Ντοκουμέντα-φωτιά που αφορούν εμπιστευτικές επιστολές του Private Equity Hayman προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου, με τις οποίες ο επενδυτικός πόλος την επίμαχη περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου του 2010, κοινοποιεί την πρόθεσή του να αγοράσει Ελληνικό χρέος 20 δις. ευρώ με επιτόκιο 1,25% επιπλέον του Libor, αποκαλυπτουν διεθνη ΜΜΕ. (http://www.investingcontrarian.com).
Και βέβαια έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι σε μια χρονική στιγμή που η Ελλάδα βρίσκονταν στο επίκεντρο μιας οργανωμένης κερδοσκοπικής επίθεσης και οδηγούνταν εκ των εξελίξεων με μαθηματική ακρίβεια στην "αγκαλιά" του ΔΝΤ και του μηχανισμού της ΕΕ, η κυβέρνηση απέρριψε επίσημες προτάσεις χρηματοδότησης, που θα την έβγαζαν από την δύσκολη θέση και εν πάσει περιπτώσει θα της έδιναν μια άνεση χρόνου.
Ενώ οι προτάσεις, σύμφωνα πάντα με τα συγκεκριμένα έγραφα ηταν ιδιαίτερα συμφέρουσες και σίγουρα έλυναν το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα χρηματοδότησης του ελλείμματος.
Ωστόσο η Ελλάδα για λόγους που ενδεχομένου χρίζουν περεταίρω εξηγήσεων, επέλεξε την λύση που πρότεινε μετά από μακροχρόνιες και επίπονες διαβουλεύσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ με ότι φυσικά αυτό συνεπάγεται.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ της χώρας και του Private Equity Hayman έπαιξε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με το οποίο το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο υπέγραψε και Memorandum of Understanding (MOU), προκειμένου να διαπραγματευτούν τους όρους.
Ειδικότερα στις 11 Ιανουαρίου 2010 το Hayman με εμπιστευτική επιστολή στον Γ. Παπανδρέου δηλώνει πρόθεση χρηματοδότησης κατά 7 δις. ευρώ με επιτόκιο Libor συν 1,25% και για 10 χρόνια. Ενώ επανέρχεται στις 2 Φεβρουαρίου με νέα πρόταση και πάλι προς τον πρωθυπουργό προσφέροντας 20 δις. ευρώ με τους ίδιους όρους.
Πρόκειται για απόλυτη επιβεβαίωση τόσο της "Αξίας" όσο και του "axiaplus.g" που εκείνη την εποχή είχαν φέρει στην δημοσιότητα ρεπορτάζ που ήθελαν διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ να είχαν προτείνει στην κυβέρνηση την χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της χώρας, με κεφάλαια που μάλιστα έφταναν τα 80 δις. ευρώ.
Α. Τάντουλος
axiaplus
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου