Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

Αρχίζει σήμερα η δίκη του ναζί Ντεμγιανγιούκ

Στο Μόναχο ξεκινά σήμερα η δίκη του 89χρονου πρώην δεσμοφύλακα Τζον Ντεμγιανγιούκ που κατηγορείται για συνέργια σε ανθρωποκτονία 27.900 κρατουμένων στο στρατόπεδο Σόμπιμπορ στην ανατολική Πολωνία.

Ήδη στο προοίμιο της δίκης το ενδιαφέρον της γερμανικής κοινής γνώμης είναι μεγάλο. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το προχωρημένο της ηλικίας του ουκρανικής καταγωγής ναζί δεν του επιτρέπει να δικαστεί. Όμως οι εισαγγελικές αρχές έχουν διαφορετική άποψη.

Πόσοι ναζί εγκληματίες είναι ακόμα εν ζωή;

Από την έκδοση του Ντεμγιανγιούκ στη Γερμανία (11/5/2009) Από την έκδοση του Ντεμγιανγιούκ στη Γερμανία (11/5/2009)Η δίκη του Τζον Ντεμγιανγιούκ επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση το ερώτημα, πόσοι ναζί εγκληματίας πολέμου ζουν ακόμα και πόσοι από αυτούς μπορεί κάποτε να καταδικαστούν. Ας σημειωθεί ότι εκτός από τον Ντεμγιανγιούκ σε δικαστήριο του Άαχεν δικάζεται αυτή την εποχή για εγκλήματα πολέμου ο επίσης υπέργηρος Χάινριχ Μπούρε, πρώην μέλος των SS.

Ο ρόλος της γερμανικής Υπηρεσίας Διαλεύκανσης Εγκλημάτων του Ναζισμού

Η υπηρεσιακή ταυτότητα του δεσμοφύλακα Ντεμγιανγιούκ στο στρατόπεδο Σόμπιμπορ Η υπηρεσιακή ταυτότητα του δεσμοφύλακα Ντεμγιανγιούκ στο στρατόπεδο Σόμπιμπορ Ο Τζον Ντεμγιανγιούκ είχε καταδικαστεί στο παρελθόν στο Ισραήλ. Ωστόσο η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας παρέμεινε μη εκτελεστή διότι το δικαστήριο είχε αμφιβολίες για τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Η υπόθεση Ντεμγιανγιούκ, όπως και άλλες υποθέσεις πρώην ναζί, εξετάζονται με μεγάλη προσοχή από την Κεντρική Υπηρεσία για τη Διαλεύκανση των Εγκλημάτων του Ναζισμού στο Λούτβιγκσμπουργκ της Γερμανίας. Ποια στρατηγική ακολουθήθηκε στην περίπτωση Ντεμγιανγιούκ εξηγεί ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας: «Περιοριστήκαμε σε αυτά που συνέβησαν στο Σόμπιμπορ, διότι το στρατόπεδο αυτό ήταν καθαρά ένα στρατόπεδο εξόντωσης. Κατά την άποψή μας, κάθε δεσμοφύλακας γνώριζε πολύ καλά τι έκανε. Είναι σίγουρο ότι οι δεσμοφύλακες εκεί έπαιζαν ενεργό ρόλο στην εξόντωση των κρατουμένων».

«Οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν»

Μνημείο για τα 250.000 θύματα στο στρατέπδο συγκέντρωσης Σόμπιμπορ Μνημείο για τα 250.000 θύματα στο στρατέπδο συγκέντρωσης ΣόμπιμπορΗ υπηρεσία για την Διαλεύκανση των Εγκλημάτων του Ναζισμού αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με τις έρευνες σε βάρος άλλων ναζί εγκληματιών πολέμου. «Το πόσοι ναζί υπάρχουν ακόμα εν ζωή είναι άγνωστο», λέει ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας Γιόαχιμ Ρίντελ. Είναι ωστόσο πεπεισμένος ότι οι έρευνες εντοπισμού και των τελευταίων επιζώντων ναζί θα πρέπει να συνεχιστούν: «Εγκλήματα πολέμου συμβαίνουν δυστυχώς παντού, ακόμα και εναντίον Εβραίων. Όμως, μόνο οι Γερμανοί προχώρησαν στην βιομηχανική εξόντωση ολόκληρων τμημάτων του πληθυσμού σε στρατόπεδα θανάτου. Για το λόγο αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένες οι προσπάθειές μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: