Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Λυπάμαι που θερμοκέφαλοι σύμβουλοι της κ. Μπακογιάννη την συμβούλευσαν να σηκώσει τους τόνους… ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗ
Ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει στη νηφάλια προσέγγιση των θεμάτων, μέσω εμού στέλνει τους θερμούς του χαιρετισμούς και την αγάπη του στην Θράκη, με την οποία τον συνδέουν κοινοί αγώνες και επιτρέψτε μου να πω κοινές ανησυχίες σε τόσο σημαντικά θέματα
Η πολιτική μας πλατφόρμα είναι μια πλατφόρμα που θα επανασυσπειρώσει τον κόσμο της Ν.Δ., αλλά θα είναι ελκυστική και προς οπαδούς άλλων κομμάτων, είτε βρίσκονται δεξιότερα, είτε αριστερότερα της Ν.Δ.

Συνέντευξη Δήμος Μπακιρτζάκης

Δεν επέλεξε τυχαία νάρθει στην Κομοτηνή ο Πάνος Παναγιωτόπουλος εκπροσωπώντας τον υποψήφιο αρχηγό της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. Γνωρίζει πολύ καλά την Κομοτηνή και τους ανθρώπους της εξ άλλου ο γιος του τελείωσε την Νομική Θράκης και είχε έρθει ο ίδιος πολλές φορές, δημιουργώντας σχέσεις ζωής με πολλά τοπικά στελέχη της Ν.Δ. Η συνέντευξη που παραχώρησε στο “X” είναι ενδιαφέρουσα αποκαλυπτική και αποτυπώνει την αισιοδοξία του για το προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά που δεν προέρχεται από μηχανισμούς, αλλά είναι προϊόν πολιτικής σκέψης των ανθρώπων της βάσης.

Ένα πρώτο σχόλιο όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις, βλέπουμε την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, μια εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ζείτε μια πρωτόγνωρη διαδικασία για την Ν.Δ. κ. Παναγιωτόπουλε και για τα στελέχη της και για τους οπαδούς και για τους φίλους που βέβαια δεν περίμεναν όλα αυτά να εξελιχθούν -παρόλο που λέτε εσείς- σε μια προσωπική κόντρα μπορούμε να πούμε.
-Να σας πω, εγώ πιστεύω ότι μέχρι το τέλος και αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα, πιστεύω ότι μέχρι το τέλος η εσωτερική πολιτική αναμέτρηση και εκλογική αναμέτρηση στην Ν.Δ. θα διεξαχθεί στην βάση της πολιτικής με καθαρά πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά και το λέω γιατί, διότι θεωρώ ότι οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες που οδηγούν πολλές φορές και σε χτυπήματα κάτω από την ζώνη, δεν κάνουν καλό στην παράταξη και ευρύτερα δεν κάνουν καλό στον τόπο.
Χαίρομαι γιατί στο συνέδριο ο Αντώνης Σαμαράς, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, μίλησαν πολιτικά, διατύπωσαν πολιτικές προτάσεις και με βάση αυτές τις προτάσεις πρέπει να τους κρίνουμε και λυπάμαι γιατί σε κάποιες περιορισμένες περιπτώσεις κάποιοι προφανώς θερμοκέφαλοι σύμβουλοι της κ. Μπακογιάννη την συμβούλευσαν να σηκώσει λίγο τους τόνους. Η κυρία Μπακογιάννη είναι ένα ικανό στέλεχος που έχει προσφέρει και στην παράταξη και στον τόπο και θεωρώ ότι έκανε καλά όταν διόρθωσε αυτό, επανήλθε στην πολιτική διότι με την όξυνση και την ένταση δεν οδηγούμεθα πουθενά. Ζημιώνουμε συνολικά της παράταξη, το δημόσιο βίο, ζημιώνουμε τον τόπο, γι’ αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει μέχρι το τέλος στη νηφάλια προσέγγιση των θεμάτων. Θα προτείνει δημοκρατικό διάλογο και ταυτόχρονα θα επαναφέρει με κάθε τρόπο την συζήτηση στο διακύβευμα, δηλαδή στις πολιτικές με τις οποίες πρέπει να ανασυγκροτηθεί ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά η Ν.Δ.
Δηλαδή κατά την άποψη σας δεν είναι θέμα προσώπων το θέμα της Ν.Δ. και αυτό λένε και οι περισσότεροι πολίτες και οι περισσότεροι ψηφοφόροι. Είναι θέμα ιδεολογίας και πολιτικής. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και της κ. Μπακογιάννη;
-Τα πρόσωπα σηματοδοτούν διαφορετικές πολιτικές προτάσεις και αυτό συμβαίνει στην Ν.Δ., αλλά η αναμέτρηση πρέπει να γίνεται όχι με προσωπικούς όρους, αλλά με πολιτικούς όρους και σε αυτό θα επιμείνει μέχρι τέλος ο Σαμαράς.
Λένε κάποιοι ότι οι ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και της Ντόρας Μπακογιάννη σημαίνουν και την πορεία του κόμματος, το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, μιλούν βέβαια για συρρίκνωση ενός κόμματος με ιδεολογική καθαρότητα όπως ευαγγελίζεται ο Αντώνης Σαμαράς αλλά μπορεί λέει να φαίνεται να συσπειρώνει τους οπαδούς, προς το παρόν, αλλά δεν μπορεί να φέρει όλους αυτούς πίσω που έφυγαν προς το ΠΑΣΟΚ, τους δυσαρεστημένους.
-Κατ’ αρχήν θεωρώ ότι αυτή η προσέγγιση είναι λανθασμένη που γίνεται από την κ. Μπακογιάννη, και είναι λανθασμένη γιατί παραβλέπει ορισμένα στοιχεία της ίδιας της πραγματικότητας. Όταν η πολιτική οικογένεια που λέγεται Ν.Δ. βλέπει τα παιδιά της διασκορπισμένα, διότι σας θυμίζω ότι στις τελευταίες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, κάπου 900 με 950 χιλιάδες ψηφοφόροι παραδοσιακοί της Ν.Δ. δεν πήγαν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά έστρεψαν τα νώτα προς την Ν.Δ. και δεν ψήφισαν Ν.Δ.
Ο Αντώνης Σαμαράς λέει ότι όταν έχω μια πολιτική οικογένεια της οποίας τα περισσότερα παιδιά είναι διασκορπισμένα πρέπει να κοιτάξω να ξαναφέρω τα διασκορπισμένα μέλη της οικογένειας πίσω, να ξαναδώσω στην πολιτική μου οικογένεια την χαμένη υπερηφάνεια, την χαμένη αυτοπεποίθηση, ιδεολογική και πολιτική αυτογνωσία, και όταν πατήσω γερά στα πόδια μου τότε να ανοίξω την αγκαλιά μου και να φέρω κοντά μου και τον γείτονα. Δεν μπορώ να έχω ένα διαλυμένο σπίτι και ταυτόχρονα να θέλω να είναι ελκυστική η οικογένεια μου στους γείτονες και να τους καλώ να έρθουν στην κατοικία μου, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό ανατρέπει και τους πλέον στοιχειώδης κανόνες της λογικής, αλλά και του πολιτικού ορθολογισμού. Ο Σαμαράς όχι μόνο δεν ομιλεί για περιχαράκωση του χώρου, ο Σαμαράς λέει να ξαναβρεί ο χώρος το ιδεολογικό του στίγμα, να επιστρέψουμε στην πολιτική, να επιστρέψουμε στον χώρο των ιδεών, να φύγουμε από τον κυβερνητισμό και τις ιδεολογικές πλαδαρότητες περί μεσαίου χώρου, να έχουμε μια Ν.Δ. αξιόπιστη, λαϊκή, κοινωνική, φιλελεύθερη, που θα είναι δίπλα στον αγρότη, στον μικρομεσαίο, στην μεσαία τάξη της χώρας. Αυτό λέει ο Σαμαράς και είμαστε βέβαιοι ότι μια τέτοια πολιτική πλατφόρμα είναι μια πλατφόρμα που θα επανασυσπειρώσει τον κόσμο της Ν.Δ. και θα είναι ελκυστική και προς οπαδούς άλλων κομμάτων, είτε βρίσκονται δεξιότερα, είτε αριστερότερα της Ν.Δ. οι οποίοι θα απογοητευτούν στο μέλλον από τους πολιτικούς σχηματισμούς που επέλεξαν στις τελευταίες εκλογές.
Πολύς διάλογος έγινε για μηχανισμούς που υπάρχουν στις κινήσεις των υποψηφίων, οι πολιτική βέβαια γνωρίζετε και εσείς από την πείρα σας ότι είναι μηχανισμοί, προφανώς δεν είναι αρεστοί όταν οι μηχανισμοί είναι του αντιπάλου και δεν είναι δικοί μας.
-Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει μηχανισμούς και το ξέρετε.
Δηλαδή η Ντόρα Μπακογιάννη έχει μηχανισμούς κύριε Παναγιωτόπουλε;
-Ακούω ότι έχει, αλλά δεν θα σταθώ σε αυτό. Αυτό που είναι η δύναμη της υποψηφιότητας Σαμαρά και αυτό που ανέτρεψε τους αρχικούς συσχετισμούς, σας θυμίζω ότι όταν εγώ βγήκα και είπα στηρίζω Σαμαρά, ο Σαμαράς ήταν στην αρχική φάση, ήταν στο 15% στις δημοσκοπήσεις, όχι δεύτερος αλλά ήταν τρίτος. Μέσα σε λίγες εβδομάδες ήρθε στην επιφάνεια ένα κοινωνικό ρεύμα με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά, το κοινωνικό ρεύμα των ανωνύμων στελεχών της παράταξης, οι οποίοι βγαίνουν μπροστά και τι λένε, λένε ότι θέλουμε να έχουμε λόγο στα κέντρα λήψεως αποφάσεως, οι ανώνυμοι αγωνιστές και οπαδοί της Ν.Δ. και αυτό το αίτημα, το ρεύμα βγάζει μπροστά την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά, γιατί αυτούς εκφράζει ο Σαμαράς.
Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, τι εισπράττετε από την περιοχή μας εδώ στην Θράκη;
-Είμαι πολύ αισιόδοξος, χθες πήγα στην Ορεστιάδα και μίλησα, σήμερα έδωσα συνεντεύξεις στα Μέσα της Αλεξανδρούπολης, χθες βράδυ είδα αργά στελέχη στην Κομοτηνή της Ν.Δ. που στηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά μίλησα σε ανοικτή συγκέντρωση και συνεχίζω στην Ξάνθη όπου θα δώσω συνέντευξη τύπου, και βεβαίως έχω μια μεγάλη ομιλία. Βλέπω ότι η Θράκη θα στείλει μήνυμα νίκης του Αντώνη Σαμαρά και οι συσχετισμοί θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπέρ της υποψηφιότητας του Αντώνη. Κοντός ψαλμός αλληλούια, θα το διαπιστώσουμε την επόμενη Κυριακή.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να έρθει μέχρι τις εκλογές αφού ήρθατε εσείς, κ. Παναγιωτόπουλε;
-Ήρθε στην Αλεξανδρούπολη…
Μιλάμε για Ροδόπη και Ξάνθη.
-Κατ’ αρχήν επειδή ακριβώς είναι το πρόγραμμα του ασφυκτικό θα έλεγα, ανέλαβα εγώ την πρωτοβουλία σε συνεννόηση μαζί του, να έρθω εδώ στην περιοχή και αν υπάρξει έστω μια χαραμάδα στο σφικτό του πρόγραμμα το θέλει ο ίδιος πάρα πολύ, μέσω εμού στέλνει τους θερμούς του χαιρετισμούς και την αγάπη του στην Θράκη, με την οποία τον συνδέουν κοινοί αγώνες και επιτρέψτε μου να πω κοινές ανησυχίες σε τόσο σημαντικά θέματα.
Κάποιοι λένε, τοπικά από το αντίπαλο στρατόπεδο, ότι η Θράκη έχει ιδιαιτερότητες, βλέπετε ότι η ιδεολογική πλατφόρμα του Αντώνη Σαμαρά δεν ικανοποιεί και τόσο την μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής, ας μην ξεχνάμε και την δήλωση του Ιλχάν Αχμέτ ότι «αν βγει ο Αντώνης Σαμαράς εγώ θα φύγω από την παράταξη». Τί απαντάτε σε αυτό;
-Θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος να προσπαθεί κανείς να εμπλέξει την μουσουλμανική μειονότητα στα εσωκομματικά θέματα της Ν.Δ.
Νομίζω ότι η ισονομία-ισοπολιτεία είναι καταστάσεις που έχουν εμπεδωθεί εδώ και πολύ καιρό με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων της Ν.Δ. στην περιοχή, θεωρώ ότι σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος, όπως είναι η Ελλάδα, όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα ανεξαρτήτως θρησκεύματος και κατά συνέπεια όποιος επιχειρήσει να αναμείξει την μουσουλμανική μειονότητα στην εσωκομματική διαδικασία της Ν.Δ., θεωρώ θα προσφέρει τις χειρότερες υπηρεσίες στον τόπο αλλά θα εκτεθεί και ο ίδιος. Μην μπούμε σε αυτή την συζήτηση, να χαιρετίσω και τους εκλεκτούς συμπολίτες μας της μουσουλμανικής μειονότητας που ζει εδώ στην Θράκη, μαζί δημιουργούμε την Ευρωπαϊκή Θράκη του 21ου αιώνα στην οποία μαζί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, δουλεύουν μαζί ως ισότιμοι-ισόνομοι καθόλα για ένα καλύτερο αύριο
Να σας ευχαριστήσουμε θερμά.

εφημεριδα ΧΡΟΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: