.

Ο πολυαγαπημένος σε όλους Έλληνας δάσκαλος έφυγε στις 4 Σεπτεμβρίου του 2004, υπερασπιζόμενος τα παιδιά που λάτρευε, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο σχολείο, όπου γενιές και γενιές μεγάλωσαν στα χέρια του.

Το «νήμα» της ζωής του έκοψαν οι σφαίρες των τρομοκρατών στο γυμναστήριο, όταν ο ίδιος προσπάθησε να τους εμποδίσει να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά για να ανατινάξουν το σχολείο.

Φέτος, στις 6 Σεπτεμβρίου, στην πόλη του Μπεσλάν θα γίνουν τα εγκαίνια ενός σύγχρονου σχολείου-οικοτροφείου, αθλητικής κατεύθυνσης, που θα φέρει το όνομα του Γιάννη Κανίδη, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της περιφέρειας Πραβομπερεζνί, της Βόρειας Οσετίας.

Το σχολείο κατασκευάζεται με συγχρηματοδότηση των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Νορβηγίας. Πριν από λίγες ημέρες, το Μπεσλάν επισκέφθηκαν διπλωμάτες των Πρεσβειών των δύο χωρών στη Ρωσία, για να επιβλέψουν την πρόοδο των εργασιών. Η αντιπροσωπεία, μαζί με τον επικεφαλής της περιοχής Πραβομπερεζνί, Ρουσλάν Νταούροφ, επισκέφθηκαν την «Πόλη των Αγγέλων», όπου κατατέθηκαν λουλούδια στο μνημείο «Το Δέντρο της Θλίψης», αλλά και το μαρτυρικό σχολείο.

Το σχολείο-οικοτροφείο «Γιάννης Κανίδης», έχει σχεδιαστεί για να υποδεχτεί 200, κοινωνικά μειονεκτούντες, μαθητές. Το οικοτροφείο θα μπορεί να φιλοξενεί 72 παιδιά, ενώ έχουν προβλεφθεί μεγάλοι χώροι άθλησης.

«Πρόκειται για ένα πολύ καλό σχολείο, που πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές», τόνισε ο πρώτος γραμματέας της Πρεσβείας της Ελλάδα στη Μόσχα, Δημήτριος Σκαούτας. «Από την ποιότητα των εργασιών φαίνεται ότι οι οικοδόμοι εργάστηκαν από την καρδιά, δεν φείδονταν ούτε δύναμη, ούτε χρόνου. Ως εκπρόσωποι των δωρητριών-χωρών, ανυπομονούμε να δούμε τα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών στα επίσημα εγκαίνια του ιδρύματος».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της περιοχής Πραβομπερεζνί, Ρουσλάν Νταούροφ, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας  και της Νορβηγίας, που συγχρηματοδότησαν την κατασκευή του σχολείου-οικοτροφείου «Γιάννη Κανίδη», στο Μπεσλάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: