Περικλής Καπετανόπουλος
Έλληνες με πτυχίο στην ελληνική γλώσσα, στην πολιτική αγωγή και στην ιστορία θα είναι οι μετανάστες που θα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια ύστερα από πενταετή νόμιμη διαμονή, μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την ιθαγένεια. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή και στο οποίο έχουν γίνει σοβαρές αλλαγές, οι οποίες προέκυψαν από τη δημόσια διαβούλευση με τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς.
Τα παιδιά των μεταναστών θα παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια αφού θα έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία επί έξι χρόνια (και όχι τρία όπως προβλεπόταν αρχικά) μαθήματα σε ελληνικό σχολείο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, τόνισε πως αυτό αφορά μόνο τους νόμιμους μετανάστες, δηλαδή εκείνους που νομιμοποιήθηκαν από το 1997 έως το 2007, όποτε ήταν και η τελευταία μεγάλη «φουρνιά» νομιμοποίησης (υπολογίζεται ότι μόνο το 2005 νομιμοποιήθηκαν 150.000 οικονομικοί μετανάστες).
Η πολιτική ιθαγένειας της κυβέρνησης για τα παιδιά των μεταναστών, όπως καταγράφεται στο προσχέδιο νόμου, έχει ως εξής:
1. Τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, από γονείς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας με 5ετή, και οι δύο, νόμιμη διαμονή, αποκτούν ιθαγένεια από τη γέννησή τους μετά από σχετική δήλωσή των γονιών τους.
2. Τα παιδιά των μεταναστών, που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου και κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια από τη συμπλήρωση του εξαετούς χρόνου φοίτησης με κοινή δήλωση και αίτηση που υποβάλουν οι γονείς του το αργότερο εντός τριών ετών.
3. Τα παιδιά των παιδιών των μεταναστών (τρίτη γενιά μεταναστών) αποκτούν αυτόματα, χωρίς δήλωση των γονιών τους, την ελληνική ιθαγένεια.
4. Παιδιά αλλοδαπών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον 6 χρόνια σχολείο, αλλά έχουν υπερβεί τα 21 μπορούν με μεταβατική διάταξη να πάρουν και αυτά με δήλωσή τους την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον δεν συντρέχουν εις βάρος τους τα ποινικά κωλύματα της πολιτογράφησης ή λόγοι ασφαλείας.
Σε ό,τι αφορά την απόκτηση ιθαγένεια με πολιτογράφηση το προσχέδιο νόμου προβλέπει:
1. Όσοι μετανάστες ζουν τώρα νόμιμα στη χώρα μας για τουλάχιστον μία 5ετία μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και η πολιτεία είναι υποχρεωμένη μέσα σε δύο χρόνια από την υποβολή της αίτησης να τους απαντήσει. Ο μετανάστης για να πολιτογραφηθεί θα πρέπει να καταθέτει τρεις συστατικές επιστολές Ελλήνων πολιτών, θα περνά ειδικά τεστ γνώσης της ελληνικής γλώσσας, της περιβόητη Πολιτικής Αγωγής και της Ιστορίας.
2. Όσοι αλλοδαποί έρθουν στην Ελλάδα νόμιμα, μετά την ψήφιση από τη Βουλή του εν λόγω νομοσχεδίου, θα χρειάζονται 7 χρόνια νόμιμης παραμονής για να ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια.
3. Κώλυμα πολιτογράφησης αποτελεί για πάντα η τελεσίδικη καταδίκη για σοβαρά και επικίνδυνα εγκλήματα, όπως η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, ενώ τίθεται για πρώτη φορά ρητά ως κώλυμα το να μη συντρέχει λόγος δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας.
Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές θα έχουν δικαίωμα ψήφου ομογενείς και μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, εφόσον έχουν τουλάχιστον 5 χρόνια νόμιμης διαμονής.
Παράλληλα, θα μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα μέχρι και το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου, όπως ακριβώς ισχύει και για του υπηκόους χωρών της Ε.Ε., μόνον όσοι γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα.
Από το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζεται ότι ο αριθμός όσων μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους σε πρώτη φάση ανέρχεται σε 266.250 άτομα, εκ των οποίων οι 160.000 είναι ομογενείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου