Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Αντιδράσεις για τη «συμφωνία SWIFT»


Η συμφωνία SWIFT που ετοιμάζονται να υπογράψουν ΗΠΑ και ΕΕ προσφέρει στους Αμερικανούς πρόσβαση σε τραπεζικά δεδομένα της Ευρώπης. Αύριο οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα.

Πολλοί Ευρωπαίοι εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις στην ιδέα να διασφαλιστεί στους Αμερικανούς η χωρίς όρια πρόσβαση στις πληροφορίες του διατραπεζικού δικτύου SWIFT. Ωστόσο μία από τις συνιστώσες του λεγόμενου αντιτρομοκρατικού αγώνα της Δύσης είναι η διασφάλιση στοιχείων που τεκμηριώνουν μετακινήσεις χρημάτων προς τρίτες χώρες και ενδεχομένως προς τρομοκρατικές οργανώσεις.

ΗΠΑ και ΕΕ συμφωνούν στην αναγκαιότητα αυτή και θέλουν με τη λεγόμενη «συμφωνία SWIFT» να συγκροτήσουν τη νομική βάση για τη συνεργασία τους. Και εδώ σημειώνονται πολλές αντιδράσεις, όχι μόνο νομικής φύσεως, αλλά κυρίως πολιτικού χαρακτήρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για παράδειγμα δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την όλη διαδικασία που ακολουθείται. Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών εγκρίνουν τη συμφωνία, μερικές μόνο ώρες πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκτήσει τη σχετική αρμοδιότητα από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, η οποία μεθαύριο τίθεται σε ισχύ. Και όπως λέει ο συντηρητικός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ: «Δημιουργείται η εντύπωση ότι έχουν να κρύψουν κάτι. Η διαδικασία που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθηθεί είναι από τη σκοπιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαράδεκτη».

Γιατί να γίνεται στις ΗΠΑ η αξιολόγηση;

Εξοργισμένος με την τακτική της ΕΕ ο Μάνφρεντ Βέμπερ Εξοργισμένος με την τακτική της ΕΕ ο Μάνφρεντ ΒέμπερΤις ανησυχίες του κ. Βέμπερ συμμερίζεται και ο φιλελεύθερος συνάδελφός του Αλεξάντερ Αλβάρο. «Δεν πρόκειται μόνον για μια πρόκληση, αλλά για ένα χτύπημα κάτω από τη ζώνη. Και αυτό ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες ήδη ανησυχούν για τα τραπεζικά τους εμβάσματα και για το εάν ο μισθός τους ή το ενοίκιο που εμβάζουν καταλήγει στη Ρωσία, την Κίνα ή οπουδήποτε αλλού μέσω των ΗΠΑ», λέει ο κ. Αλβάρο.

Και κατά βάση έχει δίκιο. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τραπεζικά δεδομένα Ευρωπαίων θα καταλήξουν σε τρίτες χώρες. Το κυριότερο όμως είναι η πρόσβαση που αποκτούν οι Αμερικανοί στα στοιχεία του διατραπεζικού δικτύου SWIFT. Εκεί διεκπεραιώνονται ημερησίως 11-15 εκατομμύρια εμβάσματα. Και η σοσιαλδημοκράτισσα ευρωβουλευτής Μπίργκιτ Ζίπελ δεν κατανοεί γιατί θα πρέπει η αξιολόγηση των ευρωπαϊκών δεδομένων να γίνεται στις ΗΠΑ. «Μας λένε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτή η πλημμύρα δεδομένων θα έχει οποιαδήποτε συμβολή στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών», τονίζει η κ. Ζίπελ.

Διαχείριση δεδομένων με ευρωπαϊκές προδιαγραφές

Για Για "χτύπημα κάτω από τη ζώνη" κάνει λόγο ο Αλεξάντερ Αλβάρο Πράγματι, πολύ λίγα από αυτά τα στοιχεία έχουν πραγματικά σημασία. Οι Ευρωπαίοι πάντως δεν πρόκειται να αντιληφθούν εάν και με ποιο τρόπο θα αξιολογηθούν τα τραπεζικά τους δεδομένα. Και αυτό είναι που ανησυχεί ιδιαίτερα τον ευρωβουλευτή Βέμπερ, ο οποίος επιδιώκει μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας των δεδομένων και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

«Το διατραπεζικό δίκτυο SWIFT περιέχει ευαίσθητα δεδομένα. Πρόκειται για τα οικονομικά στοιχεία των πολιτών. Και υπό την έννοια αυτή αφορά κάθε πολίτη. Εμείς, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλουμε τα ευρωπαϊκά δεδομένα να αντιμετωπίζονται με ευρωπαϊκές προδιαγραφές προστασίας δεδομένων», καταλήγει ο συντηρητικός ευρωβουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: