Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 87-76


Επιμέλεια: Στέλιος Κυριάκογλου, Νίκος Συριώδης
Δημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2009 00:08

Σφαλιάρα και στο μπάσκετ ο Θρύλος στον Παναθηναϊκό! Δεν έφτανε το πάρτι του "Γ. Καραϊσκάκης", συνεχίστηκε και στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό να ρίχνει 11 πόντους στο κεφάλι του αντιπάλου του (87-76). Κορυφαίος ο αρχηγός, Θοδωρής Παπαλουκάς, αλλά όλοι τους ήταν υπέροχοι και ταπείνωσαν την ομάδα του Ομπράντοβιτς. Ψυχάρα ο Τσίλντρες, έπαιξε σα να μην συνέβη τίποτα δυο ημέρες πριν και τα έδωσε όλα.
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 87-76Ένας παθιασμένος και προσηλωμένος Ολυμπιακός κυριάρχησε του Παναθηναϊκού, 87-76, στο ΣΕΦ. Σε κανένα σημείο δεν έχασαν το προβάδισμα οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι είχαν για κορυφαίους τον σεληνιασμένο Παπαλουκά (20 πόντοι με 4/4 τρίποντα), τον οργιώδη Τσίλντρες (19 πόντοι, 10 ριμπάουντ), τον σεσημασμένο Τεοντόσιτς (9 πόντοι, 6 ασίστ), τον καθοριστικό στο τέλος Κλέιζα (11 από τους 13 πόντους στην τελευταία περίοδο) και τον απροσπέλαστο Μπουρούση (10 πόντοι, 6 ριμπάουντ). Καταπληκτικό κοουτσάρισμα και από τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Για τον Παναθηναϊκό, 18 πόντους είχε ο Νίκολας, 17 ο Σπανούλης και 14 ο Διαμαντίδης.
Αλλαγές σε όλα τα σκριν

Ο Π. Γιαννάκης επέλεξε το σχήμα με τους τρεις φόργουρντ για την αρχική πεντάδα, ήτοι Τσίλντρες, Βασιλόπουλος και Κλέιζα πήραν θέση δίπλα στους Τεοντόσιτς και Σχορτσιανίτη. Οι εντολές από το τεχνικό επιτελείο των «ερυθρολεύκων» έγιναν σαφείς από τα πρώτα δευτερόλεπτα του αγώνα: πίεση στη μπάλα, αλλαγές σε όλα τα σκριν και αναζήτηση του εύκολου καλαθιού στο ανοιχτό γήπεδο. Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είχε στο παρκέ τέσσερις παίκτες άνω των 2μ02 συν τον (κοντά δίμετρο) Τεοντόσιτς επέτρεπε τις συνεχείς αλλαγές στα μαρκαρίσματα για την αντιμετώπιση του «πράσινου» πικ-εν-ρολ. Πραγματικά, το πλάνο του Γιαννάκη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία: Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε εντελώς μπερδεμένος, χρειάστηκε πάνω από 4 λεπτά για να σκοράρει το πρώτο καλάθι του και πρόλαβε να υποπέσει σε 7 λάθη πριν καν ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδος. Οι Πειραιώτες άρχισαν με ένα 6-0 και συνέχισαν να ελέγχουν πλήρως τον ρυθμό του αγώνα.

Απόλυτη κυριαρχία στο πρώτο 10λεπτο

Ο Σχορτσιανίτης αντιμετωπίστηκε σωστά από τους φιλοξενούμενους, αλλά ήρθε ο Γιάννης Μπουρούσης από τον πάγκο για να πετύχει αυτός τα καλάθια από το «ζωγραφιστό» για το 10-5. Και τους πέντε πόντους του Παναθηναϊκού είχε ο Ντρου Νίκολας. Με πολύ ενεργητικό τον Τσίλντρες (σε άμυνα και επίθεση) και τον Τεοντόσιτς να οργανώνει με μαεστρία, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 17-11, ωστόσο ο νεαρός Σέρβος χρεώθηκε με το δύο προσωπικά φάουλ και αναγκάστηκε να αποσυρθεί. Ο Βασίλης Σπανούλης όρθωσε ανάστημα για τους «πράσινους» και με τρίποντο τους επέτρεψε να πλησιάσουν στο 17-14. Ο Π. Γιαννάκης είχε πλέον ακολουθήσει το σχήμα του Ζ. Ομπράντοβιτς χρησιμοποιώντας και αυτός τρεις γκαρντ, τους Παπαλουκά, Μπέβερλι και Χαλπερίν. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού νίκησε το χρονόμετρο και ευστοχώντας από τα 7,5 μέτρα με ταμπλό (!) έγραψε το 24-15 μετά από ένα δεκάλεπτο.

Το σερί του ΠΑΟ

Ο Παναθηναϊκός, όμως, ήταν η ομάδα που επέστρεψε καλύτερη. Με ένα αναπάντητο 8-0 μείωσε σε 24-23 βραχυκυκλώνοντας την επιθετική λειτουργία των «ερυθρολεύκων» χάρη στις σύνθετες άμυνες. Ο Σχορτσιανίτης δεν μπορούσε να γυρίσει προς το καλάθι λόγω της… κοσμοσυρροής, οι ευκαιρίες σε καταστάσεις αιφνιδιασμού ελαχιστοποιήθηκαν, ο Κλέιζα έχανε ακόμη και τις… βολές (0/3) και κάπως έτσι, οι Πειραιώτες έμειναν πέντε λεπτά χωρίς καλάθι (σκόραρε μόνο με 2/4 βολές ο Τσίλντρες) για να ισοφαρίσει ο Παναθηναϊκός με τον Διαμαντίδη σε 26-26. Κακά μαντάτα και λόγω του δεύτερου προσωπικού φάουλ του Παπαλουκά, που πάντως έφερε ξανά στο παρκέ τον Τεοντόσιτς. Ο Σέρβος, μαζί με τον Νίκολα Βούτσιτς, ήταν οι κύριοι λόγοι που ο Ολυμπιακός δεν αντιμετώπισε ιδαίτερα προβλήματα απέναντι στη ζώνη του Παναθηναϊκού.

Ασταμάτητος Τζος

Ο Τζος Τσίλντρες ευστόχησε από μέσα και απ’ έξω (τρίποντο) για να φέρει το σκορ από το 30-30 στο 35-30, ενώ ο Τεοντόσιτς σημάδεψε σωστά από τα 6μ25 παρά την πίεση του χρόνου των 24’’ για το 38-32. Ο Ολυμπιακός είχε, πλέον ξεκάθαρα, επανακτήσει τον έλεγχο του ρυθμού. Η σταθερότερη απειλή του Παναθηναϊκού άκουγε στο όνομα Νίκολας. Ο τελευταίος απάντησε στα «ερυθρόλευκα» τρίποντα με ένα δικό του, 40-35, για να κλείσει το ημίχρονο στο 40-37. Ο Τσίλντρες είχε ήδη 14 πόντους για λογαριασμό του Ολυμπιακού, επιβεβαιώνοντας την καλή παράδοσή του απέναντι στους «πράσινους».

Τα 3 σερί τρίποντα του «Τσάρου»

Μετά την ανάπαυλα, πάντως, αυτός που πήρε το όπλο του ήταν ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Με τρία διαδοχικά τρίποντα (!) έστειλε στα… γρήγορα το ματς στο +13, 52-39, τιμωρώντας με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο την… απροθυμία των «πρασίνων» να τον μαρκάρουν έξω από τα 6μ25. Οι Πειραιώτες είχαν τρέξει ένα επιμέρους σκορ 12-2, ωστόσο αυτή η… λαχτάρα τους να αυξήσουν το προβάδισμα τους οδήγησε σε απανωτά λάθη, τα οποία ακολούθησαν κάκιστες επιστροφές. Ως εκ τούτου, ο Παναθηναϊκός βρήκε την ευκαιρία να τρέξει το γήπεδο και να πετύχει εύκολα καλάθια. Τόσο εύκολα που μέσα σε 33’’ είχε σημειώσει ένα σερί 0-7, κυρίως χάρη στον Νίκολας, 52-46.

Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαζε. Ο Ολυμπιακός ήλεγχε πλήρως το σκορ, αλλά δεν μπορούσε να ξεφύγει. Όποτε τα κατάφερνε, εν μέρει, ο Παναθηναϊκός απαντούσε και πλησίαζε ξανά. Με το σκορ στο 57-50, ο Παπαλουκάς υπέπεσε στο 3ο φάουλ, αλλά ο Ολυμπιακός δεν έχασε την ψυχραιμία του. Με ένα τρίποντο του Χαλπερίν και 5 πόντους από τον Σχορτσιανίτη διατήρησε το προβάδισμα, 65-57, πριν το 65-59 μετά από τριάντα λεπτά.

Πάρτι με Κλέιζα

Το… πάρτι ήταν γραφτό να λάβει χώρα στην τέταρτη περίοδο. Με τον Τσίλντρες να είναι πιο προσηλωμένος από ποτέ, τον Παπαλουκά να συνεχίζει να συνδέεται με το καλάθι κατά το δοκούν, τον Τεοντόσιτς να «διαβάζει» τις φάσεις, όταν πλέον ο Λίνας Κλέιζα πήρε το (ξεχασμένο για 30 λεπτά) όπλο του, η ιστορία είχε τελειώσει. Ο Λιθουανός «σκότωσε» από την περιφέρεια τον Παναθηναϊκό: μετά από το πρώτο καλάθι του δεκαλέπτου, πέτυχε τρία «θανατηφόρα» τρίποντα. Το δεύτερο, μάλιστα, από αυτά θύμισε κάτι μεταξύ… Έντι Τζόνσον και Κόμπι Μπράιαντ καθώς ήρθε με κίνηση turn-around από τη γωνία! Ο Κλέιζα σταμάτησε στους 11 πόντους σε αυτήν την (καθοριστική) περίοδο.

Ο Παπαλουκάς σηείωσε δυο παλικαρίσια καλάθια (για το 73-66 και το 78-70 αντίστοιχα) και ο Τσίλντρες κάρφωσε για το 80-70 με τρία λεπτά για το τέλος. Όταν ο Κλέιζα πανηγύρισε το τρίτο τρίποντό του για το 85-72 όλα είχαν κριθεί. Με λίγη προσοχή θα μπορούσαν οι «ερυθρόλευκοι» να είχαν διασφαλίσει, μάλιστα, και καλύτερη διαφορά από το τελικό 87-76.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 24-15, 40-27, 65-59, 87-76

Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 20 (3/6δίπ., 4/4τρίπ., 2/2β.), Παπανικολάου, Τσίλντρες 19 (1τρίπ., 10ρ.), Βούιτσιτς 2, Μπέβερλι, Μπουρούσης 10 (6ρ.), Χαλπερίν 7 (1), Κλέιζα 13 (2/6δίπ., 3/5τρίπ., 0/3β.), Τεόντοσιτς 9 (1τρίπ., 6κλ.), Βασιλόπουλος 2, Σχορτσιανίτης 5.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 17 (4/6δίπ., 1/2τρίπ., 6/6β., 3ασ., 3λ.), Περπέρογλου, Μπατίστ 10 (5/10δίπ., 7ρ., 6λ.), Φώτσης 8 (3/3δίπ., 0/4τρίπ., 2/2β.), Γκόλεματς, Νίκολας 18 (5/6δίπ., 2/7τρίπ., 2/3β., 4ασ.), Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 14 (2τρίπ., 6ρ., 5ασ., 2κλ., 4λ.), Πέκοβιτς 6, Καλάθης 2


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
www.redplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: