Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ανοίγουν εσπευσμένα 95 κρεβάτια στις εντατικές



Ανοίγουν εσπευσμένα 95 κρεβάτια στις εντατικές

της Παναγιώτας Καρλατήρα

Αλλα τρία σοβαρά κρούσματα του ιού της νέας γρίπης ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Υγείας. Όλοι οι ασθενείς εμφάνισαν πνευμονία και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πρόκειται για:

· μια γυναίκα 35 ετών με παχυσαρκία.

· έναν άντρα 35 ετών σε ανοσοκαταστολή, ο οποίος έπασχε απο Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

· και έναν άντρα 42 ετών χωρίς κάποιο χρόνιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Σε βαριά κατάσταση ωστόσο νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ένας 7χρονος ο οποίος έχει προσβληθεί από τη νέα γρίπη. «Προσπαθούμε, ελπίζουμε να μπορέσει να ανανήψει. Το παιδί εισήλθε στο νοσοκομείο με κάποια αναιμία, που δεν εξηγείται, και θρομβοπενία. Έκανε βαρύ αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Εξετάζεται αν αυτό το σύνδρομο είναι λόγω του ιού ή αν είχε κάποια άλλο νόσημα, το οποίο δεν το ξέρανε» δήλωσε η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά.

Η αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται ότι έχει ταρακουνήσει τους πολίτες και έτσι σήμερα, ημέρα έναρξης των εμβολιασμών για τις ευπαθείς ομάδες, περίπου 6.5000 άνθρωποι έσπευσαν στα 161 νοσοκομεία, τα 33 κέντρα του ΙΚΑ και τα 45 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα για να εμβολιαστούν. Οσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εμβολιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, έφτασε στους 13.406. Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι ο εμβολιασμός κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προανήγγειλε ότι πρόκειται να ανοίξουν άμεσα 95 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς πρόκειται να γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Οι αυξημένες ανάγκες της περιόδου θα έχουν επίσης ως αποτέλεσμα την επέκταση του Ινστιτούτου Παστέρ, στο οποίο επεξεργάζονται τα φαρυγγικά επιχρίσματα και τα τεστ για τη νέα γρίπη.

«Φωτιά» έχει πάρει και το τετραψήφιο νούμερο 1135, όπου μπορούν να καλούν όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν πληροφορίες για τον ιό της νέας γρίπης. Είναι ενδεικτικό ότι αυτό το Σαββατοκύριακο, το τηλεφωνικό κέντρο έλαβε 9.123 κλήσεις, έναντι 2.253 κλήσεων που έγιναν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Σοκ από τον θάνατο 11χρονης

Σοκ έχει προκαλέσει και ο θάνατος ενός 11χρονου κοριτσιού που νοσηλευόταν τις τελευταίες τρεις ημέρες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας επίσης σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Το κορίτσι -παιδί ομογενών από χώρα της πρώην ΕΣΣΔ- εισήχθη με συμπτώματα οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, ενώ κατά την εισαγωγή του οι γονείς του ενημέρωσαν τους γιατρούς ότι έπασχε από φυματίωση για την οποία ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή. Παρά την εσπευσμένη εισαγωγή της σε ΜΕΘ και την αγωγή στην οποία την υπέβαλλαν οι γιατροί, η κατάστασή της συνεχώς παρουσίαζε επιδείνωση. Τελικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), απεβίωσε λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας.

www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: