Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Υπό αμφισβήτηση δύο εμβόλια Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται τα σοβαρά κρούσματα της νέας γρίπης



ΑΠΕ
Συνεχίζεται ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων




Στους 23 έχουν φθάσει οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εξαιτίας επιπλοκών από τη νέα γρίπη. Εξ αυτών, οι πέντε εισήχθησαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο. Μεταξύ τους, το πρώτο σοβαρό κρούσμα σε έγκυο.

Την ίδια ώρα, «πάγωσε» η προμήθεια εμβολίου για τη νέα γρίπη που δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, ενώ το εμβόλιο άλλης εταιρίας αποσύρθηκε στον Καναδά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, το «πάγωμα» της παραγγελίας δύο εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για τη νέα γρίπη που παρασκευάζει η εταιρεία SanofiΡasteur προτείνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Την εισήγηση αυτή πρόκειται να κάνει στο Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Α.Κωνσταντόπουλος.

Οι ειδικοί επιστήμονες - μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης προτείνουν την ακύρωση της συγκεκριμένης παραγγελίας διότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για τη χρήση του. «Δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και δεν έχει πάρει άδεια από την ΕΜΕΑ (σ.σ.: ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων). Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Επιπρόσθετα, δεν δημιουργεί διασταυρούμενη ανοσία για πιθανή μετάλλαξη του ιού και περιέχει μεγαλύτερα ποσοστά θειομερσάλης (σ.σ.: συντηρητικό του εμβολίου) κατά εννέα φορές από τα υπόλοιπα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ο πρόεδρος της επιτροπής θέτει επίσης ζήτημα αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς δεν περιέχει ανοσοενισχυτικό. Όπως έχει ήδη επισημάνει η υπουργός Υγείας, τα πανδημικά εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα περιέχουν ανοσοενισχυτικό το οποίο προφυλάσσει και από πιθανές μεταλλάξεις του ιού της νέας γρίπης.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας αναμένεται να κυκλοφορήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τον Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, ασυνήθιστος αριθμός σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο για τη νέα γρίπη καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον Καναδά. Ο φαρμακευτικός όμιλος GlaxoSmithΚline ανακάλεσε μια παρτίδα εμβολίων (δεν τα απέσυρε, αλλά ζήτησε από τις καναδικές υγειονομικές αρχές να μην τα χορηγήσει στον πληθυσμό) και διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει τα αίτια αυτών των αλλεργιών, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έγινε γνωστός.

«Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι διαφορετικό από εκείνο που έχουν προμηθευθεί οι αρχές στην Ελλάδα», διευκρίνισε με ανακοίνωσή της η παρασκευάστρια εταιρεία Glaxo που προσέθεσε ότι είναι διαφορετική και η διαδικασία έγκρισής του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν αλλάζει τις συστάσεις του σχετικά με τα εμβόλια καθώς ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ιού, που κρίνεται ιδιαίτερα επιθετικός. «Πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη στον Καναδά», είπε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Η συγκεκριμένη παρτίδα περιλαμβάνει 172.000 δόσεις του εμβολίου από τις συνολικά 7,5 εκατ. δόσεις που η GSΚ έχει πουλήσει στον Καναδά με την ονομασία Αrepanrix.

Το προβλεπόμενο ποσοστό αλλεργικών αντιδράσεων σε εμβόλια είναι 1/100.000 και από ό,τι φαίνεται η συγκεκριμένη παρτίδα προκάλεσε αρκετές περισσότερες όπως αναφυλακτικά σοκ ή αλλεργικές αντιδράσεις στους πνεύμονες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να αποβούν μοιραίες.

Ραγδαία αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων

Την ώρα που τα κρούσματα της νέας γρίπης αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και τα νοσοκομεία γεμίζουν με κόσμο που θέλει να εξεταστεί για να διαπιστώσει εάν νοσεί από τον ιό ή όχι, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, μιλώντας στη ΝΕΤ το πρωί της Τετάρτης ζήτησαν να μην σπεύδουν οι γονείς στο νοσοκομείο εάν το παιδί τους εμφανίζει απλά συμπτώματα ίωσης.

Όπως είπαν, οι γονείς θα πρέπει να πηγαίνουν το παιδί τους στον παιδίατρο και μόνο εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά να πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Επισήμαναν ότι στο νοσοκομείο θα πρέπει να πάει ένα παιδί εάν έχει πυρετό, δυσχέρεια στην αναπνοή (π.χ. λαχανιάζει εύκολα), δεν πίνει υγρά, δεν έχει διάθεση για παιχνίδι και έχει υπνηλία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, μια γυναίκα 35 ετών, η οποία βρίσκεται στον 4ο προς 5ο μήνα κύησης, διακομίστηκε εσπευσμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

Από την Τρίτη βρίσκονται στην Εντατική και τρεις παχύσαρκοι ασθενείς που μολύνθηκαν από τη νέα γρίπη, ένας άνδρας 42 ετών, ένας άνδρας 55 ετών, και μία γυναίκα 69 ετών- εκ των οποίων οι δύο τελευταίοι πάσχουν και από χρόνιες παθήσεις.

Στη λίστα των ανθρώπων που νοσηλεύονται τις τελευταίες ημέρες διασωληνωμένοι προστέθηκε και ένας άνδρας 48 ετών με αιματολογικό νόσημα. Στο μεταξύ, κρίσιμη, αλλά σταθερή χαρακτηρίζουν οι θεράποντες ιατροί την κατάσταση της υγείας του 7χρονου αγοριού που νοσηλεύεται στην Εντατική του «Ιπποκράτειου», στη Θεσσαλονίκη.

«Σε ολόκληρη την Ελλάδα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 23 ασθενείς, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: