Την παραπλανητική χρήση της ονομασίας «ελιές Καλαμών» από εταιρείες τυποποίησης αγροτικών προϊόντων κατήγγειλε χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησης προβληματισμού στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο κ. Αθαν. Μαυρούλης, ένας απλός, όπως συστήθηκε, μικρός ελαιοπαραγωγός, που ασχολήθηκε μια ζωή με τα προβλήματα αξιοποίησης των αγροτικών προϊόντων.
Ο κ. Μαυρούλης μίλησε για τη χρήση του ονόματος ελιές Καλαμών που παράγονται στην Ιταλία (!) με τη σήμανση Ελιές Καλαμάτας και παρουσίασε σχετικά δείγματα τέτοιων προϊόντων.
Παρουσίασε, επίσης, την ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει (www.elies-ladikalamatiano.gr ), που βρήκε, όπως είπε, μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, καθώς μέσα σε πέντε μήνες, ακόμη και υπό ανάρτηση, δέχθηκε περισσότερς από 13.000 επισκέψεις από παραγωγούς, τεχνικούς, εμπορευόμενους και καταναλωτές. Σελίδες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα είναι αυτές που αφορούν στο κλάδεμα και τις τιμές των πιο σημαντικών ευρωπαϊκών αγορών.
Ελιές Καλαμάτας
παραγωγής Ιταλίας
Όπως είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο απόηχος της φήμης που έχει αποκτήσει εδώ και δύο αιώνες το συγκεκριμένο προϊόν (ελιές) είναι ακόμη ζωντανός στη Ευρώπη, ιδιαίτερα ανάμεσα στους γκουρμέ, εν τούτοις η παρουσία τους στις αγορές είναι σήμερα πολύ περιορισμένη και, κατ’ ουσία, ανύπαρκτη. Στις ευρωπαϊκές αγορές, συνέχισε, τον εξέπληξε το γεγονός ότι δε βρήκε προϊόντα με το εμπορικό όνομα ελιές Καλαμών.
Στην Ιταλία βρήκε τις ελιές Καλαμάτας παραγωγής Ιταλίας, άλλες με προέλευση τη Μεσσηνία και τις περισσότερες χωρίς δηλωμένη προέλευση. «Δε σημαίνει ότι προέρχονται όλες από την Ελλάδα. Στην κεντρική Ιταλία καλλιεργείται, έστω και περιορισμένα, η νυχάτη Καλαμών. Ποιος εγγυάται ότι δεν προέρχονται από την Αίγυπτο ή την Τουρκία; Είναι δε γνωστό ότι στις τρίτες χώρες όπου καλλιεργείται η νυχάτη Καλαμών (Αίγυπτος, Τουρκία και ίσως και άλλες), προσφέρουν στις διεθνείς αγορές, ανενόχλητες, επιτραπέζιες ελιές με την ονομασία CALAMATA OLIVES», είπε χαρακτηριστικά.
Τα δείγματα
Παρουσιάζοντας τα δείγματα που είχε μαζί του, επισήμανε ότι τα προϊόντα αυτά δε γράφουν στην ετικέτα τον ορισμό «προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής προέλευσης», ούτε φέρουν το ευρωπαϊκό σήμα ένδειξης της καταχώρισης. Όταν δε αναζήτησε εξηγήσεις από τους αρμόδιους οργανισμούς για τη χρήση της ονομασίας ελιές Καλαμών με προέλευση έξω από τη γεωγραφική ζώνη, του δόθηκε η απάντηση ότι ο συγκεκριμένος όρος αναφέρεται στην ποικιλία. «Δε λαμβάνεται υπόψη ότι ο όρος “Καλαμών” είναι παραπλανητικός της προέλευσης και δεν έχει ως σκοπό την πληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με την ποικιλία του προϊόντος, δεδομένου ότι μέχρι τη δεκαετία του ’70 το όνομα της πολιτείας ήταν Καλάμαι και στην κοινή γνώμη ακόμη σήμερα ο όρος “Καλαμών” αναφέρεται στο γεωγραφικό χώρο και όχι στην ποικιλία, όταν το βοτανικό της όνομα είναι νυχάτη Καλαμών», υπογράμμισε.
Μόνο στη Μεσσηνία
Κατά τον ίδιο, οι ελιές και το λάδι Καλαμάτα πρέπει να παράγονται, να επεξεργάζονται και να τυποποιούνται αποκλειστικά στην οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη, δηλαδή στη Μεσσηνία, προτείνοντας το αίτημα μεταρρύθμισης της ελληνικής νομοθεσίας περί τα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.
Προσπάθεια ανατροπής
Στη συνάντηση, κατά την οποία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας Δημ. Ραπτέας, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Χρ. Ριζάς, τυποποιητές και μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου με επικεφαλής τον πρόεδρό του Γ. Καραμπάτο, διατυπώθηκαν αρκετές απόψεις, αλλά και η πρόθεση να ξεκινήσει η προσπάθεια ανατροπής των συγκεκριμένων δεδομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου