Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Αναταράξεις στις αγορές

Κατακόρυφη πτώση σημειώθηκε στις διεθνείς αγορές μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του Ντουμπάι να ζητήσει από τους πιστωτές της εταιρείας Dubai World (της μεγαλύτερης και πιο χρεωμένης) η οποία ελέγχει και τον κατασκευαστικό κολοσσό Nakheel, αναστολή της αποπληρωμής του χρέους της για έξι μήνες, μέχρι τον Μάιο.

Η κυβέρνηση του Ντουμπάι επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές υποστηρίζοντας ότι το αίτημά της για αναστολή της πληρωμής του χρέους της κρατικής εταιρείας Dubai World ήταν απαραίτητο προκειμένου "να αντιμετωπιστεί το βάρος" των "υποχρεώσεών" της.

"Κατανοούμε τις ανησυχίες της αγορές και ιδίως των πιστωτών", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ανώτατης οικονομικής επιτροπής, σεΐχης Αχμεντ μπεν Σαΐντ Αλ Μακτούμ.

"Ωστόσο, χρειάστηκε να παρέμβουμε διότη υπήρχε ανάγκη για αποφασιστική δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το βάρος του χρέους", πρόσθεσε.

Σε άλλη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "η οικονομία του Ντουμπάι είναι "στέρεη" και με "μεγάλα θεμέλια" μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης "άνευ προηγουμένου".

"Η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη, στο Ντουμπάι και σε όλα τα Εμιράτα, κατά την τελευταία δεκαετία, συνέβαλε στο να τεθούν οι βάσεις της στέρεης οικονομίας, που έχει μεγάλο υπόβαθρο και φτάνει πέρα από την (εκμετάλλευση) των απλών φυσικών πόρων", σημειώνει ο Μακτούμ.

"Τα οικονομικά θεμέλια, όπως οι ανεπτυγμένες υποδομές, το ισχυρό δίκτυο μεταφορών και επικοινωνιών και το τοπικό οικονομικό κέντρο μας θα επιτρέψουν στο Ντουμάι να παραμείνει ελκυστικό μέρος", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.225,32 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 6,21%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 353,7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 6,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στο σύνολό τους σε αρνητική τροχιά. Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι εξής: των Τραπεζών κατά 9,01%, των Τροφίμων-ποτών κατά 8,56%, των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατά 8,44%, των Ασφαλειών κατά 8,11%, των Πρώτων υλών κατά 6,87% και των Μέσων Ενημέρωσης κατά 6,47%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20 υποχώρησε σε ποσοστό 7,26%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες κατά 4,82% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 4,97%.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 21 ενισχύθηκαν, 204 υποχώρησαν και 28 παρέμειναν αμετάβλητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: