Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Αποτεφρώνουν τη Σάμο - Εκκενώθηκαν ξενοδοχεία στα Βοτσαλάκια

Εφιαλτικές στιγμές ζουν κάτοικοι και παραθεριστές στη Σάμο. Αργά το βράδυ το μέτωπο μπήκε στον κάμπο του Μαραθόκαμπου, στα Βοτσαλάκια. Εκκενώθηκαν σπίτια, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Μαραθόκαμπος και Καρλόβασι


Τιτάνια μάχη, προκειμένου να σώσουν περιβάλλον και περιουσίες, δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στη Σάμο, σε ένα μέτωπο που εκτίνεται σε μήκος περίπου 7 χλμ, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή για καμένες κατοικίες, όμως, αυτά θα γίνουν γνωστά με το πρώτο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο της πυρκαγιάς, πιθανότατα έχουν καεί αγροικίες, που χρησιμοποιούνται κυρίως για γεωργικές δουλειές, και όχι κύριες οικίες.

Όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις θα συνεχίσουν το έργο τους, προσπαθώντας να αποτρέψουν την πύρινη λαίλαπα και το καταστροφικό της έργο, ειδικά στην κατοικημένη περιοχή.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης δόθηκε εντολή να εκκενωθούν τα σπίτια, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Γεροκώστας, ο οποίος συντονίζει το έργο πυρόσβεσης στο νησί, δήλωσε ότι η φωτιά μαίνεται σε δύο μέτωπα, εκ των οποίων το ένα έχει μπει στον κάμπο του Μαραθόκαμπου, στα Βοτσαλάκια, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια. Τόνισε ότι δίνουν μάχη για να μην περάσει η φωτιά στο Λιμνιώνα.

Σύμφωνα με τον κ. Γεροκώστα, ευτυχώς από το μεσημέρι της Δευτέρας οι άνεμοι έχουν κοπάσει. Ωστόσο αλλάζουν συχνά φορά, κάτι που δυσχεραίνει το έργο της πυροσβεστικής.

Παράλληλα, ο κ. Γεροκώστας άφησε υπόνοιες για τον τρόπο εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 την ελπίδα ότι το πρωί τα πράγματα θα είναι καλύτερα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που συνεχώς ενισχύονται, θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Στο έργο της κατάσβεσης
παίρνουν μέρος περισσότεροι από 300 πυροσβέστες, φαντάροι και εθελοντές.

Ο νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας τόνισε ότι κινδυνεύει ένα μεγάλο πευκοδάσος.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους Μαραθόκαμπο και Καρλόβασι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: