Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ελβετία: Όχι στους μιναρέδες


Μια αφίσα της καμπάνιας κατά της ανέγερση νέων μιναρέδων...

Οι Ελβετοί στήριξαν την πρόταση που τέθηκε σε δημοψήφισμα με την υποστήριξη της δεξιάς. Να κτιστούν ή όχι νέοι μιναρέδες στα τεμένη της χώρας;
Η απάντηση ήταν όχι.
Ένα κλίμα διχασμού αλλά και με πιθανές επιπτώσεις στις σχέσεις της Ελβετίας με την ΕΕ και τον μουσουλμανικό κόσμο οι Ελβετοί δεν δέχτηκαν νέα τζαμία στη χώρα.
«Η πρωτοβουλία φαίνεται να γίνεται αποδεκτή, υπάρχει μια θετική τάση. Αποτελεί μεγάλη έκπληξη» μετέδωσε η γαλλόφωνη τηλεόραση 30 λεπτά μετά τη διακοπή της ψηφοφορίας το μεσημέρι.
Τα επίσημα αποτελέσματα το επιβεβαίωσαν. Η απαγόρευση στηρίχθηκε σε ποσοστό 57% σε 22 από τα 26 καντόνια της Ελβετίας.
Το δημοψήφισμα, συνήθης πρακτική για την Ελβετία, που έγινε την Κυριακή είναι χαρακτηριστικό της πολιτικής που ακολουθεί το Λαϊκό Ελβετικό Κόμμα (SVΡ). Ένα κόμμα που κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας μέσω μιας λαϊκιστικής και υπερσυντηρητικής ατζέντας.
Τόσο η συμμαχική ελβετική κυβέρνηση, όσο και το Κοινοβούλιο έχουν απορρίψει την πρόταση με αιτιολογικό ότι παραβιάζει το ελβετικό Σύνταγμα, τη θρησκευτική ελευθερία και την παραδοσιακή ανεκτικότητα που χαρακτηρίζει τη χώρα.
Οι πολέμιοι της πρότασης τονίζουν ότι πυροδοτεί διακρίσεις και ότι η όλη διενέργεια του δημοψηφίσματος υποδαυλίζει το μίσος. Την ανησυχία της έχει εκφράσει και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Επίσης, οι επίσκοποι της Ελβετίας με ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγο αφότου έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα κάνουν λόγο «για σκληρό πλήγμα για τις θρησκευτικές ελευθερίες και την ενσωμάτωση» στην ελβετική κοινωνία των μουσουλμάνων.
Στην Ελβετία ζουν 400.000 μουσουλμάνοι και σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίζονται μεταξύ 130-160 μουσουλμανικών πολιτιστικών κέντρων και κέντρων προσευχής για τους μουσουλμάνους από τα οποία όμως τα τέσσερα μόνο είναι τζαμιά με μιναρέ.
Στο Παρίσι, η αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίνα Λεπέν, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απαγόρευση, λέγοντας ότι «επιτέλους, οι ελίτ δεν πρέπει να αρνούνται τους φόβους και τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών λαών».
Ένδειξη μίσους των Ελβετών χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση της Ινδονησίας, NU. 40 εκατομμύρια μέλη έχει η συγκεκριμένη μουσουλμανική οργάνωση και θεωρείται πως επηρεάζει τη γνώμη μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: