Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Έλληνας κυβερνήτης του Aυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού

Ο Ο κυβερνήτης, Ιωάννης Σταυρίδης, στο κατάστρωμα του HMAS Arunta
Ο κυβερνήτης, Ιωάννης Σταυρίδης, στο κατάστρωμα του HMAS Arunta

Ιστορία γράφει ο ομογενής ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Αυστραλίας, Γιάννης Σταυρίδης. Πριν ένα μήνα, περίπου, προήχθη σε κυβερνήτη του πολεμικού πλοίου HMAS Arunta, ενός υπερσύγχρονου πολεμικού σκάφους του αυστραλιανού Ναυτικού.

Ο 41χρονος ομογενής δηλώνει, ότι το όνειρό του ήταν να καταταγεί στο Πολεμικό Ναυτικό. «Με οικογενειακή ιστορία στο Ναυτικό, η κατάταξή μου στο σώμα ήταν απόλυτα φυσιολογική», λέει.
Οι γονείς του, Ιορδάνης και Καλλιόπη Σταυρίδη, κατάγονται από τη Λήμνο και τη Σάμο, αντίστοιχα, και μετανάστευσαν στην Αυστραλία τη δεκαετία του 1960. Εγκαταστάθηκαν στο Σίδνεϊ, όπου γεννήθηκε ο γιός τους και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στο Trinity Grammar School.

Το 1988 κατετάγη στη Στρατιωτική Ακαδημία Αυστραλίας και αποφοίτησε με τιμητική διάκριση το 1991. Μετά τη βασική εκπαίδευσή του, ειδικεύτηκε στο θαλάσσιο πόλεμο και άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο.

«Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες με το Ναυτικό», λέει. «Ασία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Ειρηνικό και τη Μέση Ανατολή. Περιμένω την ευκαιρία να ταξιδέψω στην Ευρώπη και, μάλιστα, την Ελλάδα».
Ο κυβερνήτης Σταυρίδης θεωρεί το Πολεμικό Ναυτικό εξαιρετικό εργοδότη.

«Σήμερα δεν υπάρχει καλύτερος εργοδότης από το Πολεμικό Ναυτικό», τονίζει. «Το Ναυτικό προσφέρει πολλές επιλογές, μονιμότητα και εκπαίδευση πρώτης κατηγορίας που κάνει την καριέρα σου εξαιρετικά ανταποδοτική. Για παράδειγμα, εμένα το Πολεμικό Ναυτικό με βοήθησε να αποκτήσω δύο Πτυχία Master».
Ο ομογενής ανώτατος αξιωματικός ενδέχεται να είναι ο πρώτος κυβερνήτης αυστραλιανού πολεμικού σκάφους ελληνικής καταγωγής. 

 «Δεν γνωρίζω», λέει. «Αυτό που γνωρίζω είναι, ότι οι Έλληνες που έχουν καταταγεί στο Ναυτικό υπηρετούν με μεγάλη υπηρηφάνεια.

«Το Ναυτικό σέβεται απόλυτα την πολιτισμική καταγωγή μου και, προσωπικά, τιμώ την ελληνική γλώσσα, τα ελληνική ήθη και έθιμα. Η θρησκεία μου είναι, επίσης, σημαντική για εμένα και το Ναυτικό την αποδέχεται». 

Μετά την προαγωγή του σε κυβερνήτη, ο κ. Σταυρίδης εγκαταστάθηκε στην Πέρθη, πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας, όπου ελλιμενίζεται το πλοίο του. Αλλά εντός του Αυγούστου το σκάφος και το πλήρωμά του θα ταξιδέψει στο Ντάργουϊν και στη Νοτιοανατολική Ασία για να πάρουν μέρος σε πολυεθνικές ασκήσεις.

Συγχαρητήρια εκφράζουμε στον Κυβερνήτη Σταυρίδη και την οικογένειά του και τον διαβεβαιώνουμε, ότι η προαγωγή του τιμά ολόκληρο τον Ελληνισμό της Αυστραλίας.

 Οι ομογενείς, που ενδιαφέρονται να κάνουν καριέρα στο Πολεμικό Ναυτικό, ας τηλεφωνήσουν στον αριθμό 131901

Δεν υπάρχουν σχόλια: