Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009

Σουηδική βόμβα στην «αξιολόγηση»

ΒΟΜΒΑ στην αξιολόγηση του Δεκεμβρίου βάζει η Σουηδική Προεδρία. Υπέβαλε χθες αργά τη νύκτα ένα επιεικώς απαράδεκτο και προκλητικό προσχέδιο Συμπερασμάτων, «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της Τουρκίας, επιχειρώντας να αδειάσει την Κυπριακή Κυβέρνηση και κάθε προσδοκία για επιβολή κυρώσεων αναφορικά με τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Άγκυρας.

Το προσχέδιο Συμπερασμάτων καταγράφει την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά παραπέμπει τις ανεκπλήρωτες τουρκικές υποχρεώσεις στις ελληνικές καλένδες των ετήσιων εκθέσεων προόδου της Κομισιόν και των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου, κλείνοντας την πόρτα στην προοπτική κυρώσεων.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η Σουηδική Προεδρία συμπληρώνει το «έργο» της με την αποενοχοποίηση της Άγκυρας στο Κυπριακό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ενεργώς συμβολή της Τουρκίας στις εν εξελίξει συνομιλίες στοχεύει σε μια δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος»…

Ειδικότερα, η παράγραφος του προσχεδίου Συμπερασμάτων για τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας αναφέρει: «Υπενθυμίζοντας τα Συμπεράσματα της 10ης Δεκεμβρίου 2007 και της 8ης Δεκεμβρίου 2008, το Συμβούλιο σημειώνει με απογοήτευση ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, δεν έχει ακόμη εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη και χωρίς δυσμενείς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης. Ούτε έχει κάνει πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να αναφέρεται στα θέματα που καλύπτονται από τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της, 21ης Σεπτεμβρίου 2005, στις επόμενες ετήσιες εκθέσεις της. Σε αυτή τη βάση, το Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και να αξιολογεί την πρόοδο που γίνεται, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και άλλα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου. Πρόοδος αναμένεται τώρα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», καταλήγει η παράγραφος του προσχεδίου Συμπερασμάτων που υπέβαλε η Σουηδική Προεδρία.

Είναι προφανές ότι το προσχέδιο Συμπερασμάτων, το οποίο θα συζητηθεί σημερα Παρασκευή στη Σύνοδο Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) επιχειρεί να ανατρέψει κάθε προσπάθεια της Κυπριακής Κυβέρνησης να εξασφαλίσει ομόφωνη κοινοτική απόφαση για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Στην πραγματικότητα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στη Λευκωσία πέραν της επιβολής μονομερών κυρώσεων.

Η Λευκωσία φαίνεται να γνώριζε τις προθέσεις της Στοκχόλμης και ως εκ τούτου εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για μονομερές πάγωμα 5 μέχρι και 7 διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας.
ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: