Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Μουφτήδες και Βακούφια


Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε σε κύκλο της μειονότητας η διαρροή σχεδίου για την δημιουργία μελλοντικού νομοσχεδίου που θα κοινοποιηθεί για ψήφιση στην βουλή, το οποίο αφορά τον τρόπο εκλογής των μουφτήδων και των διαχειριστικών επιτροπών της βακουφικής περιουσίας.

-Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι ήταν μια από τις συμφωνίες Παπανδρέου-Ερντογάν μετά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα.

-Η πατρότητα του σχεδίου αποδόθηκε στον βουλευτή Αχμέτ Χατζηοσμάν που σύμφωνα με πληροφορίες η διαρροή έγινε από το δικό του γραφείο.

-Βέβαια δύο ήταν οι γνώστες του σχεδίου και συγκεκριμένα οι βουλευτές της μειονότητας.

-Αλλά για του λόγου το αληθές αυτό το σχέδιο μάλλον ήταν πρόταση του ΠΑΣΟΚ και δόθηκε στους δύο βουλευτές, προκειμένου να το διορθώσουν και να το θέσουν για διαβούλευση στα στελέχη της μειονότητας.

-Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσει να ξιφουλκεί και πάλι ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ εναντίον τους, λέγοντας τους ότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για …θρησκευτικά θέματα.

-Ο λόγος ήταν προφανής αφού το σχέδιο απορρίπτει ψευτομουφτήδες και γνωστούς κύκλους που ζητούν εκλογή από την βάση και αναβαθμίζει τον ρόλο των νόμιμων μουφτήδων και ιμάμηδων, οι οποίοι θα ψηφίζουν ως «ιερατείο» και θα εκλέγουν τους θρησκευτικούς τους ηγέτες.

Η διαρροή βέβαια αυτή έφερε πολλά παρατράγουδα και αντιδράσεις, ακόμα και σε απομακρυσμένα χωριά και ο κ.Χατζηοσμάν επιδόθηκε σε έναν επικοινωνιακό καταιγισμό, σε μειονοτικά ΜΜΕ, αρνούμενος την πατρότητα του σχεδίου για να βγει από την δύσκολη θέση.

-Δεν έγινε όμως πιστευτός και στο τέλος αναγκάστηκε να ρίξει το βάρος της ευθύνης στον γραμματέα του γραφείου του που επί χρόνια βρίσκεται δίπλα του, διαμηνύοντας ότι αυτός ήταν ο …συντάκτης του σχεδίου.

-Επειδή προφανώς ο βουλευτής δεν ήθελε να ρίξει τα βάρη στο κόμμα του.

-Μάλιστα προχώρησε παραπάνω και ανέφερε σε μειονοτικά ΜΜΕ, ότι ο γραμματέας ενήργησε αυτοβούλως χωρίς την έγκριση του.

-Κάτι που δεν ευσταθεί βέβαια γιατί ακόμα και έτσι να ήταν, την τελική ευθύνη μάλλον την έχει ο βουλευτής.

-Το αποτέλεσμα ήταν να παραιτηθεί ο γραμματέας του βουλευτή και να επιστρέψει στα καθήκοντα του στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

-Βέβαια πολλοί παραλλήλισαν αυτό το γεγονός με την περίπτωση του τέως βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ που τότε σε συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, φρόντισαν να ενταχθούν στην μισθοδοσία του κράτους οι Ιμάμηδες.

-Στο τέλος βέβαια αυτή η προσπάθεια ήταν να γίνει από την μειονότητα σκληρή κριτική στον κ. Ιλχάν προεκλογικά με αποτέλεσμα να χάσει τις εκλογές.

-Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Χατζηοσμάν άρχισε να σκέφτεται ότι οι πρωτοβουλίες αυτές, ακόμα και η ευθύνη που δεν ανέλαβε, μήπως γυρίσουν μπούμερανγκ εναντίον του.

sdel

Δεν υπάρχουν σχόλια: