Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Συνδέθηκε με το ISS το Ατλαντίς


Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο "Ατλαντίς" συνδέθηκε την Τετάρτη, όπως είχε προγραμματιστεί, με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανακοίνωσε η NASA.

"Η σύνδεση επιβεβαιώθηκε στις 18:51 ώρα Ελλάδας, δύο λεπτά νωρίτερα από ότι προβλεπόταν, σε ύψος τροχιάς 354 χλμ. πάνω από την Αυστραλία, δήλωσε ο σχολιαστής της τηλεόρασης της NASA που μετέδιδε ζωντανά εικόνες από τον ελιγμό σύνδεσης με τον ISS.

Το Ατλαντίς εκτοξεύτηκε την Δευτέρα από τη Φλόριντα με έξι αστροναύτες σε μια αποστολή 11 ημερών--πέμπτη και τελευταία για φέτος αποστολή διαστημικού λεωφορείου που έχει προγραμματιστεί να μεταφέρει περισσότερους από 12 τόνους ανταλλακτικών στον ISS.

Οι τελευταίοι ελιγμοί προσέγγισης είναι πολύ ευαίσθητοι, καθώς τα δύο διαστημικά οχήματα κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη των 28.000 χλμ την ώρα.

Για τους τελευταίους λεπτούς ελιγμούς κάθισε στα χειριστήρια του πιλοτηρίου ο κυβερνήτης Τσάρλι Χόμπογκ, συνταγματάρχης στο Σώμα των Πεζοναυτών, καθώς το περιθώριο των ελιγμών είναι, το περισσότερο, 4,5 εκατοστά.

Στα τελευταία μέτρα το Ατλαντίς πλησίαζε τον ISS κατά ένα τέταρτο του εκατοστού το δευτερόλεπτο, διευκρίνισε η NASA.

Το άνοιγμα της αεροστεγούς καταπακτής μεταξύ των δύο διαστημικών οχημάτων προβλέπεται να γίνει περίπου δύο ώρες αργότερα στις 20:48, για να ελεγχθεί το κατά πόσο είναι ερμητικά κλειστή η καταπακτή αυτή.

Της άφιξης του πληρώματος του Ατλαντίς στον ISS, θα ακολουθήσει η παραδοσιακή τελετή υποδοχής.

Ενώ το διαστημικό λεωφορείο βρισκόταν περίπου 200 μέτρα από τον ISS, ο κυβερνήτης του έκανε μια "πιρουέτα" με το Ατλαντίς, ώστε το πλήρωμα του ISS να μπορέσει να φωτογραφίσει την "κοιλιά" του διαστημοπλοίου για τον εντοπισμό πιθανών ζημιών στα θερμικά πλακίδια που την καλύπτουν.

Οι φωτογραφίες μεταβιβάζονται στο κεντρικό επιτελείο της ΝΑΣΑ στο Χιούστον (Τέξας, νότια) για ανάλυση.

www.ant1online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: