Χάος επικρατεί στον εθνοτικά διαιρεμένο νότο μετά την εξέγερση που ξέσπασε τον Απρίλιο με την ανατροπή του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, και έφερε στην εξουσία προσωρινή κυβέρνηση.
Η Ρωσία και οι χώρες της Δύσης εκφράζουν φόβους ότι η αστάθεια στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία βρίσκεται σε κομβική δίοδο διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν, μπορεί να αποτελέσει ιδανικό καταφύγιο για ένοπλους ισλαμιστές, ειδικά στην υπερπληθή κοιλάδα Φεργκάνα.
«Υπάρχει η απειλή του εξτρεμισμού στην κοιλάδα Φεργκάνα και στην κεντρική Ασία συνολικά, δεδομένου ότι η κεντρική Ασία συνορεύει με το Αφγανιστάν», δήλωσε σε συνέντευξή του αργά χθες το βράδυ στο Ρόιτερ ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Μίροσλαβ Τζένκα.
«Υπάρχουν διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις...Και φυσικά υπό αυτές τις συνθήκες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να εκτελέσουν τα σχέδιά τους».
Τουλάχιστον 191 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 10 Ιουνίου στο νότιο Κιργιστάν εξαιτίας της έξαρσης της εθνοτικής βίας ανάμεσα στις κυριότερες δύο εθνοτικές ομάδες, τους Κιργίζιους και τους Ουζμπέκους.
Οι βίαιες συγκρούσεις μειώθηκαν τις τελευταίες λίγες μέρες σε μία χώρα στην οποία διαθέτουν αεροπορικές βάσεις τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ.
Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν εγκατασταθεί σε καταυλισμούς στην κοιλάδα Φεργκάνα όπου το Κιργιστάν συνορεύει με το Ουζμπεκιστάν.
Η ανθρωπιστική βοήθεια μεταφέρεται ήδη στο νότο, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν φτάνει σε πολλές συνοικίες όπου οι κάτοικοι έχουν στήσει οδοφράγματα από το φόβο των βίαιων επεισοδίων.
Ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός είναι σπάνιο φαινόμενο στην κεντρική Ασία, μία κοσμικού χαρακτήρα περιοχή που διοικούσε η Μόσχα μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, το 1991.
Ωστόσο, τα διογκούμενα προβλήματα όπως η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός και η λαϊκή απόγνωση απέναντι στις κυβερνήσεις έχουν καταστήσει πρόσφορο το έδαφος για την καλλιέργεια ισλαμιστικής ιδεολογίας και έχουν ενισχύσει τις ακραίες οργανώσεις στην κεντρική Ασία.
Σε αυτές περιλαμβάνεται το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν και η λιγότερο ριζοσπαστική οργάνωση Χιζμπ ουτ-Ταχρίρ. Ωστόσο από τον Απρίλιο που σημειώθηκε η εξέγερση, δεν υπάρχουν γενικά ενδείξεις ένοπλης δραστηριότητας.
Η νέα ηγεσία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα στις 27 Ιουνίου για συνταγματική μεταρρύθμιση. Ορισμένοι αξιωματούχοι προτείνουν να καθυστερήσει η διεξαγωγή του μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
«Αν (οι εκλογές) διενεργηθούν με λάθος τρόπο τότε φυσικά θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα. Η κυβέρνηση πρέπει να αξιολογήσει αν μπορεί να διοργανώσει το δημοψήφισμα με τρόπο ώστε να είναι νόμιμο και να αναγνωριστεί», λέει ο Τζένκα.
Ο ύπατος εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αρμόδιος για τις εθνικές μειονότητες, Κνούτ Βόλεμπεκ ζήτησε σήμερα μιλώντας από τη Βιέννη, απ' όλα τα μέλη του Οργανισμού να βοηθήσουν ώστε να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στο Κιργιστάν και να προσφέρουν βοήθεια στους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο Ουζμπεκιστάν μετά από τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Κιργιστάν έχει ακόμα ανάγκη διεθνούς υποστήριξης για να σταθεροποιηθεί η εκεί κατάσταση», δήλωσε ο κ. Βόλεμπεκ σε σύνοδο του Οργανισμού σήμερα στη Βιέννη.
Ανθρωπιστική βοήθεια «είναι επίσης αναγκαία για τους πολυάριθμους πολίτες που έχουν καταφύγει στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν», πρόσθεσε.
Οι πολυήμερες βιαιότητες μεταξύ των Κιργίζιων και της μειονότητας των Ουζμπέκων στο νότιο τμήμα του Κιργιστάν έχουν προκαλέσει το θάνατο 191 πολιτών και τον τραυματισμό πάνω από δύο χιλιάδων πολιτών.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από εκατό χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει το Κιργιστάν και έχουν καταφύγει στο Ουζμπεκιστάν.
Καταλήγοντας ο κ. Βόλεμπεκ ζήτησε από την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν «να κρατήσει ανοικτά τα σύνορα» και από τη διεθνή κοινότητα ζήτησε «να συνδράμει γενναία το Ουζμπεκιστάν αυτή τη δύσκολη στιγμή» .
Από τη Μόσχα ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο Ουζμπεκιστάν.
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ διέταξε τις ρωσικές αρχές να ενεργήσουν για την ταχεία αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ουζμπεκιστάν ενώ έγινε γνωστό ότι ήδη έχει αποσταλεί βοήθεια στο Κιργιστάν με τρία μεταγωγικά αεροσκάφη που μετέφεραν κυρίως κουβέρτες και τρόφιμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου