Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Θα φύγουν όλοι από τη Γαύδο

ΠΟΤΑΜΟΣ. Στην δυτικη πλευρα του νησιου. Για πολυ μοναχικους

Λύση «εδώ και τώρα» στο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής απομόνωσης, ζητούν οι κάτοικοι της Γαύδου. Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνουν αποφασισμένοι ακόμη και να εγκαταλείψουν το ακριτικό νησί.
Το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης είναι αποκλεισμένο από την 1η Ιουλίου, καθώς νέα κοινοτική οδηγία δεν επιτρέπει στα πλοία ανοιχτού τύπου της ΑΝΕΝΔΥΚ, δηλαδή το «Δασκαλογιάννης» και το «Σαμαριά», να εκτελούν δρομολόγια πέραν των 17 ναυτικών μιλίων.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Γαύδου που συνεδρίασε εκτάκτως το περασμένο Σάββατο παρουσία και κατοίκων του νησιού, αποφάσισε να ζητήσει ως εσχάτη λύση ακόμη και τη δρομολόγηση πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού! Ειδάλλως, το νησί κινδυνεύει με οικονομικό μαρασμό καθώς δεν είναι δυνατή η προσέλευση τουριστών, αλλά και η μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης.

Οι κάτοικοι ζητούν να δοθεί παράταση μέχρι τέλος Οκτωβρίου, ή άλλο σκάφος, αξιόλογο, να εξυπηρετήσει την τουριστική σεζόν. Τα πλοία «Σαμαριά» και «Δασκαλογιάννης» της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Νοτιοδυτικής Κρήτης μετέφεραν καθημερινά από 200 έως και 400 επιβάτες στην ακριτική Γαύδο. Η διακοπή των δρομολογίων μεταφράζεται σε απώλειες πολλών χιλιάδων ευρώ για τους κατοίκους του νησιού που έχουν ως μοναδική πηγή εσόδων τον τουρισμό.


Μάλιστα, χθες μετέβη στα Χανιά ο πρόεδρος της κοινότητας Στρατής Λαμπάκης, ο οποίος είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με αρμόδιους, με αφορμή την επικείμενη συνάντησή του την Τετάρτη, στην Αθήνα, με υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: