Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Θετική εικόνα της κυβέρνησης - Θρίλερ στη ΝΔ


Με ανατροπές ανοίγει ο «χορός των δημοσκοπήσεων», καθώς οι κυριακάτικες εφημερίδες παρουσιάζουν μια «ανάμικτη» αλλά και αμφιλεγόμενη εικόνα της κυβέρνησης, ενώ συμφωνούν σε ένα και μόνο πράγμα: Η μάχη της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία θα εξελιχθεί σίγουρα σε ντέρμπι.

Για την κυβέρνηση

Αναλυτική δημοσκόπηση της Focus παρουσιάζει η Real News σχετικά με την εικόνα της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα το ποσοστό της θετικής εικόνας συγκεντρώνει ένα 56,7% (πολύ θετική, θετική), ενώ αρνητικά διάκειται το 33,9% των ερωτηθέντων (πολύ αρνητική, αρνητική).

Την ίδια στιγμή όμως η δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΙ, δείχνει δυσαρέσκεια των πολιτών κατά 55%, έναντι 40% των ευχαριστημένων.

Εκτός παιχνιδιού η Νέα Δημοκρατία

Την ίδια στιγμή στα αποτελέσματα της Real News, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι σε λίγο θα μείνει χωρίς ψηφοφόρους, αφού στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ξεπερνά τις 20 ποσοστιαίες μονάδες! Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 42,7 με τη ΝΔ να βουτάει στο 22,1%.

Η Καθημερινή την ίδια στιγμή δίνει παράσταση νίκης στο ΠΑΣΟΚ με 84%, ενώ το 87% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρέσκεια προς τη ΝΔ.

Χρυσοχοϊδης, ο πιο συμπαθής

Με ένα 69,8% ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αναδεικνύεται στη Real News ως ο πιο συμπαθής από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ακολουθούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 67,2% και ο Ανδρέας Λοβέρδος με 63,9%.

Έκπληξη η πέμπτη θέση που ανήκει στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου παρά τα δυσμενή φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε αυτήν την εβδομάδα, ενώ ο λιγότερο αποδεκτός είναι ο Χαράλαμπος Παμπούκης – και ίσως ο πιο άγνωστος του υπουργικού συμβουλίου – με 24,1%.

Επίδομα αλληλεγγύης

Στην ίδια εφημερίδα, οι ερωτηθέντες καλούνται να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με τις βασικές αλλαγές και μέτρα που έχει κάνει ή έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει η κυβέρνηση.

Στην πρώτη θέση με ένα συντριπτικό 85%, το επίδομα αλληλεγγύης, ενώ το 66,3% συμφωνεί και με την επιβολή έκτακτου φόρου στις επιχειρήσεις. Για το καυτό θέμα των stage, οι ερωτηθέντες φαίνεται ότι συμφωνούν κατά 50,8% με την κατάργηση τους, ενώ διαφωνούν ριζικά με την απόσυρση του νόμου για… την απόσυρση.

Θρίλερ στη ΝΔ

Παγωμάρα στο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη φέρνουν δύο δημοσκοπήσεις, η μία της Alco για το Πρώτο Θέμα και η άλλη της MRB για τον Τύπο της Κυριακής.

Σύμφωνα λοιπόν με το Πρώτο θέμα, στην παράσταση νίκης ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται κατά 3,4% της Ντόρας Μπακογιάννη, αφού τα δύο ποσοστά ανέρχονται σε 39,6% για τον μεν και 36,2% για τη δε.

Από την άλλη, στον Τύπο της Κυριακής, η Ντόρα Μπακογιάννη συγκεντρώνει ένα 42% έναντι 42,7% του Αντώνη Σαμαρά.

Ποιον προτιμούν

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι η προτίμηση των ψηφοφόρων της ΝΔ στα πρόσωπα των υποψήφιων αρχηγών, καθώς απ’ ότι φαίνεται η κίνηση Αβραμόπουλου συσπειρώνει δυνάμεις γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά.

45,7% στον πρώτο γύρο και 51,1% στον δεύτερο δίνει ποσοστό ψήφων το Πρώτο θέμα για τον Σαμαρά, με τα αντίστοιχα ποσοστά της κυρίας Μπακογιάννη να περιορίζονται σε 39,2% στον πρώτο και 42% στον δεύτερο γύρο.

Από την άλλη, ο Τύπος της Κυριακής δίνει στον κ. Σαμαρά 42,9% και 48% σε πρώτο και δεύτερο γύρο, ενώ στην κ. Μπακογιάννη δίνει 37,2% και 43,6%.

Ενδιαφέρον έχει και το ερώτημα για το μέλλον του ηττημένου, καθώς οι ψηφοφόροι της ΝΔ δηλώνουν αισιόδοξοι, αφού 7 στους 10 εκτιμούν πως όποιος και να χάσει δεν θα αποχωρήσει από την παράταξη.

www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: