Μια σημαντική δικαστική απόφαση δίνει ελπίδες στους δημοσιογράφους αλλα και γενικότερα στους πολίτες ότι υπάρχει τρόπος να αγωνιστούν για να πετύχουν την κατάργηση νόμων που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.
Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας με απόφασή του καταργεί νόμο που αφορούσε τη φύλαξη ηλεκτρονικών αρχείων σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο νόμος που ευθυγραμμιζόταν με σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε ενσωματωθεί το 2008 στην εθνική νομοθεσία της Γερμανίας. Σύμφωνα με αυτό το νόμο, οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών όφειλαν να αποθηκεύουν για δύο χρόνια πληροφορίες, που αφορούσαν επικοινωνίες μέσω σταθερών και κινητών τηλεφώνων, τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του Διαδικτύου.
Η απόφαση του δικαστηρίου ορίζει ότι πρέπει να συντρέχει σοβαρός λόγος για να αποθηκεύονται αυτές οι πληροφορίες, ειδεμή παραβιάζεται το άρθρο 10 του Βασικού Δικαίου GGS. Ετσι, κάθε πληροφορία αυτού του είδους που έχει αποθηκευθεί πρέπει να διαγραφεί και από τούδε να μην αποθηκεύονται, ανάλογα στοιχεία πληροφοριών.
Η αντίδραση των δημοσιογραφικών Ενώσεων ήταν πολύ έντονη θεωρώντας ότι πέρα από τα δικαιώματα των πολιτών απειλούνταν και το, θεμελιακό για την άσκηση της δημοσιογραφίας, δικαίωμα των δημοσιογράφων στην προστασία των πηγών τους καθώς οι αρχές στη Γερμανία είχαν τον τρόπο να καταγράψουν και να ερευνήσουν κάθε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνημα που είχαν ανταλλάξει.
Οι γερμανικές δημοσιογραφικές Ενώσεις Deutscher Verband και Deutsche Journalistinnen – und Journalisten union in ver.di, μαζί με άλλες 40 οργανώσεις άσκησαν δεινή κριτική, υπογράφοντας κοινή διακήρυξη και μαζί με 35.000 πολίτες συνέβαλλαν στην αντιπαράθεση για το συγκεκριμένο νόμο. Πρόκειται για τη πολυπληθέστερη μαζική αγωγή που έχει κατατεθεί στη Γερμανία με τη σύμπραξη δικηγόρων, γιατρών, δημοσιογράφων και πολιτικών
Η Ευρωπαική Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) πιστεύει ότι η καταστρατήγηση του νόμου για την αποθήκευση ηλεκτρονικών αρχείων ήταν εκτεταμένη όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στις χώρες μέλη της Ε.Ε. «Πρόκειται για μια δικαστική απόφαση νίκη των δημοσιογράφων και των πολιτών», δήλωσε ο Αρνε Κόενιγκ, Πρόεδρος της ΕΟΔ και πρόσθεσε: «Σήμερα, είναι μια πολύ καλή μέρα για την ελευθεροτυπία και την προστασία του δημοσιογραφικού απορρήτου στη Γερμανία. Αλλά αυτή η απόφαση δίνει ελπίδες στους δημοσιογράφους σε όλη την Ευρώπη να ξεκινήσουν αγώνες για να προστατεύσουν το δημοσιογραφικό απόρρητο».
Η ΕΟΔ ενθαρρύνει με κάθε τρόπο δημοσιογράφους και κοινωνικές ομάδες και σε άλλες χώρες να αντιπαρατεθούν με παρόμοιους νόμους, βασιζόμενοι στην προστασία του δημοσιογραφικού απορρήτου, της ελευθεροτυπίας, της νομικής προστασίας των πληροφοριών, της αναλογικότητας και της διαφάνειας.
maxomenidimosiografia.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου