Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων σε 500.000 οφειλέτες του δημοσίου !



Σε κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και σε πλειστηριασμούς ακινήτων προχωρούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε βάρος τουλάχιστον 500.000 οφειλετών του δημοσίου που δεν τακτοποίησαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αρνούμενοι να υπαχθούν στην πρόσφατη ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου, η οποία έληξε στις 30 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ, οι εφορίες και τα τελωνεία έχουν υποβάλει αιτήματα στις τράπεζες για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του δημοσίου ζητώντας να πληροφορηθούν το ύψος των υπολοίπων που υπάρχουν στους λογαριασμούς αυτούς, καθώς και στοιχεία για τις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογράψει.Για τους οφειλέτες που θα διαπιστωθεί ότι διαθέτουν σημαντικά ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα κινηθούν διαδικασίες κατάσχεσής τους, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και οι οφειλέτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που αναζητά ζεστό χρήμα για τα δημόσια ταμεία έχει δώσει εντολές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό για την άσκηση ασφυκτικών πιέσεων σε όσους χρωστούν στο δημόσιο.
Το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους το δημόσιο εισέπραξε 520 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναζητούνται περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για φέτος, οποίος προβλέπει την είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ, από τα οποία όμως εισπράξιμα θεωρούνται τα 8-10 δισ. ευρώ.
Διαδικασίες-εξπρές
Με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου καθιερώθηκαν νέες διαδικασίες-εξπρές για τις κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων όσων χρωστούν στο δημόσιο, καθώς και για τους πλειστηριασμούς ακινήτων.Συγκεκριμένα:
1. Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν το αναγκαστικό μέτρο της κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων σε βάρος περισσοτέρων του ενός οφειλετών του δημοσίου με το ίδιο κατασχετήριο έγγραφο.
Στο κατασχετήριο έγγραφο επισυνάπτεται για τον κάθε οφειλέτη χωριστά πίνακας, στον οποίο αναφέρεται το είδος και το ποσό κάθε οφειλής, καθώς και ο αριθμός και η χρονολογία βεβαίωσής της. Τα αποτελέσματα της κατάσχεσης επέρχονται με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου εγγράφου, είτε στο κεντρικό κατάστημα της τράπεζας είτε σε οποιοδήποτε υποκατάστημα αυτού, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες διατυπώσεις και κοινοποιήσεις.
Η δήλωση της τράπεζας γίνεται κοινή για όλους τους οφειλέτες του κατασχετηρίου εγγράφου και συνοδεύεται απαραίτητα από παραστατικό κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών πριν από την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου εγγράφου και μίας ημέρας έπειτα από αυτήν. Σημειώνεται ότι δεν κατάσχονται μισθοί και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.
2. Οι εφορίες έχουν λάβει από το υπουργείο Οικονομικών εντολή να προχωρούν άμεσα σε εγγραφή υποθήκης υπέρ του δημοσίου σε ακίνητο ή ακίνητα, κατά προτίμηση ελεύθερα βαρών, του κύριου οφειλέτη και των συνυπόχρεων, όταν τα χρέη είναι μεγάλου ύψους και η είσπραξή τους καθυστερεί.
Σε κάθε περίπτωση κατάσχεσης ακινήτου ο έφορος έχει πλέον την υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού μετά την παρέλευση τουλάχιστον 40 ημερών και το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από την έκδοση της εντολής για κατάσχεση.
Οφείλει επίσης να ορίσει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Δεν θα προχωράει ο πλειστηριασμός όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του, η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης και η αξία της δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται και άγαμο ή τα 250.000 ευρώ να πρόκειται για έγγαμο.
Η τιμή της πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας τόσο κατά τον χρόνο επιβολής της κατάσχεσης όσο και κατά τον χρόνο έκδοσης του προγράμματος πλειστηριασμού αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: