Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Πρόεδρος της Ε.Ε. ο Βέλγος πρωθυπουργός


Οι 27 ανακοίνωσαν επίσημα ότι πρόεδρος της Ε.Ε. είναι ο Χέρμαν βαν Ρομπουί.
Η σουηδική προεδρία πρότεινε για τη θέση του πρώτου προέδρου τον Βέλγο πρωθυπουργό, Χέρμαν βαν Ρομπουί και οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών συμφώνησαν με την επιλογή. Την ανακοίνωση του ονόματος του Βέλγου πρωθυπουργού έκανε ο Γκόρντον Μπράουν, που τον συνεχάρη επίσημα.
Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στον κόσμο, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της διεύρυνσης της Ε.Ε.

Η Κάθριν Άστον επελέγη στο αξίωμα της Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Νωρίτερα έγινε αντιληπτό ότι ο Τόνι Μπλέρ χάνει έδαφος στην κούρσα της προεδρίας αφού η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε το πρόσωπο που θα διοριστεί να έχει "ευρεία συνέναιση" και με αυτόν τον τρόπο απέκλεισε τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Για την θέση του Προέδρου, ο “γαλλογερμανικός άξονας” είχε προκρίνει τον πρωθυπουργό του Βελγίου και εναλλακτικά τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Βαν Πίτερ Μπαλκενέντε.
Υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου της ΕΕ ήταν και ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφκανγκ Σιούσελ και η πρώην πρόεδρος της Λετονίας Βάιρα Βίκε Φραιμπέργκα.
Για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής υποψήφιοι ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Νταλέμα, ο Ισπανός υπουργός εξωτερικών Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, η Βρετανίδα Επίτροπος, αρμόδια για θέματα εμπορίου, Κάθριν Άστον και η πρώην Γαλλίδα υπουργός για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, Ελισαμπέτ Γκιγού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Αυτοί που θέλουν να διοικήσουν την Ευρώπη
www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: