Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Αποκλειστικές φωτό από την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στο Θρακικό Πέλαγος .

Δεν αποχωρεί από την ευρύτερη περιοχή της Σαμοθράκης το τουρκικό ωκεανογραφικό-ερευνητικό σκάφος Α599 TCG Çeșme, το οποίο από χθες έχει τινάξει το «θερμόμετρο» της έντασης στο Αιγαίο, έστω και αν δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κλιμάκωση σε επίπεδο αύξησης δυνάμεων. Η θιγόμενη ελληνική πλευρά, απάντησε με ένα ασυνήθιστα, για τα δεδομένα των τελευταίων μηνών, σκληρό διάβημα και τώρα μένει να δούμε αν πάλι το τουρκικό σκάφος θα εισέλθει σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας οπότε πιθανότατα να χρειαστεί από ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε πιο έμπρακτη εφαρμογή των όσων αναφέρει το σημερινό διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών.

Η τουρκική κίνηση μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως (από προσπάθεια αντιπερισπασμού λόγω έντασης του αγώνα του PKK και των υψηλών απωλειών του Στρατού, μέχρι αυτό που φαίνεται ως επικρατέστερη εκδοχή, η εκκίνηση διαδικασιών για πετρελαϊκές έρευνες από ελληνικής πλευράς), αλλά η ουσία είναι ότι πρόκειται για την πλέον σοβαρή επιθετική κίνηση της Τουρκίας, εδώ και πολλά χρόνια. Ούτε καν το περιστατικό με το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος MALENE OSTERVOLD μπορεί να συκριθεί σε επίπεδο πρόκλησης με αυτό που έγινε χθες και σήμερα.

Στις φωτό που δημοσιεύουμε και οι οποίες τραβήχτηκαν από άνθρωπο του defencenet.gr βλέπουμε τα δύο σκάφη στην πρώτη το τουρκικό ερευνητικό Α599 TCG Çeșme και στην δεύτερη την κανονιοφόρο P-61 «Πυρπολητής» στο Θρακικό Πέλαγος.

Image

Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται από πλευράς ΓΕΕΘΑ και Π.Ν. οι ναύσταθμοι Σμύρνης, Ασκάζ και Κωνσταντινούπολης για να διακριβωθεί αν υπάρχει κάποιου είδους κινητοποίηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει «κάτι το εξαιρετικό», όπως δείχνουν και οι σχετικές δορυφορικές φωτογραφίες που μελετά η αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΕΘΑ.

Image

Πάντως στην Πολεμική Αεροπορία είχαμε μία σημαντική εξέλιξη, κρίσιμη για τις επιχειρησιακές ικανότητες του Όπλου, την οποία θα αποκαλύψει αύριο το defencenet.gr.

Σήμερα στο Αιγαίο είχαμε 2 σχηματισμούς αποτελούμενους από 10 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη, που προχώρησαν σε 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 3 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας. Τα τέσσερα από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και αυτή την φορά τα ελληνικά μαχητικά φυλακής προχώρησαν σε «προωθημένες» αναχαιτίσεις.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: