«Ανοιχτός λογαριασμός» - 65 χρόνια από την αποχώρηση της Βέρμαχτ από την Ελλάδα
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Γερμανική βιβλιογραφία για την κατοχή στην Ελλάδα
65 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποχώρηση της Βέρμαχτ από την Ελλάδα. Μας το θύμισε άρθρο του ιστορικού Μάρτιν Σέκεντορφ στην εφημερίδα Junge Welt.
Ο Γερμανός ιστορικός αναφέρεται αναλυτικά στην τακτική της καμένης γης που ακολούθησαν οι δυνάμεις της Βέρμαχτ κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα, στα μπλόκα, στις σφαγές και τις καταστροφές. Παραθέτουμε ένα σύντομο απόσπασμα:
«Κατά τη φάση της αποχώρησης κλιμακώθηκε η καταστροφική δράση των δυνάμεων Κατοχής. Η Βέρμαχτ εφάρμοσε συστηματικά την τακτική της καμένης γης, ακριβώς, όπως τη γνωρίζουμε από την αποχώρησή της από την ΣΕ.
Οι δυνάμεις κατοχής κατέστρεψαν στην Ελλάδα το σιδηροδρομικό δίκτυο, τους δρόμους και τις εγκαταστάσεις στα λιμάνια και στα αεροδρόμια: 296 σιδηροδρομικές γέφυρες και 69 γέφυρες σε κόμβους, 7 τούνελ, 75 σταθμούς, 114 σιδηροδρομικές μηχανές και 2.202 βαγόνια. Επιπλέον ανατίναξαν βασικές οδικές αρτηρίες και σημαντικά λιμάνια της Ελλάδας….
Όταν στις 2 Νοεμβρίου του 1944, μετά από 43 μήνες Κατοχής, η Βέρμαχτ εγκατέλειψε την Ελλάδα, η χώρα ήταν ουσιαστικά ερείπια και ένας στους έξι Έλληνες ήταν άστεγος, διότι οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής είχαν καταστρέψει κατά τα μπλόκα και τα αντίποινα ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και χωριά…»
«Θα βοηθούσε, εάν εκφραζόταν μαζικά η αλληλεγγύη μας..»
«Η ενωμένη Γερμανία αρνείται όμως μέχρι σήμερα να πληρώσει αποζημιώσεις.
Η γερμανική κυβέρνηση προσέφυγε μάλιστα στις 23 Δεκεμβρίου του 2008 στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον της Ιταλίας για να εμποδίσει την εφαρμογή αποφάσεων ιταλικών δικαστηρίων που καταδίκαζαν την Γερμανία να πληρώσει αποζημιώσεις στα θύματα του Διστόμου αίροντας έτσι την ετεροδικία, βάσει της οποίας ένα κράτος δεν μπορεί να εγκληθεί δικαστικά από ιδιώτες ή ξένα δικαστήρια.
Η κυβέρνηση Μέρκελ - Σταϊνμάιερ στην αίτηση που κατέθεσε στη Χάγη καλεί το διεθνές δικαστήριο να αποφανθεί ότι η ετεροδικία ισχύει για όλα τα κράτη και ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης τους είναι δεσμευτικές.
Ακόμη το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει λάβει καμία απόφαση.
Θα βοηθούσε, εάν εκφραζόταν μαζικά η αλληλεγγύη μας προς τα θύματα της γερμανικής κατακτητικής πολιτικής, ώστε η Γερμανία να κλείσει επιτέλους τους ανοιχτούς της λογαριασμούς από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.»
http://www.dwelle.de/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου