Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Εκλέγεται (;) σήμερα Πρόεδρος της Ε.Ε.


Στις Βρυξέλλες συγκεντρώνονται σήμερα οι 27 ηγέτες...
των χωρών-μελών της Ε.Ε., με μία αποστολή: την εκλογή Προέδρου και “Υπουργού Εξωτερικών” της Ευρώπης.
Η επιλογή πάντως κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Χαρακτηριστική η δήλωση του προεδρεύοντος της ΕΕ, Σουηδού πρωθυπουργού Φρίντριχ Ρέινφιλντ, ο οποίος σημείωσε: «Τα ονόματα είναι περισσότερα από τις καρέκλες».
Για την θέση του Προέδρου, ο “γαλλογερμανικός άξονας” φαίνεται να προκρίνει τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι ή εναλλακτικά τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Βαν Πίτερ Μπαλκενέντε.
Η Βρετανία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ, η οποία όμως έχει πολλούς πολέμιους: αφενός λόγω της φιλοαμερικανικής στάσης του στον πόλεμο του Ιράκ και αφετέρου επειδή προέρχεται από μια χώρα που δεν μετέχει στο ευρώ.
Άλλοι υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου της ΕΕ θεωρούνται ο πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφκανγκ Σιούσελ και η πρώην πρόεδρος της Λετονίας Βάιρα Βίκε Φραιμπέργκα.
Οι επικρατέστεροι για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Νταλέμα, ο Ισπανός υπουργός εξωτερικών Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, η Βρετανίδα Επίτροπος, αρμόδια για θέματα εμπορίου, Κάθριν Άστον και η πρώην Γαλλίδα υπουργός για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, Ελισαμπέτ Γκιγού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: