Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

Στο "σφυρί" αρχαία νομίσματα των Σερρών


Μπορεί το υπουργείο Πολιτισμού, να κινητοποιήθηκε προκειμένου να επαναπατριστεί αρχαίο σπάνιο νόμισμα της Βισαλτίας, που πουλήθηκε τον περασμένο μήνα σε δημοπρασία στην Ελβετία αντί του ποσού των 77.000 ευρώ, αλλά πολλά αρχαία νομίσματα της περιοχής των Σερρών, εξακολουθούν να βγαίνουν στο ... σφυρί καθημερινά, κυρίως μέσω διαδικτύου.
Ένα απο τα μεγαλύτερα διεθνώς site πώλησης αρχαίων ελληνικών, ρωμαϊκών κ.α νομισμάτων είναι vcoins.com. Στις συλλογές του περιλαμβάνει αρχαία νομίσματα απο περιοχές
των Σερρών, απο την Κλασική Εποχή, την Ελληνιστική Περίοδο και τη Ρωμαιοκρατία, κυρίως της αρχαίας ΑμφίποληςΤραγίλου. και της αρχαίας
Οι τιμές ξεκινούν απο ... 40 έως και 230 δολλάρια ΗΠΑ τα πιο σπάνια.
Τα νομίσματα βγαίνουν στο "σφυρί", αφού εγχώριοι η μη αρχαιοκάπηλοι, έχουν φροντίσει γι’ αυτό και πλέον πουλιούνται μέσω internet, αφού ο ενδιαφερόμενος αγοραστής μπορεί καταβάλλοντας το σχετικό τίμημα με πιστωτική κάρτα, να τα λάβει στο σπίτι του.
Οι συλλογές μέσα από τα διάφορα site είναι εκπληκτικές και καθημερινά νομίσματα απο διάφορες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου, καταλήγουν στα χέρια ιδιωτών - συλλεκτών. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλά, από τα νομίσματα που βλέπουμε στα χέρια των ιδιωτών δεν υπάρχουν ούτε στο μουσείο.
-
ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΟΚΤΑΔΡΑΧΜΟ Όσον αφορά το αρχαίο οχτάδραχμο της Βισαλτίας, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “Μακεδονία” το νόμισμα πουλήθηκε αντί του ποσού των 116.50077.000 ευρώ). Πριν από την ολοκλήρωσή της, το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και η Ιντερπόλ έστειλαν ενημερωτικά σημειώματα στην Ιντερπόλ Ελβετίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού η διαδικασία της ελβετικών φράγκων (περίπου πώλησης ολοκληρώθηκε κανονικά. Αγοραστής ήταν πρόσωπο που παρέστη στη διαδικασία της δημοπρασίας, στο χώρο όπου διεξάγονταν στη Ζυρίχη.
Ωστόσο, ένα σήμα από την Ιντερπόλ Ελβετίας, που έφτασε στα ελληνικά γραφεία της υπηρεσίας στην Αθήνα το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, επανέφερε τα χαμόγελα στις ελληνικές αρχές του υπουργείου Πολιτισμού, που πλέον ελπίζουν στην επιστροφή του νομίσματος.
“Σας ενημερώνουμε, σε απάντηση των σχετικών σας εγγράφων, πως το νόμισμα που δημοπρατήθηκε φυλάσσεται με ευθύνη της υπηρεσίας μας και περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες και αποδείξεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά το έγγραφο του ελβετικού γραφείου της Ιντερπόλ.
Ήδη μετά την εξέλιξη αυτή τέθηκαν σε γενική κινητοποίηση οι υπηρεσίες της Ιντερπόλ και του υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα, που ζήτησαν από τις αστυνομικές υπηρεσίες, οι οποίες ασχολήθηκαν με τη συλλογή των στοιχείων και ειδικά της φωτογραφίας-απόδειξης ότι πρόκειται για προϊόν αρχαιοκαπηλίας, όλα τα σχετικά στοιχεία με την υπόθεση. Με την αποστολή αντιγράφων των στοιχείων από ελληνικής πλευράς θα υποβληθεί και σχετικό αίτημα για την επιστροφή του αρχαίου νομίσματος στη χώρα μας.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η τιμή που έθεταν οι δημοπράτες είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των ελληνικών διωκτικών αρχών και ύστερα από έρευνα προέκυψε πως το συγκεκριμένο αρχαίο νόμισμα είχε κυκλοφορήσει προς πώληση στην παράνομη αγορά αρχαιοκαπήλων στην Ελλάδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προς απόδειξη τούτου υπάρχουν και φωτογραφίες του ίδιου νομίσματος που έχουν ληφθεί πριν από περίπου δύο χρόνια από συγκεκριμένη περιοχή του νομού Σερρών
“Το οχτάδραχμο, προέρχεται από την περιοχή της αρχαίας Βισαλτίας και κόπηκε επί βασιλείας ενός Μοσσή, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός και εκτιμάται πως ήταν άρχοντας του βασιλείου της Βισαλτίας στην εποχή του 480 π.Χ.. Τέτοια μεγάλα νομίσματα είναι πολύ σπάνια, συνήθως χρησιμοποιούνταν για τις εξαγωγικές δραστηριότητες, όπως και για την πληρωμή μισθοφόρων” δήλωσε στην “Μ” ο καθηγητής Ιστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Μιχάλης Τιβέριος

www.infoserres.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: