Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Η βάση κρατάει όρθια την παράταξη


Εκτύπωση

Αν μπορεί να λεχθεί κάτι με απόλυτη σιγουριά για τη χθεσινή εκλογική διαδικασία, αυτό είναι ότι η βάση της Νέας Δημοκρατίας κρατάει όρθια την παράταξη σε μια περίοδο δεινής δοκιμασίας. Εξέλεξε με σαρωτική διαφορά τον Αντώνη Σαμαρά, από τον πρώτο γύρο, αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Και είναι αποκαλυπτικό το ότι η Ντόρα Μπακογιάννη δεν περίμενε καν να ανακοινώσει ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Δημ. Σιούφας το πρώτο αθροιστικό αποτέλεσμα, αλλά με δηλώσεις της αποδέχθηκε το αποτέλεσμα και συνεχάρη τον Σαμαρά για τη νίκη του.
Το είχαμε επισημάνει μόλις ετέθη θέμα εκλογής νέου αρχηγού. Από την αρχή ταχθήκαμε υπέρ της ανοιχτής εκλογικής διαδικασίας και επιμείναμε να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος όχι μόνον από τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, αλλά και από τους «φίλους», τους απλούς ψηφοφόρους, με τη σκέψη ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η κλονισμένη και τραυματισμένη εμπιστοσύνη της βάσης.
Η χθεσινή αθρόα, πρωτοφανής θα έλεγα, προσέλευση στα εκλογικά τμήματα, που λίγοι την ανέμεναν τόσο υψηλή, δείχνει τη δυναμική που κρύβει μέσα της η παράταξη, παρά τις απογοητεύσεις και τη σκληρή ήττα της 4ης Οκτωβρίου, και τις πραγματικές δυνατότητες που διαθέτει η Ν.Δ. για να επιστρέψει στην κοινωνία με μια νέα, αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση, που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα του τόπου και του λαού.
Το μήνυμα που έστειλε χθες η βάση είναι ξεκάθαρο: Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι φέουδο κανενός! Δεν κληρονομείται! Δεν εκχωρείται! Και δεν διαμοιράζεται! Ανήκει στον Λαό της. Και αυτός ο Λαός, με το δυναμικό «παρών» που έδωσε χθες στις κάλπες, εγγυάται την ενότητα και το μέλλον της παράταξης.
Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στα αποτελέσματα της χθεσινής αναμέτρησης. Παρόλο που το άρθρο αυτό γράφεται μετά τα μεσάνυχτα και οι συνθήκες έκδοσης πιέζουν ασφυκτικά, τα τεχνικά προβλήματα (πτώση του δικτύου) κατά την εκλογική διαδικασία και η αθρόα συμμετοχή είχαν ως συνέπεια να καθυστερήσει πολύ η έκδοση των αποτελεσμάτων. Και ένα πρόσθετο πρόβλημα προέκυψε από το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων ψήφισε εκτός δικτύου -στο διάστημα που είχε «πέσει» το σύστημα οn line- με χειρόγραφη διαδικασία, κάτι που άφηνε περιθώρια για αμφισβητήσεις.
Η βάση της Ν.Δ. ανέδειξε τον Αντώνη Σαμαρά νικητή με μεγάλο προβάδισμα από την Ντόρα Μπακογιάννη, που αρχικά όλοι τη θεωρούσαν το «φαβορί» και οι δημοσκοπήσεις την έφεραν να προηγείται με διψήφιο ποσοστό έναντι των άλλων συνυποψηφίων. Ήταν ένας θρίαμβος για τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος από την αρχή επέμενε τον τελικό λόγο να τον έχει η βάση. Και η βάση, πράγματι, είχε τον τελικό λόγο και με τη χθεσινή ετυμηγορία της όχι μόνον τιμώρησε όσους την πλήγωσαν και την έσυραν σε μια ταπεινωτική ήττα, αλλά και έδειξε πως είναι αποφασισμένη να τελειώνει με τα «τζάκια» και τους μηχανισμούς που παγίδεψαν την παράταξη σε προσωπικές επιδιώξεις.
«Θα είμαστε όλοι δίπλα στον νέο αρχηγό», ανέφερε στις δηλώσεις της η Ντόρα Μπακογιάννη. Ήταν μια σωστή κίνηση να μην περιμένει να επισημοποιηθεί το αποτέλεσμα και να αναγνωρίσει τη νίκη του Αντ. Σαμαρά με τη δήλωσή της. Η βάση με τον τρόπο που ψήφισε δεν άφηνε περιθώρια για αμφισβητήσεις και για δεύτερο γύρο αναμέτρησης. Και με την ψήφο της άνοιξε τον δρόμο για ένα νέο, δυναμικό ξεκίνημα της Κεντροδεξιάς παράταξης, για ένα νέο συμβόλαιο με τον Ελληνικό Λαό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: