Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Οικονομική βοήθεια της Ελλάδας στη φυλή των Καλάς

Οικονομική βοήθεια στους Καλάς, που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, αποστέλλει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Με απόφαση του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη, η ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους €100.000 ευρώ θα δοθεί μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ και θα διατεθεί για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των δοκιμαζόμενων περιοχών με έμφαση στην περιοχή Σιτράλ στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου διαβεί η φυλή των Καλάς, γνήσιων απογόνων των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ζώντας απομονωμένοι επί δύο χιλιετίες στις απρόσιτες κοιλάδες του Ινδοκαυκάσου, διατήρησαν τη θρησκεία και τα έθιμά τους. Η φυλή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί δεν έχει εξισλαμισθεί και διατηρεί μια μοναδική στον κόσμο παράδοση με στοιχεία από την Αρχαία Ελληνική στα έθιμα και τις παραδόσεις, τη μουσική, τη γλώσσα και την ενδυμασία ενώ διακρίνεται για τα μεσογειακά της χαρακτηριστικά. Οι Καλάς δεν είναι η μόνη φυλή που διεκδικεί αρχαιοελληνικές ρίζες.

Υπάρχουν κι άλλες φυλές, όπως οι Πατάν και οι Χούνζα (ή Χούσνα), οι οποίοι βάσιμα υποστηρίζουν κι αυτοί ότι είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Στρατηλάτη. Το στοιχείο όμως που διαφοροποιεί τους Καλάς από τις υπόλοιπες φυλές, είναι το γεγονός ότι είναι οι μόνοι που δεν έχουν εξισλαμισθεί. 

Απεναντίας, διατηρούν μια θρησκευτική παράδοση που παραπέμπει στο αρχαιοελληνικό Δωδεκάθεο. Κάτω απ’ αυτή την οπτική γωνία, οι Καλάς θεωρούνται περισσότερο «εξερευνήσιμοι», καθώς η μελέτη της ζωής τους και της παραδόσεως τους, δίνει περισσότερα και πολύτιμα στοιχεία για το ιστορικό παρελθόν τους.

Τα τελευταία χρόνια κάποιες γενετικές έρευνες που έχουν γίνει, αμφισβητούν την ελληνική προέλευση των Καλάς, χωρίς όμως και να την αποκλείουν, κάνοντας λόγο γενικά για ευρωασιατική καταγωγή των Καλάς. Το στοιχείο που προβάλλεται περισσότερο, είναι η περιορισμένη σχετικά συμμετοχή του ελληνικού DNA στο DNA των Καλάς, το οποίο σύμφωνα με τις έρευνες αυτές φτάνει εώς και 40%.

Κάτι τέτοιο όμως ίσως δεν θα πρέπει να θεωρείται παράξενο, καθώς οι Καλάς είναι αποτέλεσμα επιμειξίας αφού ο Μέγας Αλέξανδρος ενθάρρυνε τους μεικτούς γάμους,. Βέβαια, λόγω προηγούμενου ιστορικού, με διάφορες «κατά παραγγελία» χρηματοδοτούμενες γενετικές έρευνες, που εμφάνιζαν τον Μέγα Αλέξανδρο …Σκοπιανό και τους Έλληνες …Αιθίοπες, θα πρέπει να είναι κάποιος αρκετά επιφυλακτικός μ’ αυτές και πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν στοιχεία (κυρίως πολιτισμικά) που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: