Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΟΙ ΟΥΑΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ. ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ..ΠΙΝΟΥΝ ΤΣΑΙ.

«Καλώ το Βρετανικό Μουσείο να συμπεριφερθεί ως ένα σύγχρονο μουσείο και όχι σαν μια αποικιοκρατική δύναμη που δεν θέλει να αποχωριστεί κάποιο πολύτιμο έπαθλο!». Το ανωτέρω αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα εκφράστηκε διά στόματος της υπουργού Πολιτισμού της Νέας Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία κυρίας Βιρτζίνια Τζατζ, και μάλιστα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Βουλή.

«Δεν ζητώ από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει κάποιο αγγείο ή κάποιο άγαλμα που του λείπει κάποιο πόδι. Ζητώ να επιστρέψει τον μισό Παρθενώνα, προκειμένου να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο του εαυτού του» πρόσθεσε η αυστραλή πολιτικός, υπέρμαχος του ελληνικού αιτήματος.

Η ίδια εξάλλου αναφέρθηκε στο ηθικό ζήτημα που υπάρχει για το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο αγόρασε από τον Ελγιν αρχαιότητες που είχαν αφαιρεθεί από τον Παρθενώνα χωρίς την άδεια των Ελλήνων. «Η άδεια που πήρε ήταν από τους Τούρκους, οι οποίοι ήταν κατοχική δύναμη! Αν συμφωνούμε λοιπόν με των Κώδικα Ηθικής του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, τότε η κατοχή πολιτιστικών αντικειμένων από συμφωνίες με κατοχικές δυνάμειςείναι παράνομη και ανήθικη!» κατέληξε η κυρία Τζατζ.

Παρών στο ακροατήριο της Βουλής ήταν και ο κ.
Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: