Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Ιράν: Απόπειρα δολοφονίας του Αχμαντινετζάντ (ΑΝΑΝΕΩΣΗ) αυτός το αρνείτε.


Άλλο ένα επεισόδιο με απρόβλεπτες διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει χώρα στο Ιράν. Σύμφωνα με επίσημες ιρανικές πηγές, έλαβε χώρα μία ανεπιτυχής δολοφονική επίθεση εναντίον του Ιρανού πρόεδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Πηγές της ιρανικής προεδρίας επιχειρούν αν διαψεύσουν την επίθεση στο κομβόι του προέδρου Μαχμούτ Αχμαντινεζάντ. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείου, Xinhua, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για λανθασμένη είδηση και πως αυτά που περιγράφηκαν ως εκρήξεις από τα διεθνή πρακτορεία, στην πραγματικότητα ήταν... πυροτεχνήματα...

Σε μια πρώτη ανάγνωση των επισήμων δηλώσεων, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει από τη διατύπωσή τους και μόνον ότι αυτές συνιστούν... πυροτέχνημα, αν και είναι φυσικό ότι απαιτείται χρόνος για να διαπιστωθεί η έκταση της σοβαρότητας του συμβάντος.

Η απόπειρα έγινε στην πόλη του Χαμαντάν κατά τη διάρκεια που το κομβόι των αυτοκινήτων της συνοδείας του κινούταν από το αεροδρόμιο της πόλης προς το στάδιο στο οποίο ο Μ. Αχμαντινετζάντ θα μιλούσε.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως έγινε ρίψη χειροβομβίδας προς το προεδρικό αυτοκίνητο, ενώ ο δράστης έχει συλληφθεί, νεότερες δε αναφορές μιλάνε για  την χρησιμοποίηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.

Για την ώρα δεν έχει εξακριβωθεί με ακρίβεια ο τρόπος της επίθεσης αλλά το σίγουρο είναι πως ο στόχος των δραστών δεν επετεύχθη αφού χτυπήθηκε ένα φορτηγάκι το οποίο μετέφερε δημοσιογράφους που συνόδευαν τον Ιρανό πρόεδρο.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα δεδομένα μπορεί να ανατραπούν αφού το Ιράν είναι μία χώρα στην οποία πληροφορίες για ζητήματα ασφαλείας δίνονται με το σταγονόμετρο και είναι πλήρως ελεγχόμενες.

Όμως, το defence-point.gr δεν μπορεί να μην υπογραμμίσει για μία ακόμη φορά το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην Μέση Ανατολή, ειδικά εάν κάποιος λάβει υπόψη του και τα τεκταινόμενα στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.

Ενδιαφέρον έχει να διαπιστωθεί πως θα εξελιχθούν οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Τεράστια σημασία έχει να διαπιστωθεί ποιος έχει την ευθύνη της δολοφονικής απόπειρας, αντίπαλοι του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης, οπότε ίσως μιλάμε για σοβαρότατη καθεστωτική κρίση και συνθήκες εμφυλίου, ή κάποια οργάνωση, χρηματοδοτούμενη ενδεχομένως και από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών...

Για την ώρα το πλέον κρίσιμο σημείο της συγκεκριμένης υπόθεσης το οποίο πρέπει να προσεχθεί είναι η πληροφορία πως ο δράστης έχει συλληφθεί.

Είναι σχεδόν σίγουρο πως η επίσημη ιρανική πλευρά θα κατηγορήσει τις δυτικές ή/και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες απεργάζονται τον θάνατο του Ιρανού προέδρου. Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες ο Ιρανός πρόεδρος είχε δημοσιοποιήσει φόβους του πως το Τελ-Αβίβ θέλει να τον εξουδετερώσει. Εκτός όμως της πιθανότητας εμπλοκής του ξένου παράγοντα στην επίθεση υπάρχουν και δύο άλλες περιπτώσεις οι οποίες θα έπρεπε να διερευνηθούν. 

Πρώτον, η διαμάχη στο εσωτερικό του Ιράν, μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης πριν λίγους μήνες έφερε την χώρα στα πρόθυρα της εμφύλιας σύγκρουσης. Οι εσωτερικές ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Δεύτερον, τα αυτονομιστικά κινήματα όπως αυτό στο Βελουχιστάν, αλλά, γιατί όχι, και αυτό των Κούρδων μπορεί να έχουν εμπλοκή στην απόπειρα. Η γεωγραφική δε θέση της Χαμαντάν, στα βορειο-δυτικά ουσιαστικά "ευνοούν" την κουρδική εμπλοκή στην υπόθεση. Υπενθυμίζεται πως το κουρδικό PJAK, η έκδοση του ΡΚΚ για το... Ιράν δρα στην περιοχή.

Βέβαια, οι παραπάνω λόγοι θα μπορούσαν να βρίσκονται σε οποιοδήποτε συνδυασμό μεταξύ τους. Εάν ο δράστης έχει συλληφθεί τότε είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν νέα επεισόδια στο εν λόγω σήριαλ, το οποίο όμως μπορεί να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις εάν η πλευρά Αχμαντινετζάντ προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: