Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

«Στα Άκρα» Απειλεί να Φτάσει η ΓΕΝΟΠ για την Πώληση Μονάδων της ΔΕΗ.ΑΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΤΗΓΑΤΖΗΔΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ; ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ!



Με την προειδοποίηση ότι «θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε», απέστειλε ανοικτή επιστολή στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος, αν προχωρήσει η πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Έτσι, υπαρκτός είναι ο κίνδυνος συνεχών «μπλακ άουτ», εάν προχωρήσει η πώληση μονάδων της ΔΕΗ και εφόσον πουληθεί ενέργεια σε ιδιώτες στο κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα επιμένει να ανοίξει τώρα η αγορά είτε με πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, είτε (όπως έχει αντιπροτείνει το ΥΠΕΚΑ) με την πώληση ρεύματος σε ιδιώτες στην τιμή του κόστους, γεγονός που συνεπάγεται αυξήσεις στα τιμολόγια και μάλιστα σημαντικές.

Στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους ώστε να μην υπάρξει εστία έντασης με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ αν και αυτό φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο, αφού οι όποιες αλλαγές υπάρξουν είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ.

Ήδη χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλαβαν στα κινητά τους από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, κ. Νίκο Φωτόπουλο μήνυμα, στο οποίο ο επικεφαλής των συνδικαλιστών προαναγγέλλει νέο «μέτωπο» κινητοποιήσεων μετά το επταήμερο απεργιών των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων και καλεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην προχωρήσουν στη στήριξη της ενδεχόμενης πώλησης σημαντικών μονάδων της ΔΕΗ, κάνοντας «αναδρομή» στα «συνθήματα» προηγούμενων δεκαετιών.

«Σύντροφοι βουλευτές, όταν πριν από 32 χρόνια μπήκα στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τον κόσμο, άκουγα τότε στις γιορτές της Νεολαίας που κάναμε -πότε στη Νέα Σμύρνη, πότε στη Νέα Φιλαδέλφεια, πότε στου Ζωγράφου- ένα πολύ ωραίο καταγγελτικό τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου για την αγροτιά που έλεγε «Καημένη αγροτιά θα κερδοσκοπήσουν οι μεσάζοντες»», αναφέρει στον πρόλογό του ο κ. Φωτόπουλος και συμπληρώνει:

«Ελπίζω, σύντροφοι βουλευτές, 32 χρόνια μετά να μην το κάνετε επίκαιρο (και στον χώρο της χονδρικής της Ενέργειας) επιτρέποντας στον κάθε αεριτζή να θησαυρίζει σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Εμείς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ούτε εργοστάσια πουλάμε, ούτε ενέργεια στην τιμή κόστους στους αεριτζήδες. Καθαρές κουβέντες.

Σε όλα υπάρχουν όρια. Ο αγώνας δεν είναι για μας, είναι για τον καταναλωτή. Γι’ αυτό θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε. Και αυτό που σας λέω εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων και πρωτίστως των συντρόφων μας».

Είναι σαφές ότι ο κ. Φωτόπουλος εγκαλεί τους αρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία λέγεται ότι διατηρεί επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.

Θεωρείται, άλλωστε, ότι ήδη καταγράφονται δύο «γραμμές» στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του θέματος, καθώς κορυφαίοι υπουργοί έχουν διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η «πολιτική της Ενέργειας χρειάζεται στρατηγικό σχεδιασμό δεκαετίας, κι όχι πρόχειρες κινήσεις».
Κορυφαίος υπουργός τονίζει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι «δεν μπορεί αποσπασματικές φήμες να πυροδοτούν εντάσεις και να στήνουν την κυβέρνηση στον τοίχο, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί σοβαρή ανάλυση της κατάστασης».

Πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να διαφωνούν με το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ και να την εκδηλώνουν εάν και εφόσον έλθει το θέμα προς συζήτηση.

Μέχρι στιγμής και δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις τους:. ο κ. Χρήστος Παπουτσής, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, από το βήμα, μάλιστα, της Βουλής ενώ χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, αφού τάχθηκε υπέρ της σταδιακής απελευθέρωσης του τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ότι:

«Άμεση προτεραιότητα είναι να δούμε τη στρατηγική μας μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως την έχουμε συμφωνήσει μέχρι τώρα, χωρίς δογματικές προσεγγίσεις του τύπου δώστε άμεσα το 40%, πουλήστε τα λιγνιτωρυχεία, τα ορυχεία ή τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ.

Αυτό, κατά την άποψή μου, δεν μπορεί να το αποδεχθεί η κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε σ’ αυτήν τη βάση με τον οποιονδήποτε. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις».

Τόνισε, τέλος, ότι «η ΔΕΗ δεν είναι μια απλή ΔΕΚΟ - είναι στην καρδιά του αναπτυξιακού μοντέλου».   




ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια: