Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

«Όχι» σε εφ' όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία, λέει η Αθήνα

Απορρίπτει η Αθήνα το ενδεχόμενο εφ' όλης της ύλης διαλόγου με την Αγκυρα, όπως ζητά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται καθ' αυτή η σημασία της επιστολής Ερντογάν, στην οποία πρόκειται να σταλεί απάντηση, πιθανώς ακόμη και εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, με το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στον Τ.Ερντογάν συνδέει η Άγκυρα το κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί ή όχι η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με τον κ. Παπανδρέου τις επόμενες ημέρες.

O κ. Νταβούτογλου έρχεται το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ, όμως δεν έχει ζητήσει ακόμη συνάντηση με τον Γ.Παπανδρέου, περιμένοντας -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- να διαβάσει πρώτα την επιστολή Παπανδρέου που αναμένεται να αποσταλεί ακόμη και σήμερα.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα υποβαθμίζει τη σημασία της επιστολής. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε ότι δεν χρειάζεται η επιστολή Ερντογάν να ανάγεται σε τόσο ξεχωριστό ζήτημα και ότι είναι πάγια τακτική της Άγκυρας να γράφει «για τα ζητήματα που νομίζει ότι την αφορούν».

Όσον αφορά τον διάλογο εφ' όλης της ύλης για το Αιγαίο, τον οποίο ζητεί ο Τ. Ερντογάν, η Αθήνα θα τον απορρίψει όπως κατέστησε σαφές μιλώντας την Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο Δ.Δρούτσας.

«Κανένας διάλογος εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία. Δεν φοβόμαστε την απευθείας επαφή, την επιδιώκουμε. Οι θέσεις μας βασίζονται σε ισχυρά επιχειρήματα και στο Διεθνές Δίκαιο. Aπό την Τουρκία περιμένουμε και πράξεις, εκτός από διακήρυξη προθέσεων» είπε, ενώ αναφέρθηκε στην «προκλητική και παράνομη συμπεριφορά» από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία «δεν δημιουργεί, ούτε πρόκειται να ανατρέψει το Διεθνές Δίκαιο».

Στο ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη, το οποίο έχει θέσει στην επιστολή του ο κ. Ερντογάν στη λογική της αμοιβαιότητας, ο Δ. Δρούτσας μιλώντας στη Βουλή είπε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν συζητεί θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες με τρίτες χώρες».

Αφησε, δε, αιχμές για την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, όπως είπε, «διολίσθησε σε αυτό το θέμα», αναφορά που προκάλεσε την έντονη δυσφορία των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ζήτησαν εξηγήσεις και κατόπιν αποχώρησαν από την αίθουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: