Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Ειρήσθω Τρίτη 6η Αυγ. 1974

Τ Ο ΔΙΩΡΟΦΟ στον Καραβά όπου στάλθηκε μια από τις ομάδες του 2ου λόχου του 256Τ.Π. για ν’ αναρτήσει τη Γαλανόλευκη, προκειμένου το ελικόπτερο των ΗΕ να περιλάβει την περιοχή στις ελεγχόμενες ακόμα από την ΕΦ, ήταν εντός του δραστικού βεληνεκούς υπερκείμενου πολυβολείου του Αττίλα. Βράδυ της Δευτέρας 5.8.74 ο ανθυπολοχαγός τούς διέταξε, αθέατοι να κατέβουν απ’ το διώροφο και να επιλέξουν θέσεις μάχης απ’ την άλλη μεριά του δρόμου, αν χρειαστεί εκείνοι να αιφνιδιάσουν τον εχθρό.


Με το πρώτο φως της Τρίτης του Χρυσοσώτηρου, 6.8.74, κόλαση πυρός εκτόξευσαν οι ορδές των Τούρκων εισβολέων, που είχαν Καραβά και Λάπηθο σ’ έν’ ασφυκτικό «Π». Το υπερκείμενο πολυβολείο γάζωνε με ρυθμούς κατεδάφισης το προσκοπευμένο, αλλά άδειο, διώροφο. Η άμεση απάντηση από τις πρώτες ριπές του Μπρεν της ομάδας, που τους ήρθε αίφνης από αριστερά, καθήλωσε τους Τούρκους πολυβολητές. «Βαράτε τους συνέχεια, ρε» φώναξε ο ανθυπολοχαγός, αλλά, ω της παλαβωμάρας:
«Ξεχάσαμε ψες τα πυρομαχικά στο διώροφο», του απάντησαν.

Ήταν η… συνειδητοποίηση της χθεσινοβραδινής αμέλειας! «Θέλω έναν εθελοντή και μόλις νέψω, πυροβολήστε όλοι μαζί να μας καλύψετε να πεταχτούμε να τα φέρουμε». Έσπευσε ο δεκανέας ο Κυριάκος ο Αγιαβροσίτης. Σκυφτοί μπήκαν ρουκέτα στο διώροφο. Έρπειν ανέβηκε τα σκαλοπάτια ο ανθυπολοχαγός, έρπειν περιμάζεψε από δωμάτιο σε δωμάτιο, το κιβώτιο με τους γεμιστήρες του Μπρεν και τις τελαμώνες 0.303 των Νο. 4, έρπειν κατέβηκε στο ισόγειο, αλλά, χασιμιός ο δεκανέας! 

Τον βρήκε στην κουζίνα με δυο ψημένους… καφέδες! Πολυβόλα γάζωναν, όλμοι έπεφταν από παντού, πυροβόλα αρμάτων και κανόνια πλοίων χαλούσαν τα πάντα κι ο αθεόφοβος δεκανέας τον… καφέ μερίμνησε: «Αφού σήμερα είν’ η τελευταία μας, ρε μαλάκα, ας απολαύσουμε δυο λεπτά με καφέ το τσιγάρο μας», είπε. Και το ‘καναν. 

Τα δυο λεπτά δεν άλλαξαν την εξέλιξη της μάχης-μακελειό. Μπαρουτοκαπνισμένοι οι γενναίοι του λεβέντη ανθυπολοχαγού Σταύρου Μπιτσάκη από τα Σφακιά, 21-22 Ιουλίου στην κατάληψη της Λεύκας, όπου στέρησαν και την τουρκική αεροπορία ένα από τα πέντε βομβαρδιστικά της, μετά 31/7-1/8 στο Αγριδάκι, όπου το Μπρεν του παρπέρη του Αντρίκκου απ΄ τον Γερόλακκο και το Γκρινόφ 12,7 του Μίχαλου που το Βαρώσι, εκδικήθηκαν στο πολλαπλάσιο τη θυσία του Γιαννή του Ελευθερίου απ’ τον Μουτουλλά και του Μιχαλάκη του Σκουφάρη απ΄την Ευρύχου, τα ‘βαλαν τώρα με τ’ αμέτρητα λεφούσια της 28ης Μεραρχίας του Αττίλα: Στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες Καραβά και Λαπήθου. Σαν σήμερα πριν από 36 ακριβώς χρόνια: Το ματοβαμμένο 256 Τάγμα Πεζικού με τους 58 Ήρωές του, που την προσεχή Κυριακή στην Ευρύχου, στο Μνημείο Τους, τιμά την ιερότητα της Μνήμης Τους.

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑ 6.8.10

Αφού εκατοντάδες Τ/κ διαδηλωτές 35 οργανώσεων απαιτούν «Άγκυρα δεν θέλουμε ούτε τα χρήματά σου, ούτε τους υπαλλήλους σου, ούτε τα πακέτα σου - Τουρκία, Ελλάδα, ΗΠΑ και Βρετανία πηγαίνετε στα σπίτια σας», τότε ΓΙΑΤΙ ο «Συνεταιρισμός Δύο Συνιστώντων Στέιτς» Χριστόφια - Ταλάτ 23.5.08 και το «Μνημόνιο Συναντίληψης» Χριστόφια - Γκόρντον Μπράουν Ιουνίου 2008, προσέφερε «γενναιόδωρα» ΚΑΙ την παραμονή των βρετανικών βάσεων ΚΑΙ τον έλεγχο της Τουρκίας επί των Τ/κ, φιλτάτη «Χαραυγή»;
Λάζ. Α. Μαύρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: