Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Μεγάλη κομπίνα με φάρμακα στο Λαύριο.ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ .......ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. Ένορκη διοικητική εξέταση διενεργεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.




Ένορκη διοικητική εξέταση διενεργεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Απάτη φαρμακοποιού από το Λαύριο με παράνομες συνταγογραφήσεις, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, φαίνεται πως συνδέεται με μια πρωτοφανή ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φαρμάκων που βρέθηκε τυχαία, πριν από εννιά μήνες, από τον σπηλαιολόγο Θάνο Ξανθόπουλο και την ομάδα του, σε βάθος 100 μέτρων, σε μεταλλευτικό πηγάδι, στην περιοχή Καμάριζα του Λαυρίου.

Ο κ. Ξανθόπουλος ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες αρχές για το πρωτοφανές εύρημα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Ύστερα από έρευνες και ελέγχους που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, σε φαρμακεία της περιοχής Λαυρίου, διαπιστώθηκε πως ένας φαρμακοποιός από το Λαύριο, συνεργαζόμενος με γιατρό της περιοχής, ζημίωσε τα ασφαλιστικά Ταμεία του Δημοσίου με πάνω από 36.000 ευρώ, με την κομπίνα των παράνομων συνταγογραφήσεων.

Η απάτη διαπιστώθηκε σε έλεγχο που έγινε στο φαρμακείο του, ύστερα από καταγγελίες συναδέλφων του.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, ανέφερε ότι πρόκειται για «μία υπόθεση δύο συγγενών, ενός φαρμακοποιού και ενός γιατρού από το Λαύριο, οι οποίοι είχαν στήσει μια μεγάλη κομπίνα».

Ο κ. Λουράντος εξήγησε ότι για να συνταγογραφηθούν παρανόμως φάρμακα, χρειάζεται η συνεργασία γιατρού, φαρμακοποιού και ασφαλισμένου, αν και σε πολλές περιπτώσεις αυτό γίνεται και εν αγνοία του τελευταίου. Οικονομικό όφελος έχει ο γιατρός και ο φαρμακοποιός, ενδεχομένως και ο ασφαλισμένος, οι οποίοι μοιράζονται τα κέρδη από τις συνταγογραφήσεις. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν πάρα πολύ σπάνια και σε κάθε περίπτωση είναι κατακριτέα», ενώ τόνισε ότι «οποιαδήποτε απάτη θα πρέπει να καταγγέλλεται και να τιμωρείται».

Επεσήμανε, δε, ότι «μόνο η μηχανοργάνωση όχι μόνο για τους φαρμακοποιούς, αλλά και για τους γιατρούς, μπορεί να λύσει το πρόβλημα».

Ο κ. Λουράντος κατέληξε λέγοντας, «σε κάθε κλάδο υπάρχουν και οι επίορκοι. Στα 11.000 φαρμακεία, εάν υπάρχουν και δέκα περιπτώσεις απατεώνων, αυτό σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρίζει ολόκληρο τον κλάδο. Τους επίορκους πάντως τους στέλνουμε στην πυρά, τους περνάμε πειθαρχικό, τους κλείνουμε τα φαρμακεία».

«Ό,τι πετιέται στα πηγάδια, το βρίσκουμε στο ποτήρι μας».

Πέρα όμως από το ζήτημα της παράνομης συνταγογράφησης και τις κομπίνες στον τομέα του φαρμάκου που επιβαρύνουν με εκατομμύρια ευρώ την τσέπη των ασφαλισμένων, οι σπηλαιολόγοι εγείρουν βασικά ένα μεγάλο οικολογικό ζήτημα. Εκτός από φάρμακα, κάθε λογής σκουπίδι, από ηλεκτρικές συσκευές και αυτοκίνητα, μέχρι και πτώματα έχουν βρει κατά καιρούς σπηλαιολόγοι σε αντίστοιχα πηγάδια και σπήλαια.

«Σε όλη την Ελλάδα, ειδικά τα σπήλαια που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, χρησιμοποιούντα συστηματικά σαν σκουπιδότοποι», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας Γιώργος Αντωνόπουλος.

Πέρα από την οικολογική μόλυνση που προκαλείται από τέτοιου είδους ενέργειες, το άλλο μεγάλο θέμα που τίθεται, είναι ότι αυτό επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα του πόσιμου νερού.

«Τα σπήλαια είναι καρστικοί αγωγοί, το οποίο σημαίνει ουσιαστικά ότι στραγγίζουν τα νερά της επιφάνειας της γης και τα παροχετεύουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε σκουπίδι πετάξουμε μέσα στα σπήλαια, θα το βρούμε κυριολεκτικά μέσα στο ποτήρι μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος.

Όπως επισημαίνουν οι σπηλαιολόγοι, δυστυχώς η ελληνική νομοθεσία προστατεύει, από ελλιπώς εώς καθόλου τα ελληνικά σπήλαια, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει και να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν από τους αρμοδίους, γιατί οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλοι.

Ένορκη διοικητική εξέταση για τη διερεύνηση της υπόθεσης

Ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση της υπόθεσης σε φαρμακείο της περιοχής του Λαυρίου, όπου βρέθηκαν είκοσι οκτώ (28) βιβλιάρια ασφαλισμένων του Ιδρύματος, διατάχθηκε από τη διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με αφορμή τη διενέργεια ελέγχων της ειδικής υπηρεσίας ΥΠΕΔΥΦΚΑ του υπουργείου Εργασίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σε φαρμακείο της περιοχής του Λαυρίου, βρέθηκαν 28 βιβλιάρια ασφαλισμένων του Ιδρύματος και η διοίκηση ενημέρωσε ότι τα βιβλιάρια αυτά προέρχονταν από ασφαλισμένους διαφόρων περιοχών. Στη συνέχεια, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα απέστειλε προς τα αντίστοιχα υποκαταστήματά του, επτά τον αριθμό, για την ταυτοποίηση των κατόχων-ασφαλισμένων του.

Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ακολουθώντας και εφαρμόζοντας τη νομοθεσία και τους κανονισμούς, προέβησαν στις ακόλουθες ενέργειες:

- Σε σχέση με τους ασφαλισμένους τα βιβλιάρια των οποίων ευρέθησαν να εμπλέκονται στην υπόθεση, δόθηκε εντολή να επιβληθούν οι κυρώσεις, κατά τα προβλεπόμενα από τις αντίστοιχες διατάξεις.

- Σε σχέση με τα φαρμακεία, η κεντρική μονάδα ζήτησε να εξετάσει το σύνολο της συνταγογράφησης όλων των ιατρών και τα στοιχεία επεξεργασίας όλων των φαρμακείων του Λαυρίου και κίνησε τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στο εμπλεκόμενο φαρμακείο, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας (ΠΔ 121-Ν.3846/2010).

- Σε σχέση με τις δραστηριότητες του προσωπικού του Ιδρύματος, ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση και εξέταση κάθε πτυχής της υπόθεσης.

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διαβεβαιώνει τους ασφαλισμένους του και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο ότι θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις του για την εξιχνίαση και διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε να λάμψει η αλήθεια, ενώ, ταυτόχρονα, θα αναζητήσει και θα απαιτήσει την απόδοση κάθε διοικητικής και ποινικής ευθύνης προς κάθε κατεύθυνση.


greeknews.biz

Δεν υπάρχουν σχόλια: