Μόνο στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας το 25% των επιχειρήσεων έκλεισε. Στις 100.000 υπολογίζονται οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν έως και το 2011. Aλλες έξι πληγές φέρνει το ντόμινο της ύφεσης
Σε εγκαταλελειμμένη πόλη παραπέμπει η εικόνα των κλειστών καταστημάτων στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες της Αθήνας. Μια βόλτα στο Κολωνάκι, την Ερμού, τη Σταδίου, ακόμη και στο Χαλάνδρι ή την Κηφισιά, πείθει και τον πλέον δύσπιστο για τις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης στον εμπορικό ιστό.
Μαγαζιά με πολύχρονη ιστορία στην αγορά, καθώς και άλλα με μικρότερη κατέβασαν... ρολά. Οι πάλαι ποτέ πλούσιες βιτρίνες με τα είδη ένδυσης, υπόδησης κλπ. έχουν δώσει τη θέση τους στα ενοικιαστήρια... Η ευχάριστη συνήθεια του Αθηναίου να κάνει περίπατο και να ψωνίζει στο εμπορικό τρίγωνο του κέντρου, έχει πάψει να υφίσταται... Στο σύνολο των καταστημάτων που εξετάστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στο Μαρούσι, στη Ν. Ιωνία, στην Κηφισιά, στο Χαλάνδρι, στην Καλλιθέα και στον Πειραιά αναδεικνύεται ότι το 14,8% ήταν κλειστό
Αλυσίδα λουκέτων πνίγει... την αγορά και προκαλεί επτά «πληγές» στην οικονομική, αλλά και στην κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας.
Ερευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου σε οκτώ μεγάλες περιοχές του Λεκανοπεδίου και του Πειραιά αποκαλύπτει ότι ένα στα έξι καταστήματα έκλεισε τα τελευταία δυόμισι χρόνια, αφού οι επιχειρηματίες, είτε μικροί είτε μεγάλοι, όπου κι αν είχαν μαγαζί, στη Σκουφά ή στην Πατησίων, δεν άντεξαν την ύφεση.
Η μεγάλη πτώση της καταναλωτικής ζήτησης, η έλλειψη ρευστότητας και τα δημοσιονομικά μέτρα έσφιξαν τη... θηλιά στον... λαιμό των εμπόρων.
Και δεν είναι μόνο οι απώλειες θέσεων εργασίας, τις οποίες η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι μέχρι και το 2011 θα αγγίξουν τις 100.000 από το κλείσιμο επιχειρήσεων, είναι κι άλλες παρενέργειες που προκαλεί το ντόμινο... των λουκέτων, και τις απαριθμεί ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Β. Κορκίδης:
Απασχόληση: Χάνονται θέσεις εργασίας. Από έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι θα χαθούν συνολικά περί τις 100.000 θέσεις στο εμπόριο.
Μία δεύτερη σημαντική επίπτωση είναι η απώλεια εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Είναι γνωστό ότι η ελληνική κοινωνική δομή είναι βασισμένη στη μικρή αλλά και στη μεγαλύτερη ιδιοκτησία ή και στη «γαιοπρόσοδο» η οποία εισφέρει σημαντικό εισόδημα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Προκαλείται αρνητικός αντίκτυπος στην κατοικία από την ερήμωση της γειτονιάς. Τα εμπορικά καταστήματα δημιουργούν χωρική και κοινωνική συνοχή στις γειτονιές καθώς αποτελούν τον πυρήνα γύρω από τον οποίο συγκροτούνται οι κοινωνικές σχέσεις ομοιογενοποίησης των περιοχών. Αρα και η κατοικία επηρεάζεται και ενδεχομένως χάνει την αξία της.
Η αποκλειστική συγκέντρωση και εγκατάσταση σε συγκεκριμένους χώρους των καταστημάτων θα προκαλέσει αύξηση κόστους και αύξηση τιμών.
Αυξάνεται ο κίνδυνος να βαθύνει ο κοινωνικός αποκλεισμός, αφού, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα μειωθεί η ζήτηση σε περιοχές μακριά από εμπορικά κέντρα - εξυπηρέτησης.
Σοβαρά προβλήματα στα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τέλος, θα υπάρξει σοβαρή επίπτωση στην κοινωνική συνοχή εάν διαταραχθεί η ασφάλεια στα κέντρα των πόλεων.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Στους κεντρικούς δρόμους περπατάει πλέον... η ύφεση
Στους κεντρικούς δρόμους περπατάει πλέον... η ύφεση
Δεν κάνει ταξικές διακρίσεις η οικονομική ύφεση και πλήττει ανεξαιρέτως όλες τις περιοχές. Οι καταναλωτές έκοψαν από παντού τα ψώνιά τους. Στο σύνολο των καταστημάτων που εξετάστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στο Μαρούσι, στη Ν. Ιωνία, στην Κηφισιά, στο Χαλάνδρι, στην Καλλιθέα και στον Πειραιά αναδεικνύεται ότι το 14,8% ήταν κλειστό. Πιο συγκεκριμένα, από τα 3.421 τα 505 εμπορικά είχαν βάλει λουκέτο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:
1. Στο κέντρο της Αθήνας, δηλαδή στην Πατησίων, στην Ερμού, στην Πανεπιστημίου, στη Σταδίου και στην Ακαδημίας, τα άδεια μαγαζιά αντιστοιχούσαν στο 17,2% του συνόλου. Η χειρότερη εικόνα καταγράφεται στην οδό Σταδίου. Εκεί ένα στα τέσσερα, ή το 25% των εμπορικών επιχειρήσεων, έχει τελειώσει...
Συνεχίζοντας το... οδοιπορικό στην Πανεπιστημίου διαπιστώνει κανείς ότι το 20% είναι κλειστό. Αλλά και στην, κάποτε, από τις πιο ακριβές οδούς του κόσμου, την Ερμού, η ύφεση δεν έκανε διακρίσεις: «έσβησε» το 15% των εμπορικών από τον χάρτη...
2. Το Μαρούσι, ένας δήμος που συγκεντρώνει μικρομεσαίας εισοδηματικής τάξης καταναλωτές από τα βόρεια αλλά και τα δυτικά προάστια, πλήττεται. Το 16% των μαγαζιών των οδών Ερμού, Πλαστήρα και Αγίου Δημητρίου έκλεισε.
3. Στη «λαϊκή» περιοχή της Ν. Ιωνίας, με μια... ματιά μόνο στη Λεωφόρο Ηρακλείου μετρά κανείς από τα 381 εμπορικά καταστήματα, τα 51 να... λείπουν. Το 14,7% των μικρομεσαίων, κυρίως, εμπόρων λύγισαν... Οι φθηνές αγορές σβήνουν... Οι καταναλωτές του Ν. Ηρακλείου, της Ν. Ιωνίας και εκείνοι από τα Πευκάκια βλέπουν να χάνουν τις ευκαιρίες των χαμηλών τιμών.
4. Η Κηφισιά των πλουσίων κλονίζεται... Παπαδιαμάντη- Αργυροπούλου, Παναγίτσας, Λεβίδου, Κολοκοτρώνη και Κασσαβέτη, όσο κι αν μοιάζει «απίστευτο», γεμίζουν με κλειστά καταστήματα. Η έρευνα της ΕΣΕΕ τα αποτυπώνει στο 12% του συνόλου. Μάλιστα, σε κάποιους από τους προαναφερόμενους δρόμους το ποσοστό ανέρχεται στο 20%.
5. Δοκιμασία περνά και το αριστοκρατικό Κολωνάκι. Αυτόματα έρχεται στον νου ο γνωστός στίχος λαϊκού τραγουδιού του Μ. Χιώτη «όλοι το ίδιο είμαστε... λαός και Κολωνάκι...».
Οι μετρήσεις της ΕΣΕΕ δείχνουν στη Σκουφά, στην Τσακάλωφ και στην Π. Ιωακείμ να έχουν κλείσει 37 από τα 296 καταστήματα, ήτοι το 12,5%. Κι όμως και οι υψηλά εισοδηματικές τάξεις περιέκοψαν τις δαπάνες τους.
6. Στην Καλλιθέα, μόνο στη Θησέως, έβαλε λουκέτο το 12% των μαγαζιών. Αλλη μία λαϊκή και φθηνή αγορά αρχίζει να χάνεται από τον εμπορικό χάρτη.
7. Οι μεσαίες κυρίως εισοδηματικές τάξεις που χαρακτηρίζουν την καλή και ποιοτική αγορά του Χαλανδρίου, βάζουν για τα καλά το... ψαλίδι στα ψώνια τους. Οι δρόμοι Ανδρ. Παπανδρέου και Αγίας Παρασκευής... στερούνται του 20% των μαγαζιών τους. Ενα στα πέντε, δηλαδή, έκλεισε. Βέβαια με το... σεργιάνι και στην οδό Χαϊμαντά, ευτυχώς η αναλογία κλειστών - ανοιχτών καταστημάτων ρίχνει τον μέσο όρο στο Χαλάνδρι στο 16%. Λένε οι ειδικοί ότι η ύφεση πλήττει κυρίως τη μεσαία τάξη. Ισως γι’ αυτό και το Χαλάνδρι καταγράφει ποσοστά «λουκέτων» μέχρι και 20%.
8. Στον... πολυθρύλητο Πειραιά με το παγκοσμίως δυνατό λιμάνι του το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είναι πολύ μικρό. Ισως ο Πειραιάς διασώζεται από το λιμάνι. Το 11% των καταστημάτων στους δρόμους Σωτήρος, Τσαμαδού, Κολοκοτρώνη, Φίλωνος Γεωργίου και Ηρ. Πολυτεχνείου έβαλε λουκέτο.
Ετοιμάζουν πρωτοβουλίες
Εκπέμπουν SOS οι έμποροι
Εκπέμπουν SOS οι έμποροι
Σήμα «SOS» εκπέμπουν οι έμποροι, καθώς κι όσοι διατηρούν ακόμη ζωντανές τις επιχειρήσεις τους διακρίνουν ορατό το ενδεχόμενο του λουκέτου.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης (φωτογραφία) προαναγγέλλει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασωθούν και οι έμποροι που αντέχουν και διατηρούν ανοιχτά τα καταστήματά τους. Προτίθεται να συναντήσει τους εκπροσώπους της τρόικας: «Το λιανεμπόριο περνάει ένα δυνατό... crash test εδώ και έναν χρόνο, ενώ μετράει ήδη πολλές απώλειες.
Η περαιτέρω καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ασκεί σοβαρή πίεση στην απασχόληση. Με κάθε καταβολή δόσης του δανείου, η τρόικα μας συστήνει και ένα «μίνι» Μνημόνιο, υποδεικνύει νέα μέτρα και επιβάλλει φόρους και εισπρακτικές μεθόδους που όμως αυξάνουν ανησυχητικά τόσο την ανεργία όσο και τον φορολογικό πληθωρισμό. Η πίεση αυτή πρέπει να μειωθεί, αφού η αγορά συρρικνώνεται, τα λουκέτα αυξάνονται και οι περισσότεροι κλάδοι καταγράφουν ζημιές», περιγράφει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:
«Η ΕΣΕΕ θα επιδιώξει συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε τεκμηριωμένα να παρουσιάσει τον ιδιαίτερο ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, τη δυσμενή κατάσταση που αυτές έχουν περιέλθει, με σκοπό να αναθεωρηθεί η στάση τους ως προς την εσωτερική κατανάλωση, αλλά και η οπτική τους για τον τρόπο επιβολής των διαρθρωτικών αλλαγών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου